galéria megtekintése

Amit eddig tudni lehet a Teréz körúti robbanásról

45 komment

NOL

A rendőrség segítséget kér, a TEK és a kormány egyelőre hallgat a szombati budapesti robbanásról. Gyors összefoglaló arról, amit eddig tudni lehet, és amit ki lehet következtetni az információkból.

Amit biztosan lehet tudni: szombat éjjel, fél 11 körül robbanás történt a budapesti Teréz körút 2-4. szám alatti, használaton kívüli üzlethelyiség bejáratánál. A robbanásban két rendőr sebesült meg súlyosan. A detonáció a képek tanúsága szerint az épületen kívül történt, hiszen befelé nyomta a biztonsági rácsot. Erejére jellemző, hogy betörte a környéken az ablaküvegeket.

Az egyik első kép, ami közvetlenül a robbanás után készült
fotó: Kleb Attila

A rendőrség nagy erőkkel lezárta a környéket, kiürítették a szórakozóhelyeket is. A Nagykörúton a Wesselényi utca és az Oktogon közt nem lehet közlekedni, terelt útvonalon járnak a troli- és villamospótló buszok. Vasárnap reggel az egyik mellékutcákban felállított kordonnál már fényképezni sem engedték munkatársunkat.

 

Bár az első hírek gázrobbanásról szóltak, ár szombat éjszaka felmerült, hogy szögeket is tartalmazó robbanószerkezet lépett működésbe, mivel a környéken sokfelé 50-es szögeket találtak, amelyeket a helyszínelők rögzítettek is, mint nyomot. A szögbomba Magyarországon eddig nem volt divat, de elég bevált és pusztító módszer.

fotó: Veres Viktor

Egyes szemtanúk szerint a rendőrök már a robbanás előtt lezárták a környéket. Lehet, hogy feltűnt valakinek egy gyanús csomag, és azért volt ott a két rendőr. Ha ez igaz is, az már nem világos, hogy miért nem a tűzszerészeket hívták, miért egyszerű járőröket küldtek oda.

hvg.hu értesülése szerint lehet, hogy kifejezetten a járőröket vették célba. A lap meg nem nevezett forrásból származó információja szerint egy, kezében zacskót tartó alakot láttak a helyszín közvetlen közelében, egy kapubeállóban. Amikor a járőr elhaladt előtte, kivett valamit a zacskóból és utánuk dobta, majd azonnal visszabújt a beállóba. Két-három másodperccel később következett be a robbanás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda a 444.hu-nak azt írta, emberölés kísérletének gyanúja miatt folyik eljárás, később, a szemtanúkat kereső felhívásban viszont már nem szerepelt a pontos tényállás, csak az, hogy a „robbanással kapcsolatban" nyomoznak.

A tényállás bizonytalansága mellett tanácstalanságra utal az is, hogy a rendőrség közleményben kérte a lakosság segítségét, illetve házról házra járva mindenhová becsengetnek, hátha valaki észlelt valami furcsát a tágabb környéken.

Bár egyre valószínűbb, hogy robbanószerkezet lépett működésbe, egyelőre hallgat a Terrorlehárítási Központ (TEK) és a belügyminiszter is, még senki nem állt elő, hogy terrorcselekménynek minősítse a történteket. Az egyetlen kormánypárti megszólaló, Tuzson Bence kommunikációs államtitkár lényegében nem mondott semmit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.