Állóháború a Hankook és a szakszervezetek között?

El akarja lehetetleníteni a szakszervezet működését a Hankook – állítja az érdekképviselet, a cég pedig azzal érvel, hogy maradéktalanul betartják a vonatkozó törvényi előírásokat. Úgy tűnik, a szakszervezetek és a világ egyik legnagyobb gumigyártó cége közötti állóháborúra lehet berendezkedni a Hankook magyarországi gyárában.

A VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete most a munkavédelmi képviselők megválasztásával kapcsolatos eljárás miatt fordult bírósághoz. Azt állítják ugyanis, hogy a vállalat jogellenesen korlátozni akarja a szakszervezet által felállított választási bizottság működését. 

A Hankook viszont azzal érvel, hogy amennyiben már vannak munkavédelmi képviselők, kizárólag ők jogosultak a november végén esedékes tisztújítás előkészítésére ilyen bizottságot felállítani – amit a korábban megválasztott képviselők meg is tettek, tehát két grémium igyekszik mozgósítani a választásra a dolgozókat. A cég a "választási eljárás zavarásának azonnali beszüntetésére" szólította fel a szakszervezetet, amelynek titkára bírósági keresetében azt állítja: az illegitim másik választási bizottság még a munkavédelmi képviselők lehetséges számát is törvényellenesen állapította meg. Egy kétezer főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnál ugyanis szerinte nem négy, hanem tizenhárom képviselőt kellene megválasztani.

Kifogásolják azt is, hogy az október végi üzemi tanácsi választás előkészítése érdekében létrehozott bizottság gyakorlatilag a cég teljes területén – a Hankook-ház, a vállalat munkásszállója előterének kivételével – megtiltotta a kampánytevékenységet. Így még az öltözőben vagy az étkezdében is tilos kampányolni. Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) – a gumigyáriakat is tömörítő szervezet – elnöke szerint ezzel a munkavállalói érdekképviseletet teljesen ellehetetlenítik, amely egyébként is alig tud jelölteket állítani, mert az emberek félnek, s legfeljebb függetlenként hajlandók indulni.

A háborúskodás különben hosszabb ideje folyik, és legutóbb egy, a Hankook rácalmási gyárában július közepén bekövetkezett halálos munkahelyi baleset kapcsán tűzött össze a szakszervezet a cég vezetőivel. Akkor a VDSZ közös tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezte, ám a munkáltató elzárkózott ettől. Mintha a vállalat "a tragédiából azt a következtetést vonta volna le, hogy fő feladata a munkavédelmi szabályokat betartató szakszervezetek elhallgattatása" – írta a nemzetgazdasági miniszternek címzett júliusi levelében Székely Tamás, a VDSZ elnöke. 

A Hankook a baleset után "fokozott erővel kezdte támadni a szakszervezeteket és a velük együttműködő munkavállalókat" – állította Székely. Maga úgy látta, hogy a cég "elkezdte kipécézni az érdekvédelem helyi képviselőit, hogy elzárja információforrásainkat és megfélemlítse a munkavállalókat". A szakszervezeti vezető a minisztertől azt kérte, segítsen abban, hogy "véget vethessünk a munkavállalói jogok megsértésének, kollégáink megfélemlítésének". A levélre két hónappal később – tehát jelentős késéssel – a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár válaszolt, aki egyébként időközben látogatást tett a Hankooknál. Ő leszögezte: a munkabaleset kivizsgálása hatósági ügy, s az nem a szakszervezet dolga. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben az érdekképviseletnek a munka törvénykönyvében rögzített jogait nem engedik gyakorolni, "a szakszervezet jogosult az igényét bíróság előtt érvényesíteni". Székely ezt a megközelítést furcsának tartja, mert a kormány sokszor hangoztatta, hogy a multikkal szemben a magyar emberek pártján áll.

Az államtitkár ugyanakkor maga is szorgalmazza – tette hozzá a VDSZ elnöke –, hogy a vállalat kössön kollektív szerződést a szakszervezetekkel. A dokumentum tervezetét az érdekképviseletek előkészítik, de Székely szerint egyelőre nem tudni, hogy a Hankook azt hogyan fogadja majd. Az érdekképviseleti vezető mindazonáltal nem túl optimista, mert a kedélyeket a gyár újabb lépése is borzolja. A cégnél foglalkoztatott egyik szakszervezeti tisztségviselő családi okok miatt az utcára került, s bár a Hankook-házban – ez a vállalat valóban kiváló színvonalú munkásszállója – bőven van szabad hely, a dolgozó számára ott nem biztosítottak elhelyezést. Székely kijelentette: amiatt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulnak. 

A VDSZ elnöke annak kapcsán, hogy a kormány stratégiai megállapodást köt a Magyar Suzuki Zrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Hankook Tire Magyarország Kft.-vel és a Richter Gedeon Nyrt.-vel – az utóbbi három cégnél működő érdekképviseletek a vegyipari szakszervezeti szövetséghez csatlakoztak –, kijelentette: támogatnak minden olyan kezdeményezést, amelynek a célja a munkahelyek megtartása, esetleg a foglalkoztatás bővítése.

Szerinte fontos lenne ugyanakkor a kormánynak azt is mérlegelnie, hogy  a kedvezményezett cégek milyen feltételeket biztosítanak alkalmazottaiknak, s hajlandók-e az együttműködésre a szakszervezetekkel. A Richter és az Alcoa korrekt munkaügyi kapcsolatra törekszik, a Hankook viszont nem – hangsúlyozta.

"Maradéktalanul betartjuk a vonatkozó törvényi előírásokat"

A Hankook Tire Magyaroszág Kft. minden tevékenysége során – így az üzemi tanács és a munkavédelmi képviselők választása esetében is – maradéktalanul betartja a vonatkozó törvényi előírásokat – jelentette ki kérdésünkre Roy Katalin, a cég kommunikációs vezetője. Hozzátette: a hatályos szabályozás szerint az üzemi tanácsi választása esetén az üzemi tanács, a munkavédelmi képviselők választása esetén a munkavédelmi képviselők bízzák meg a választási bizottságot.

A Hankook álláspontja szerint a törvény nem rendelkezik a munkavédelmi képviselők számáról; a cég magyarországi gyárában jelenleg négy képviselő működik, és továbbra is ennyien lesznek. Mivel a szakszervezet a gyakorlattól eltérően értelmezi a jogszabályt, s bírósághoz fordult, a vállalat az eljárás befejeztéig nem kíván további információt adni. 

A választási bizottság egyébként úgy határozta meg a kampányszabályokat, hogy figyelemmel volt a munkavégzés biztonságára, a szállón lakók nyugalmára, illetve arra, hogy a kampányinformációk mindenkihez eljussanak – közölte Roy Katalin. Az üzemi tanácsi választási kampány céljára a választási bizottság 14 kampányfelületet hozott létre a vállalat és a szálló területén, s azokon a jelöltek szabadon elhelyezhetik plakátjaikat.

Azzal összefüggésben, hogy ki kaphat elhelyezést a cég szállóján, Roy Katalin kijelentette: a Hankook-ház azon dolgozóknak áll a rendelkezésére, akiknek a lakóhelye ötven kilométernél távolabb van a gyártól. A Székely által említett alkalmazott esetében ez a feltétel nem teljesül.

A nyáron történt tragikus baleset kapcsán Roy Katalin elmondta: a Hankook Tire még nem kapta meg a munkaügyi hivatal végleges határozatát. A baleset okainak feltárására lefolytatott belső vizsgálat alapján a vállalat a munkabiztonság további javítása érdekében projektcsapatot hozott létre, és annak javaslatait az intézkedései során érvényesíti.

A munkaügyi hatóság sem szereti a Hankookot?

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának honlapján fellelhető határozatok szerint a Hankook ellen több esetben szabtak ki jogerősen munkavédelmi bírságot. A munkaeszközökkel kapcsolatos jogsértések miatt a céget 2010. december 1-jén négyszázezer, négy héttel később újabb négyszázezer forintra büntették. Nem egészen egy év múlva "munkahely/üzem állapotával kapcsolatos jogsértések" miatt hatszázezer forint megfizetésére kötelezték a céget. A "munkavállalók életét, testi épségét vagy egészségét veszélyeztető körülmények" okán idén márciusban nyolcszázezres bírságot róttak ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.