galéria megtekintése

Az amerikaiak már alig várják a következő menetet az Orbán-kormánnyal

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 16. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Egy 29 pontból álló tavaly őszi feljegyzés szerint az Egyesült Államok véleménye az évek során nem sokat változott a magyarországi demokrácia állapotáról. Az amerikai követelések meglehetősen részletesek voltak.

A Mandiner nevű jobboldali hírportál hozzájutott egy tavaly október 21-én átadott, dátum és aláírás nélküli diplomáciai irathoz. (Ekkor André Goodfriend ügyvivő vezette az amerikai követség apparátusát.) Az úgynevezett non-papert ismertető Stumpf András megírta: a példány tartalmazta a magyar kormánynak a válaszhoz készített vázlatait is. A dokumentum létezését amerikai források is megerősítették. Erre vonatkozó kérdésünkre az amerikai nagykövetség illetékesétől lapzártánkig nem kaptunk választ.

Szemben álló felek: André Goodfriend amerikai ügyvivő és Pintér Sándor belügyminiszter
Szemben álló felek: André Goodfriend amerikai ügyvivő és Pintér Sándor belügyminiszter
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Az öt téma szerint csoportosított 29 pontból az derül ki, hogy az amerikai diplomácia a non-paper születésekor nem mutatott megértést a magyar kormány demokráciafelfogása iránt. Pozíciója ugyanaz volt, amit még Hillary Clinton akkori külügyminiszter és mostani elnökjelölt-esélyes ismertetett 2011-es budapesti útján, az USA aggódik a civil szervezetek helyzete, a bíróságok, valamint a média függetlensége, a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontása, az egyházügyi törvény egyes pontjai, illetve az alkotmányosság meggyengülése miatt.

 

A civil társadalom kapcsán a dokumentum felszólít a zaklatás és megfélemlítés befejezésére, általában a civil szervezetek szabad és független működésének engedélyezésére, illetve a magán- és vállalati adományok ösztönzésére. Az alkotmánybírák esetében a 2010 előtti jelölési rendszer visszaállítását sürgette az amerikai diplomácia.

A médiát illetően az amerikai elvárások közé tartozott a diszkriminatívnak és piactorzítónak minősített reklámadó visszavonása, az állami reklámok egyenletes elosztása, a médiatanács többpártivá és függetlenné alakítása. A választásokkal kapcsolatban az amerikaiak egyebek mellett felhozták a pártfinanszírozás körüli gondokat. Végül az Alkotmánybíróság korábbi státusának helyreállítását javasolták.

A VS.hu hírportál információi szerint a magyar kormány hamarosan újabb kellemetlen ügyekre számíthat. Az amerikai nagykövetség politikai osztályának vezetője, David van Cleve egy zárt körű rendezvényen szeptember végén azt mondta, már várja, hogy vége legyen a menekültkrízisnek, és Kovács Zoltán kormányszóvivőt ismét a magyar demokráciát aláásó intézkedések felemlegetésével „zaklathassa”. Az amerikaiak a korrupciós ügyek mellett az oroszokhoz fűződő kapcsolatokat is fel fogják hánytorgatni.

Az esemény házigazdája Colleen Bell nagykövet volt, aki szerint ugyanakkor jelenleg jók a kétoldalú kapcsolatok. Bár az új nagykövet érkezése óta az amerikaiak kerülik a nyilvános konfliktusokat, a magyar fél egyáltalán nem fogja vissza magát: Kövér László és Lázár János is tett dehonesztáló, az amerikaiakat lényegében magyarellenes tevékenységgel vádoló kijelentéseket.

„Ez pimaszság”

„André Goodfriend volt amerikai ügyvivőt mindig szeretettel látjuk Magyarországon, de csak mint turistát” – mondta mondta Giró-Szász András távozó kommunikációs államtitkár.

Lázár János miniszter azt mondta: Goodfriendnek semmi köze ahhoz, ami Magyarországon történik. A volt ügyvivő észrevételeit kifejezetten pimasznak minősítette. Lázár hozzátette, nagyon sajnálja, hogy van diplomata, aki politikai befolyásolásra használja a munkáját. (Cs. I.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.