galéria megtekintése

Amatőr hiba miatt vesztettek Simicskáék

33 komment


M. László Ferenc

Újabb fronton kényszerítik visszavonulásra Simicska Lajost a TV2-ért folytatott több hónapos háborúban. A cégbíróság pénteki végzésében kimondta: nem jegyzi be Simicska üzlettársa, Fonyó Károly tulajdonjogát. Az indoklás: nem jelezték időben, hogy megsértették a jogaikat. Bár van még egy dobásuk, úgy tűnik, a tulajdonjogért folytatott versenyt Andy Vajna nyerte, Simicska pedig a saját csapdájába esett.

Elutasította a Megapolis Media Zrt. kérelmét január 22-én a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága. Az indoklás szerint a vagyonkezelő részvénytársaság az október közepe óta folyó eljárás, jogi vita során nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy jogában áll a nevére venni a tévétársaságot. A Megapolis Fonyó Károly cége: Fonyó az Orbán Viktorral egy éve szembefordult milliárdos, Simicska Lajos üzlettársa, médiaügyekben a jobbkeze.

A cégbíróság tízoldalas végzésé­ben hosszan taglalta, milyen bizonyító erejű dokumentumokra lenne szükség ahhoz, hogy Fonyó kérését el lehessen fogadni. Bár a végzés egy szikár jogi szöveg, kiolvasható belőle az eljáró bíró kritikája. Vágó Imre szóvá tette ugyanis, hogy Fonyóék­ nem léptek időben: ha a TV2 mögötti cégháló 2014-es átszabásakor pereltek volna, akkor most a cégbíróságnak is lenne kapaszkodója az ügyben, e nélkül a bíró szerint tehetetlen.

A Megapolis október 15-én – aznap, amikor Andrew G. Vajna bejelentette, hogy megkötötte az adásvételi szerződést a két tulajdonossal, Yvonne Dederickkel és Simon Zsolttal – közölte: ők már évekkel korábban, 2013 decemberében aláírattak egy szerződést a TV2 két gazdájával. Le is adtak a cégbíróságra egy-egy nyilatkozatot, amelyben Dederick és Simon leszögezte, ellenvetés nélkül kész bármikor átruházni Fonyóra azt a két kicsi kft.-t, a CCA-t és a D6D-t, melyek 2013-ban még valóban a TV2 közvetett tulajdonosai voltak.

 

A Megapolis erre támaszkodva azt közölte, hogy még Vajna előtt, október 13-án lehívta a jogosítványukat a két kft.-re, így magát tekinti a TV2 Media Group, illetve a Vajna által megvásárolt cég, a TV2 Média Csoport tulajdonosának. Csakhogy mint azt a Népszabadság ősszel kiderítette: Dederick és Simon 2014 októberében úgy szervezte át a TV2-s céghálót, hogy a rendszerből kiiktatta a CCA-t és a D6D-t, melyre Fonyó az opciós szerződést kötötte velük.

Fonyó Károly
Fonyó Károly
hajraveszprem.hu

Simicskáék szerint viszont Simonék 2014-ben szerződést szegtek, ezért kérték a törvényes állapot, a CCA és a D6D jogainak helyreállítását. A bejegyzési eljárás hónapok óta húzódik arra hivatkozva, hogy az ügyet tisztázni kell, a bíró még tavaly felfüggesztette a bejegyzést. Végül a cégbíróság pénteken kimondta: ha úgy látták, hogy kibabráltak velük, akkor Simicskáéknak illett volna a már a 2014 októbere és 2015 októbere közti időszakban jogi lépéseket tenni. Miután ilyen perről a cégbírónak nincs tudomása, csak annyit lát, hogy a Vajna feltűnése előtti pillanatban a CCA és a D6D már nem volt a cégháló része, Dedericknek és Simonnak pedig jogában állt eladni a tévét. A per elmaradásának okairól a vita kirobbanásakor lapunk rá is kérdezett Simicskáéknál, akkor egy neve elhallgatását kérő informátor azt mondta: a törvények szerint egy évük volt rá, hogy jogi lépéseket tegyenek, ezért kivártak, hogy a „légy belesétáljon a pókhálóba”. Ám pereskedni a rendes bíróságokon kell, az októberi cégbírósági beadvány tehát kevésnek bizonyult.

Ugyanakkor január 6-án – másfél nap alatt – a cégbíróság bejegyezte tulajdonosnak a TV2 Média Csoportnál Vajnát. Ezt Fonyóék a TV2 Media Group nevében – az akkor még folyamatban lévő bejegyzési eljárásra hivatkozva – megtámadták a bíróságon. Azzal, hogy a TV2 Media Groupot is „elveszítették”, tovább gyengül az érvelésük a tévétársaságért folyó jogi vitában. Kerestük Fonyó ügyvédjét az ügyben, lapzártánkig nem válaszolt. Ha a fellebbezésük sem jár sikerrel, legfeljebb a két kft. kerülhet a nevükre, a TV2 nem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.