Amerikai külügy a Vida-ügyről: "Csalódottak vagyunk"

"Csalódottak vagyunk az ügyvivőnket ért jogtalan támadás miatt. Ha a perről szóló beszámolók igazak, akkor még inkább csalódottak vagyunk, hogy egy amerikai diplomatával ilyen módon bánnak. Nuland külügyi államtitkár azért hívta fel Szijjártó külügyminisztert, hogy tiltakozzon ezen intézkedések ellen" - ezt a választ kapta munkatársunk az amerikai külügytől.

Korábban a 444 közölte, hogy a State Department európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára, Victoria Nuland a múlt héten felhívta Szijjártó Pétert amiatt a per miatt, amelyet Vida Ildikó NAV-elnök indított az Egyesült Államok ideiglenes budapesti ügyvivője, André Goodfriend ellen.

Nulandet a portál szerint főleg az érdekelte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök miért biztatja Goodfriend feljelentésére azt a Vidát, akit egyébként kirúgással is megfenyegetett, ha nem indít pert az ügyben.

A NAV elnöke rajta van azon a listán, amelyet az amerikaiak állítottak össze azokról a magyar közéleti személyiségekről és üzletemberekről, akiktől korrupció gyanúja miatt megvonták a beutazási engedélyt az Egyesült Államokba.

A 444 a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól azt a választ kapta, hogy az amerikai államtitkár és a magyar miniszter beszélgetése „végig udvarias, de mind a két fél részéről határozott" hangnemben zajlott. A tájékoztatás szerint a magyar fél a beszélgetés során jelezte, elvárja, hogy az Egyesült Államok tényekkel támassza alá a magyar tisztségviselők elleni vádjait, Vidának pedig nincs más lehetősége tisztázni magát. Szijjártó ezen kívül arra is felhívta Nuland figyelmét, hogy „Magyarország jogállam", ezért ha amerikai vállalat jogsértést tapasztal, azonnal feljelentést tehet – hangzik a magyar külügyi közlemény.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.