Óriásplakáton szólt vissza Angyalföld az államnak

Papíron térítésmentesen adná, valójában a teljes vételár megfizetését kéri a magyar állam egy használaton kívüli helyiség tulajdonjogáról való lemondásért. A huzavona miatt egy éve áll az angyalföldi bérlakásépítés. 

 

Környezettudatos lakóházat építene az angyalföldi önkormányzat. Az építészeti ötletpályázat alapján tervezett, Média Építészeti Díjat is nyert épületben 33 bérlakás és szolgáltató funkciók kapnának helyet. Csakhogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ "hivatalosan"  nem találja elég közérdekűnek a bérlakásépítést, ezért immáron egy éve akadályozza az angyalföldi önkormányzatot az építkezésben.

A Klapka utcában álló hetvenes években épült, lebontásra ítélt házban az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) 1,46 százalék tulajdonrésze van egy használaton kívüli helyiség formájában. Az állam által 12 millióra becsült ingatlan immáron egy éve hiúsítja meg Budapest egyetlen szocialista vezetésű fővárosi kerületének 3 milliárd forint értékű beruházását.

A bontáshoz, majd az építéshez való tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot ugyanis az állami intézmény főigazgatója egy másik, az ügyhöz semmilyen vonatkozásban nem tartozó jogügylettel kívánja összevonni. 

A Magyar Államot képviselő központ főigazgatója hivatalosan azzal érvel, hogy az önkormányzati bérlakásépítés "nem teljesen meríti ki a közérdekű funkciót". A valóságban nem erről van szó. Az állami intézmény valójában 12 millió forintot kér a használaton kívüli helyiségért az önkormányzattól. De nem vételárként. Papíron ugyanis térítésmentesen adnák át az ingatlant a kerületnek. Cserébe viszont azt várják az önkormányzattól, hogy engedje el a Nyírő Gyula Kórház - egy korábbi szerződésből eredő - tartozásából 12 millió forintot. Ha az ÁEEK által szabott feltételt teljesíti a Tóth József (MSZP) vezette képviselő-testület, akkor egy színlelt jogügyletet részesévé válna. 

A beruházás közel egy éve áll, mivel egy-egy levélváltás során hónapokig kell várni az ÁEEK válaszára. Miközben a kormány óriási összegeket mozgósít (CSOK,NOK) a lakásépítkezés beindítására, ráadásul a XIII. kerületen kívül sehol máshol nem épül önkormányzati bérlakás.

A projekt elindításához szükséges források az önkormányzat rendelkezésére állnak, az építkezés azonban a bontáshoz szükséges ÁEEK-hozzájárulás nélkül nem kezdhető meg. Az önkormányzat az állami játszmáról ma egy hatalmas tájékoztató molinót feszített ki a helyszínen.  

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.