galéria megtekintése

Romokban volt a TV2, amikor Andy Vajna átvette

15 komment


M. László Ferenc

Borzalmasan alakult a TV2-csoport anyagi helyzete a tavalyi évben: míg 2014-ben sikerült valamelyest mérsékelni a veszteséget, 2015-ben ismét komoly mínuszokat termelt a társaság. A cég hétfőn megjelent beszámolójából kiderül: a TV2 kötelezettségei meghaladják a 16 milliárdot.

Andy Vajna
Andy Vajna
Szabó Miklós

A médiavállalatnak 2015-ben 18,3 milliárd volt a bevétele, ami 900 millióval, 5 százalékkal több, mint a két évvel ezelőtti forgalom. Ugyanakkor a veszteség 2014-hez képest 266 százalékos növekedést mutat. Mindez azt jelenti, hogy Andy Vajna tavaly egy nagyon rossz állapotban lévő céget vásárolt meg, ráadásul az ügyletet főleg hitelből finanszírozta. Tehát a közeljövőben nemcsak azt kell kitalálnia, hogyan állítja talpra a társaságot, miből finanszírozza a veszteséget, de olyan üzleti tervet kellett összeraknia a 2016-os évre, ami garantálja a felvett kölcsönök visszafizetését is, különben csődbe megy a cége.

A mérlegből kiderül, hogy a TV2 vezetésének a legnagyobb gondot még mindig egy nyolc évvel ezelőtti megállapodás jelenti. 2008-ban a cég akkori vezetése egy hatalmas filmcsomagot állított össze az amerikai stúdióknál. A szerződésben ötéves kötelezettséget vállaltak, amit 2013-ban meghosszabbítottak. Azaz évente kötelesek bizonyos filmeket „lehívni” és adásba küldeni, majd fizetni a cechet: ez évente több milliárd forintos kiadást jelent.

 

A filmcsomagot még a nagy gazdasági válság előtt állították össze, nem számolva azzal, hogy a következő időszakban évente átlagosan 20-25 milliárd forint tűnik el a tévés reklámpiacról. Ráadásul a magyar nézők továbbra is a saját gyártású show-műsorokat (Nagy Duett, Farm) részesítik előnyben, amelyek sokba kerülnek. Beszámolója szerint tavaly a TV2 4,7 milliárd forintot fizetett a külső gyártású produkciókért. Márpedig ezek a műsorok kitöltik azt az időt, ahol a megvett filmeket lehetne „kipörgetni”.

Vajna ezért menekül előre: a kábelcsatornákért felelős igazgató, Fischer Gábor két héttel ezelőtt jelentette be, hogy öt új adót indítanak, a meglévő hármat (SuperTV2, Pro4, Fem3) átalakítják. Ezzel a filmeknek is helyet tudnak teremteni. Ezzel a TV2 egyelőre még mindig csak fut az események után, hiszen a nyereséges RTL már évekkel ezelőtt elindította új adóit, jelenleg 7 kábelcsatornája van. Az új adók ­piaci bevezetése nehéz és drága mulatság – jelenleg 113 magyar nyelvű adó fogható –, további kiadásokat jelent majd a TV2-nek. Lapunk a múlt héten írta meg, hogy ezenfelül két sportcsatornát is alapítanak, a sportjogok pedig szintén sokba kerülnek, a köztévé M4 nevű csatornája évi 10-15 milliárdba kerül.

A TV2 2010 óta folyamatosan mínuszban van. Miután a korábbi német tulajdonosa, a Pro7Sat.1 (P7S1) 2013 végén kivonult Magyarországról, a tévét a P7S1 lélegeztetőgépére kapcsolták. Összesen 30-32 millió euró (hozzávetőlegesen 10 milliárd forint) kölcsönnel tartotta életben a céget. Ezeket az adósságokat Vajnának át kellett vállalnia: a beszámoló szerint 2015 végén – amikor a nevére vette a társaságot – a TV2 Média Csoport Kft. 9,4 milliárd forinttal tartozott a tulajdonosának, ezen felül 4,5 milliárdos elmaradása volt a beszállítói felé.

Mint ismeretes, ahhoz, hogy a kormánybiztos meg tudja venni a tévét, összesen 13 milliárd hitelt vett fel, ebből 6,7 milliárd forint erejéig az Eximbank sietett a segítségére. Mint azt a Népszabadság két hete megírta, az Exim már a TV2 működését is finanszírozza: április végén 1,2 milliárd forgóeszközhitelt biztosított Vajnának.

Ugyanakkor pár hónappal a tranz­akció után a kormány engedélyezte, hogy a TV2 pénzt kérhessen a kábelszolgáltatóktól a főcsatorna műsorai után. Közben ismét emelkedik az állami hirdetések száma Vajna csatornáin, holott tavaly – épp az adásvételi tárgyalásokat megelőzően – visszaesett a kormányzati költés. Tehát míg tavaly a P7S1-tól kapott mankót, idén az állam sietett a bajban lévő TV2 segítségére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.