Alpári Gyurcsány-gyalázás a gázár ügyében

A DK közölte: folyamatosan esik a földgáz világpiaci ára, Európa többi országában a csökkenés a 30 százalékot is elérte a lakossági gázár tekintetében. A párt szerint az Orbán-kormány csak beszél a rezsicsökkentésről, miközben a világpiaci árnál jóval többet hajt be. Válaszul a Fidesz döbbenetesen primitív választ adott: "teljesen mindegy, hogy Gyurcsány mit hazudozik".

- Fideszes oligarchák miatt nem lett olcsóbb a lakossági gáz - állítja mai közleményében Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke. Mint írja, az elmúlt években folyamatosan csökkent a földgáz világpiaci ára. A csökkenés az utóbbi hónapokban gyorsult fel, Európa többi országában akár 30 százalékkal csökkent a lakossági gáz ára. Az Orbán-kormány csak beszél a rezsicsökkentésről, miközben a világpiaci árnál jóval többet hajt be az embereken.

- De akkor hol van az árcsökkenésből származó haszon, ha nem az emberek zsebében, és nem is a Magyar Villamos Műveknél, amely 10 milliárd forintos veszteséget könyvelt el? - tesz föl a kérdést a DK politikusa.

Mint fogalmaz, a MET nevű offshore cég az elmúlt években 100 milliárd forintot keresett azon, hogy míg a gáz világpiaci ára csökkent, a magyar lakosság ugyanannyit fizetett, mint a csökkenés előtt. 100 milliárd forintot kerestek a fideszes oligarchák azon, hogy Európában csak Magyarországon nem lett olcsóbb a gáz. A Fidesz az üzletembereit tette milliárdossá ahelyett, hogy az állampolgárok életét tette volna könnyebbé.

A DK szerint a magyar gázáraknak mostanra az ötödével kellett volna csökkenniük. A DK a Megélhetést! Biztonságot! programja szerint sávosan csökkentené a gáz árát. A kormány rezsihazugságával ellentétben nem a gazdagoknak, hanem a rászorulóknak és a fizetésből élőknek kellene kevesebbet fizetniük a gázért. A DK azt a Sokak Magyarországát építené fel a kormányváltás után, amelyben nem a kevesek milliárdos gazdagodása, hanem a sokak élhetőbb és kiszámíthatóbb élete a cél - zárul a közlemény.

Válaszul a Fidesz frakciója a szokásosnál is primitívebb, s mindössze két mondatos választ adott. Mint a nagyobbik kormánypárt közleményében olvasható, „teljesen mindegy, hogy Gyurcsány mit hazudozik a legújabb programjában, a magyar családok pontosan emlékeznek arra, hogy a Gyurcsány-korszakban háromszorosára emelték a gáz árát és Európában a magyarok fizették a fizetésükhöz képest legmagasabb gáz árat”.

A közlemény második mondata szerint „a Fidesz-kormány 25 százalékkal csökkentette a gáz árát és a rezsicsökkentéssel átlagosan évente 170 ezer forintot hagyott a családoknál”.

Magyar Narancs online felülete igen szellemesen tette helyre a Fidesz közleményét.

"Akkor nézzük csak meg ezt egy ún. szöveges feladatsoron:

1. kérdés: A Magyar Embereknek 100 forintba került a gáz, de jött Gyurcsány és a háromszorosára emelte. Mennyibe került így a Magyar Embereknek a gáz?

Válasz: 300 forintjába.

2. kérdés: A Magyar Emberek 300 forintot fizettek a gázért, mert indokolatlanul megsarcolta őket a Gyurcsány. Így hát megválasztották Orbán Viktort, aki rezsicsökkentést ígért. A gáz ára 25 százalékkal csökkent. Mennyibe kerül így a Magyar Embereknek a gáz?

Válasz: 225 forintjába.

Harmadik (elméleti) kérdés: Magyarázd el, hogy ha a Magyar Embereknek Gyurcsány előtt 100 forintba került a gáz, ám ő indokolatlanul a háromszorosára emelte, Orbán Viktor viszont 25 százalékos rezsicsökkentést emleget, akkor most miért 225 forintot kell fizetni, és miért nem 75-öt?

Válasz: Na, ugye!"

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.