galéria megtekintése

Ugrottak a láncfűrészre az Orczy-kertben a parkvédők

7 komment


Hargitai Miklós

A korábbi ígéretekkel ellentétben ismét felzúgtak a láncfűrészek az Orczy-kertben: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) építésének előkészületein munkálkodók négy fát vágtak ki hétfő délután, mire a parkvédők felsorakoztak a helyszínen, megakadályozva a további pusztítást.

Teknős Miklós / Népszabadság

Az egyetem főtitkára, Horváth József korábban személyesen ígérte meg Erőss Gábornak, a Párbeszéd Magyarországért VIII. kerületi képviselőjének, hogy nem kerül sor további fakivágásokra mindaddig, míg a beruházási terveket felül nem vizsgálják, és az átdolgozott, a növényzet károsítását minimalizáló terveket be nem mutatják a lakosságnak.

 

Mint Erősstől megtudtuk, az átdolgozás valóban megtörtént (az épülettervhez nem nyúltak hozzá, a közműveket és a sétányokat viszont elvileg a fákhoz igazították), a lakossági fórumra viszont csak jövő kedden kerül sor, így nem egyértelmű, miért vált hirtelen sürgőssé az egyébként egészséges fák kivágása arra hivatkozva, hogy a közműfejlesztési terveket akadályozzák.

NKE: az egyetem is védi a fákat

Az NKE délután közleményt jelentetett meg honlapján, amelyben kiemelték, hogy az egyetem is védi a fákat, és hozzátették, hogy várhatóan a jövő héten lakossági fórumot szerveznek, ahol lehetőség lesz a Ludovika Campus-beruházással kapcsolatos kérdések megvitatására.

Az NKE azt is közölte, hogy hétfőn halaszthatatlan közműfektetés miatt kellett kivágni a parkban négy fát. Kiemelték, civil kezdeményezésre most az egyetem felülvizsgálta korábbi álláspontját, és az eredetileg kivágásra ítélt 145 fa közül a tervek szerint több mint 30-at megpróbál mégis megtartani a beruházás területén. A fakivágásra – mint írták – az NKE-nek érvényes hatósági engedélye van. Az intézmény azonban keresi azokat a műszaki megoldásokat, amellyel csökkenthető a kivágandó fák számra, így például kész akár a közmű nyomvonalának átterveztetésére is. Ugyanakkor több olyan fa is található, amely gátolja a sportközpont építését, ezeknek az eltávolítása már megkezdődött. A kivágással érintett fákat a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre is megvizsgálta, és engedélyezte a kivágást – emelte ki az NKE. (MTI)

A fadöntést lapunk tudomása szerint elsőként Jakabfy Tamás, az LMP helyi képviselője vette észre, ő „élesítette” a riadóláncot – mintegy fél óra kellett ahhoz, hogy az érdemi ellenállás megszerveződjön.

Jakabfy szerint az említett lakossági fórumra alaposan föl kell készülni, amit viszont megnehezít, hogy sem a korábbi, sem a módosított terveket nem hozták nyilvánosságra. Úgy tudjuk, azt a jegyzéket sem adták át a projekt ellenzőinek, amelyből kiderülne, milyen egészségi állapotban vannak az érintett fák. A vágásnál mindig arra hivatkoznak, hogy főleg csak a beteg növényeket távolítják el, ugyanakkor a hétfőn eltávolított fák egészségesek voltak.

A főtitkár most ismételten, ezúttal a kamerák előtt megerősítette, hogy a keddi fórumig pihenni fognak a fűrészek.

Nagyon rossz most fának lenni Budapesten

Az Orczy-kerten kívül a Római-parton és a Városligetben is veszélyben vannak a fák. Ahogy azt Tarlós István lapunknak elismerte, a római-parti mobilgát-beruházás miatt – az ártérben lévő karvastagságú fákat is beleszámítva – mintegy 1500 fát kell majd kivágni a parton.

A Városligetben a Ligetvédők tiltakoznak a Liget Budapest Projekt ellen, ugyanis nem akarnak belenyugodni, hogy modernizáció címszó alatt kivágjanak több száz fát. Az aktivisták korábban petíciót hirdettek, melyet eljuttattak Áder János köztársasági elnökhöz. Jelenleg a tiltakozást támogató ismert közszereplők videoüzenetben próbálják menteni a menthetőt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.