90-re taksálták, 300 millióért kelt el a bölcsőde

Háromszázmillió forintért értékesítette a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. a Kossuth tér 18. hatodik emeletén található 273 négyzetméteres helyiséget, amely korábban a belvárosi önkormányzat bölcsődéjeként működött.

A főváros cserével jutott hozzá az ingatlanhoz: az V. kerületi önkormányzat 2010 elején döntött arról, hogy elcseréli azt egy Zrínyi utcai helyiségre. Az eset érdekessége, hogy a Belváros 2009-es forgalmi értékbecslése mindössze 89 millió forintra taksálta a Kossuth téri ingatlant, amelyen felül az V. kerület 1,3 millió forintot fizetett a fővárosnak, mivel a Zrínyi utca 14. alatti egykori orvosi rendelőt ennyivel többre értékelték.

Az Index már korábban megírta, hogy a cserére – amelyet a Belváros kezdeményezett – miért lehetett szükség. A portál februári cikke szerint az akkor Rogán Antal által vezetett kerület alighogy birtokba vette, júliusban már (négy másik ingatlannal együtt egy önkormányzati cégbe apportálva) értékesítette is a Zrínyi utcai helyiséget.

Rogánék túl könnyen mondtak le a VI. emeleti helyiségről
Rogánék túl könnyen mondtak le a VI. emeleti helyiségről
Szabó Miklós

A vevő egy luxemburgi cég volt, amely mögött Heim Péter, a Századvég vezetője állt. A vállalkozás 2011-ben továbbadta az ingatlant, az Index szerint a Serfőző Péter – Giró-Szász András kommunikációs államtitkár sógora – érdekeltségébe tartozó Simsala Kft.-nek. Ez a cég 2012 februárjában 550 ezer euróért (mintegy 160 millió forintért) értékesítette az időközben kávézóvá alakított Zrínyi utcai ingatlant. Ez számukra feltétlenül jó üzlet volt. Arra azonban, hogy a Belváros talán jobban is járhatott volna, több jel utal.

A fővárosi önkormányzat gazdasági bizottsága 2011 augusztusában úgy döntött: havi 1,4 millió forintért bérbe adja a Kossuth téri helyiséget. Ez évi 17 millió forint bevételt jelent, ami meglehetősen nagy összeg egy két évvel korábban 89 millióra értékelt ingatlan után. A bérlő Quick Land Kft. még ötvenmillió forint értékű felújítást is vállalt, melynek ellenértékére nem tarthatott igényt. A helyiséget – amint Juhász Péter, az Együtt belvárosi képviselője tegnap felhívta rá a figyelmet –a BFVK Zrt. 2012 júliusában meghirdette értékesítésre. Az árverésen az induló ár 300 millió forint volt. A több mint háromszoros különbség akkor is feltűnő a korábbi értékbecsléshez képest, ha a bérlő bő egy év alatt végrehajtotta az ígért ötvenmilliós felújítást. (Kérdeztük a fővárosi önkormányzatot, hogy ők is költöttek-e eközben az ingatlanra, de egyelőre nem kaptunk választ.)

Juhász közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy megismerje az ügylet részleteit, és megtudja, végül mennyiért kelt el a Kossuth tér 18. szám alatti ingatlan. Helyes döntést hozott-e a Belváros, amikor egy 90 millió értékűre becsült, de később majdnem dupla áron eladott helyiségre cserélte el az egykori bölcsődét?

A BFVK Zrt. honlapján azonban most is elérhető a 2011 és 2014 közötti adásvételek listája. Eszerint 2012 decemberében az induló áron, azaz 300 millió forintért értékesítették az ingatlant a VTP-Invest Vagyonkezelő Kft.-nek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.