„Amerikában a siker nem az éjszakai átadás”

Még több párbeszéd, még több ráfordított energia – Ira N. Forman, az antiszemitizmus elleni küzdelem amerikai külügyi különmegbízottja ezt ismételte meg újra és újra, amikor hétfőn újságírók, köztünk lapunk munkatársa a vasárnap hajnalban, a budapesti Szabadság téren felállított, s a náci megszállás áldozataira emlékező szoborról faggatták.

A John Kerry amerikai külügyminiszter által 2013 májusában kinevezett Forman annyit hozzátett: ha több párbeszédet folytattak volna, ha több energiát fordítottak volna az ügyre az érdekelt felek, akkor nem az éjszaka kellős közepén állították volna fel az emlékművet. – Amerikában nem az a siker, ha valamit az éjszaka kellős közepén nyitnak meg – mondta az 1952-es születésű amerikai külügyi különmegbízott, aki Barack Obama amerikai elnök újraválasztási kampányában a zsidó szavazók eléréséért felelős igazgató volt.

A sok vitát kiváltó Gábriel arkangyalos szobrot a hétvégén Budapestre érkezett Forman többször is látta, a művet azonban nem kommentálta. Mint mondta, véletlen egybeesés, hogy az éjjeli avatás pont budapesti tartózkodásnak idejére esett. Az ügyet mindenesetre magyar tárgyalópartnereivel, a többi között Prőhle Gergellyel, az EMMI nemzetközi és európai ügyekért felelős helyettes államtitkárával is megvitatta.

Neki is elmondta, hogy az amerikai külügy álláspontja szerint a II. világháborús múlttal való szembenézés kapcsán még több párbeszédre, még több ráfordított energiára lett volna és volna még mindig szükség, s ez az üzenet vonatkozik a tervezett Sorsok Házára is. A külügyből nemrég az EMMI-be átigazolt Prőhle megígérte, hogy az üzenetet – amit az amerikai nagykövetség még április végén kiadott közleménye is tartalmazott – eljuttatja illetékes helyekre.

A tavaly ősszel egyszer már Budapesten járt Forman szerint minden érintett országnak őszintén és nyíltan szembe kell néznie a II. világháborús múltjával. Ez vonatkozik az Egyesült Államokra is, amelyik vonakodott befogadni zsidókat, például 1939-ben a St. Louis nevű német óceánjárót, a hajón közel ezer német zsidó próbált volna a nácik elől elmenekülni. – Ebben az ügyben nekünk is van még tennivalónk – tette hozzá.

A hétfői sajtóbeszélgetésen többször visszatért budapesti látogatásának fő témájához, a Páva utcai Holokauszt Emlékközponthoz, amely szerinte egyedülálló módon, őszintén és ideológiamentesen mutatja be, hogy mi vezetett a magyar zsidóság üldözéséhez és elpusztításához. Hallott különböző híreket arról, hogy bizonytalanná vált az intézmény sorsa, hogy az ott dolgozók állítólag három hónapja nem kaptak fizetést.

Forman fontosnak nevezte az első Orbán-kormány alatt kezdeményezett Páva utcai Holokauszt Emlékközpont fennmaradását, már csak azért is, mert tud arról a magyar kormányzati szándékról, hogy oda a történelemoktatás keretében rendszeresen vinnének iskolás csoportokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.