galéria megtekintése

Már a Fidesz is tudja magáról, hogy nagyon ciki

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 10. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc, TAPOLCA
Népszabadság

A Fidesz függetleneket, a demokratikus baloldal pedig párton kívülieket indít Tapolcán az időszaki önkormányzati választásokon, amit két jobbikos képviselő lemondása miatt tartanak. A baloldali összefogást egyelőre az MSZP és a Liberálisok képviselik.

Két jobbikos lemondása miatt kell egyéni önkormányzati választásokat tartani augusztus végén Tapolcán. Dobó Zoltán polgármester egyéni körzetben is nyert, emiatt utóbbi mandátumáról le kellett mondania. Rig Lajos pedig az időközi parlamenti választáson nyert, miután elhunyt Lasztovicza Jenő, a térség fideszes képviselője.

Az egyik megüresedett poszt Rig Lajosé volt, aki tavasszal parlamenti mandátumot szerzett
Az egyik megüresedett poszt Rig Lajosé volt, aki tavasszal parlamenti mandátumot szerzett
Földi Imre / Népszabadság

Az időközi parlamenti választás márciusi-áprilisi kampányában világossá vált, hogy az akkor a közvéleménykutatások szerint csökkenő támogatású Fideszt és a szürkén kampányoló baloldali ellenzéket a harcias, a város régi, kórházhiányból eredő fájdalmaira gyógyírt kereső egykori mentős, Rig Lajos le tudja győzni.

 

Ez is történt, s

a Fidesz kétharmados parlamenti többségét nem sokkal korábban megtorpedózó veszprémi Kész Zoltán sikerét, módszereit a demokratikus ellenzék nem tudta adaptálni a Balaton-felvidék településeire.

Rig Lajos megszerezte a Jobbik első egyéni kerületi választási győzelmét, de ami ezután történt, arra kevesen számítottak. Alpolgármesternek a Jobbik az MSZP helyi elnökét kérte fel, aki kapott is az alkalmon. Lévai Józsefet ezt követően kizárta a pártja, aki erről egy helyi jobbikos portálnak interjút adott. Arra a kérdésre, hogy miért fogadta el a felkérést, arról beszélt: az maga is megtiszteltetés, hogy a polgármester rá gondolt.

– Egy városépítő feladatra kaptam megbízást, s a tapolcai emberek is azt mondták az utcán: na, végre!

– érvelt. Most úgy áll a helyzet, hogy a testületben van öt fideszes, három jobbikos, egy független, s egy szocialista. A fontosabb döntések előtt óhatatlanul egyeztetniük kell. A Fidesz most is érzékeli a vele szemben megnyilvánuló ellenszenvet, s a radikalizálódó földrajzi vidék jobbikos szimpátiáját, ezért aztán független ruhába öltözteti jelöltjeit. Egyikük Ács Jánosné kertész üzemmérnök lesz, őt jól ismerik, a város hét éve meghalt polgármesterének özvegye.

Tapolca a miénk és nem az országos politika játékszere

– hangsúlyozza Ács Jánosné a közösségi oldalán, ahol nem feledteti a vallásos emberekkel azt sem, hogy református presbiterként szolgál. Rajongója a tapolcai énekes testvérpárnak, Tóth Gabinak és Verának, a politikusok közül Papcsák Ferencet jelölte meg kedvenceként a közösségi oldalon.

A többiekről sokkal nehezebb háttér-információhoz jutni. Másik körzetében a Fidesz Horváthné Somogyi Ildikóban, a pedagógiai szakszolgálat tapolcai tagintézményében dolgozó értelmiségiben bízik.

A Jobbik sem radikális arcait helyezi előtérbe. A párt nevében Pass Sándor, valamint a könyvtár- és múzeumigazgató Décsey Sándor vetélkedik a voksokért.

A veszprémi módszereket a baloldali pártok nem tudták adaptálni
A veszprémi módszereket a baloldali pártok nem tudták adaptálni
Teknős Miklós / Népszabadság

Az MSZP2015. augusztus 30-án Tapolca 3-as számú választókerületében Kránicz András villamosmérnököt, az 5-ös számú választókerületben pedig Sásdiné Verebélyi Margit Hajnal egészségügyi szakasszisztenst indítja. A két párton kívüli szakember az MSZP és az MLP közös jelöltje, indulásukat a Societas Ifjúsági Mozgalom is támogatja. (Cikkünk korábbi változatában tévesen az szerepelt, hogy Kránicz mellett a régebben a Mal Zrt.-nél dolgozó Buzás Gyula sikerére tesznek.) Az még nem dőlt el, hogy az MSZP és a Liberálisok közös jelöltjeit támogatja-e a Demokratikus Koalíció és az Együtt. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese reménykedik, hogy legalább az egyik körzetben győzhet a szocialista-liberális jelölt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.