Ángyán: Valakik fogják Orbán kezét

Szeretné kiszabadítani a gazdasági érdekcsoportok hálójából Orbán Viktort a lemondott vidékfejlesztési államtitkár. Ángyán József a 168 Órának adott interjújában arról beszélt, az idő majd eldönti, hogy ki hazudott a földhaszonbérleti pályázatokkal kapcsolatban: ő vagy Budai Gyuláék.

"Az az érzésem, hogy valakik fogják Orbán Viktor kezét. Folyamatosan azon töprengek, hogyan lehet őt abból a hálóból kiszabadítani, amely évtizedek alatt kialakult. A felszín a politika, de a háttérben gazdasági érdekcsoportok mozgatják az eseményeket. Ezeknek, legyenek bár szocialista vagy fideszes orientációjúak, a legfontosabb az egymással való kapcsolattartás, a hálózatalkotás. Aztán attól függően, hogy a politikában ki jut éppen hatalomhoz, egyik vagy másik tudja jobban menedzselni az egész rendszert - nyilatkozta a 168 Órának a fideszes Ángyán József országgyűlési képviselő, a korábbi vidékfejlesztési államtitkár.

Ángyán József a parlamentben
Ángyán József a parlamentben

Az interjúban elmondta, azért nem borít mindent, mert szeretné a kezdeti jó irányba visszafordítani a szekeret, nem akar maga körül mindent fölégetni. Hozzátette: meg sem fordult a fejében, hogy a kormányfő átverte volna. "Felcsúton, az otthonában őszinte, emberi beszélgetés volt közöttünk az alapelvekről, az irányról, a 'játékosokról', miközben egy faragott asztalnál hármasban teáztunk. Ott tudtam meg, hogy Fazekas Sándor lesz a miniszter. Korábban Sándor már kérdezte, tudnék-e segíteni egy vidékfejlesztési program összeállításában. Átadtam neki a jegyzeteimet, harmincöt év tapasztalatát. Egy napot átbeszéltünk. Eszembe sem jutott, hogy nem az lesz, amiben megegyeztünk."

Arra a felvetésre, hogy Fazekas miniszter és Budai Gyula jelenlegi államtitkár szerint minden rendben van az állami földhaszonbérlet-pályázatokkal, Ángyán József megjegyezte: Budai korábban vehemensen kritizálta az első borsodi pályázati kiírásoknak a visszavonását, és felháborodott, hogy miért kell a zászlóshajóként emlegetett borsodi mezőségi pályázatot érvényteleníteni. Budaiék most meghazudtolják Ángyánt, aki szerint majd az idő eldönti, ki mondott igazat. "Bizonyítékom nincs, csak a szavahihetőségem. Ha négyen voltunk ott, és hárman 'bent vannak a csapatban', sajnos kiszámítható, ki mit mond" - fogalmaz az interjúban.

A mandátumának visszaadását firtató kérdésre Ángyán azt mondta: "Azért csatlakoztam a Fideszhez, mert a helyi közösségek küldtek, és miniszterelnök úr arra hívott, hogy az érdekükben változtassunk. Ezért amikor kérdezik, visszaadom-e a mandátumomat, nemmel felelek. Feltételezem: sokkal több szavazatot hoztam a választási listánkra, mint amennyi egy átlagos képviselői helyhez kell. A kétharmadhoz bizonyára hozzájárult az aktivitásom, a tetteimmel megszerzett hitelességem is. Emberileg vagyok bajban. Nehezen tudom felfogni: miért nem lehet egymás szemébe nézve őszintén beszélni, ha tudom, hogy különféle okokból lehetetlen keresztülvinni, amiben megegyeztünk?" Hozzátette, nem tart attól, hogy kizárnák a frakcióból, ha ez mégis megtörténne, a függetlenek között folytatná a munkáját.

Ángyán közölte, nem tudja, hogy milyen kényszerek mozgatják a pályázati döntéseket, de ha valóban arról lenne szó, hogy a Fidesz mögött álló gazdasági csoportok, amelyek a párt finanszírozásából is kiveszik a részüket, elvárják, hogy a kormány az ő kottájukból játsszon, akkor megpróbálná meggyőzni a kormányfőt, hogy rossz az irány, nem az oligarchákkal, hanem az emberekkel kell szövetséget kötni.

"Én alapvetően mindenkiről jót feltételezek, míg az ellenkezőjéről meg nem győződtem. A Biblia azt mondja: a te dolgod az, hogy figyelmeztesd a felebarátodat, ha rosszat tesz, a többi nem a te felelősséged. És azt is: csak annyi terhet rak rád a Jóisten, amennyit el tudsz viselni. Nem állítom, hogy emberileg egyszerű. A saját oldalam azzal vádol, hogy muníciót adok az ellenzéknek, tönkreverek mindent magam körül. De – talán nem túl erős a hasonlat – azért, mert Hitler szerette Wagnert, nem lehet a tetteit Wagneren számon kérni. Az igazságot elemzéseimmel letettem. Nem a volt Csákvári Állami Gazdaság vezérkara vitt el 1800 hektárt? Nem Mészáros Lőrinc kapott 1370 hektárt? Érdemben senki nem cáfolt semmit. Azt várom, hogy megszólal az emberek lelkiismerete. Lehet, hogy tényleg nem vagyok normális?" - olvasható a 168 Óra interjújában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.