galéria megtekintése

A segélyszervezetek csak most vették észre, hogy menekültek is vannak

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 16. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

A kormány plakát-erődemonstrációja és a miniszterelnök elutasító magatartása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a hazai segélyszervezetek csak most eszmélnek. A civil önkéntesek gyorsabban és hatékonyabban reagáltak a menekültáradatra.

A magyar kormány sokáig nem foglalkozott azzal, hogy segítségre is szükség van az idén már közel 80 ezer „jövevény”, köztük tízezernyi gyerek fogadásához. Múlt pénteken tett először nem üldöző, hanem segítő mozdulatot a kormányzat, amikor is összehívta a Karitatív Tanácsot.

A képen látható férfit társai Babának hívják, ő magát emberi jogi aktivistának. Tegnap este is segített a menekülteknek a Keletinél
A képen látható férfit társai Babának hívják, ő magát emberi jogi aktivistának. Tegnap este is segített a menekülteknek a Keletinél
Veres Viktor

Miközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága a Katolikus Karitásszal, a Magyar Református Szeretetszolgálattal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvánnyal, a Magyar Vöröskereszttel és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel tárgyalt, a Nyugati pályaudvar szomszédságában, az Árpád-házi Szent Margit-templomban simán megtagadták az együttműködést a menekülteken segítő civilekkel.

 

Az egyházak hónapok óta hallgatnak, ha afgán, iraki vagy szír menekültekről van szó, és tűrik, hogy az internetes portálokon Ferenc pápa szavaiba üssék az orrukat: „A világon sehol ne zárják be az ajtót azok előtt, akik egy jobb élet reményében más országokban keresnek menedéket.”

Miközben Szegeden, Cegléden, Budapesten, Debrecenben vagy Győrben a magyar állam helyett a migránsokat segítő civil önkéntesek állnak helyt, például pastu és fárszi nyelven is tájékoztatják a zöldhatáron érkezőket arról, hogyan találják meg a befogadóállomást, és mit tegyenek ott (mert a bevándorlási hivatal képtelen kicsiholni magából egy angol nyelvű szöveget), a humánminisztérium államtitkársága a következő közleményt adta ki: „A szervezetek eddig is jelen voltak a népvándorlás által érintett, gócpontoknak nevezhető településeken, de ugyanúgy, mint korábban a dunai árvíz vagy az ukrajnai segélyszállítmány esetében, most is szükség van az összehangolt és szervezett közös munkára.”

Soltész Miklós, a Karitatív Tanács miniszteriális elnöke a héten egyeztetést kezd a feladat által érintett szervekkel – írták –, így a Belügyminisztériummal, a rendőrséggel, a MÁV-val, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal. (Tegnapi hír szerint ingyenes úszásoktatást szerveznek a migránsoknak Bécsben, mivel a végzetes vízi balesetek elszenvedői leggyakrabban közülük kerülnek ki. A Die Presse arról is beszámolt, hogy Bécsben önkéntesek segítenek a kiskorú menekülteknek szabadidejük eltöltésében és általában a beilleszkedésben.)

Miközben Soltész csak tegnap egyeztetett a karitatív szervezetekkel, a 23 éves Nina Froemel már a múlt héten befogadott saját pesti lakásába 30 afgánt, majd integetett nekik, amikor vonatra tette őket. A MigSzol és a Migration Aid önkéntesei vajas kenyeret kennek, vizesflakont cipelnek, gyógyszerért futnak, míg a kormány kamerák kereszttüzében nekiáll mintafalat építeni.

Megnyitják az MSZP üres székházát

Az MSZP megnyitja fővárosi, Jókai utcai székházát a Budapestre érkező menekülteket segítő civil szervezeteknek, hogy azt logisztikai és koordinációs központként használják. Ezt Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke jelentette be szerdán. Szerinte a magyar társadalmi béke a menekültek támogatásával, és nem a kormány gyűlöletkampányával tartható fent. Az MSZP ezért felszólítja a kabinetet, hogy akár külön buszjáratokkal segítse a menekültek áthaladását, a pályaudvarokra pedig információs pontokat állítson fel, továbbá hozzon létre új, átmeneti befogadótáborokat. (MTI)

Az állami riadókürt pénteki megfúvása után viszont sorra ébredtek a rutinos segélyszervezetek. Migránsoknak nyújt majd segítséget a röszkei állomáson a Magyar Vöröskereszt; a feladat, hogy a bevándorlókat tájékoztassák, illetve megnyugtassák – mondta a szervezet főigazgató-helyettese az M1-nek. Az önkéntesek hetek óta ezt csinálják. A Facebookon a pályaudvaroknak önálló alcsoportjai működnek. A múlt héten tanúi voltunk, amikor az egyik önkéntes harsányan szidta a Nyugatiban az „egy százalékokat zabráló” profi szervezeteket. Amikor aztán odalépett hozzá egy – magát talán találva érző – fiatal lány, és azt kérdezte, mit segíthet, azt felelte: „Állj ide, és csináld! Itt nincs sajtóközlemény!”

Egészségügyi szolgáltatásokkal segíti a menekülteket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, olvashattuk egy hétfői közleményben. A karitatív szervezet munkatársai rendszeresen visszatérnek a szegedi, a Keleti, a Kelenföldi és a győri pályaudvarra. A máltaiak mozgó orvosi rendelőjével érkező szakemberek a helyszínen elsősegélyt nyújtanak, sebeket látnak el, szükség esetén lázat és fájdalmat csillapítanak.

Révész Szilviának, a Babtista Szeretetszolgálat sajtószóvivőjének feltettük a kérdést, ki az az Országh Csaba, aki múlt szerdán – az önkéntesek beszámolója szerint – előadta, hogy ő a török császár, épp egy 1500 fős vacsorát szervez a menekülteknek, padokat is hozni akar (amiből aztán nem lett semmi).

„Ennek megítélése nem a mi tisztünk”

Ferenc pápa útmutatását követve a Katolikus Karitász figyelemmel kíséri a Magyarországra érkező, átutazó menekültek helyzetét, kész segítségükre sietni – áll a katolikus egyház segélyszervezete közleményében. Az 1356-os adományvonal hívásával mindenki 500 forinttal támogathatja a menekülteket. Écsy Gábor, a szervezet igazgatója lapunknak elmondta, hogy – különös gondot fordítva a kísérő nélkül érkező gyerekekre és az idősekre – a táborokban, befogadóállomásokon nyújtanak segítséget. Úgynevezett utcai munkát nem végeznek. A nemzeti konzultáció fedőnéven folyó idegenellenes kampányról és a magyar–szerb határon épülő vasfüggönyről az igazgató nem kívánt nyilatkozni: „Ennek megítélése nem a mi tisztünk.” Arról sem mondott véleményt, hogy a pápa útmutatása szerinte összhangba hozható-e Orbán Viktor kijelentéseivel. Közölte: „Nekünk az a feladatunk, hogy segítsünk, ha baj van.” (Cz. G.)

– Szélhámos volt, több helyen visszaélt a nevünkkel – mondta a szóvivő, megtették a rendőrségi feljelentést. A baptisták a budapesti Lőportár utcában 80 már regisztrált, menekültstátust elnyert személyt tudnak ellátni, és most készítik elő új, 30 férőhelyes, egyedül érkező fiatal menekültekre szabott szállásukat, de ez még csak terv, adományokat nem gyűjtenek.

Lévai Anikó is kötelességének érezte, hogy segítsen
Lévai Anikó is kötelességének érezte, hogy segítsen
Kiss Tamás / MTI

Évente száz menekültet integrál a magyar társadalomba a Magyarországi Református Egyház (MRE) menekültmissziója – szólalt meg végül kedden az egyház részéről Bogárdi Szabó István, az MRE zsinatának lelkészi elnöke. Bogárdi Szabó kitért arra, hogy a menekültek között sok a vallása miatt üldözött keresztyén, ez azonban a legtöbb esetben nem derül ki.

Voltak egészen zavarba ejtő események. Miközben Orbán Viktor miniszterelnök hetek óta válogatott durvaságokkal illeti a „gazdasági bevándorlókat”, felesége, Lévai Anikó az Ökumenikus Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként az evangélikusok egymilliós adományát vitte és adta át Nagyfán, a frissen megnyitott befogadóállomáson.

Meghalt a rendőrök elől elfutó menekült a röszkei benzinkútnál – Kiraboltak egy szír migránst

Szerda reggel, hat óra után néhány perccel rendőrségi járőrkocsi jelent meg a röszkei autópálya-határátkelő közvetlen közelében, de már a magyar oldalon lévő benzinkútnál. Az ott tartózkodók közül többen futni kezdtek, átugrottak az autópálya szalagkorlátján, keresztülfutottak a sztrádán. Egyikük olyan szerencsétlenül lépett az autópályára, hogy az ott Szerbia irányába érkező Audi gépkocsi elgázolta.

A fiatal migráns férfit a kiérkező mentők nem tudták megmenteni. Az Audi vezetője sokkos állapotba került, miután csak 80 méterrel az ütközés után tudott megállni. A baleset körülményeit a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya vizsgálja.

Egyelőre több biztosat nem tudni az esetről. Bizonyára szerepe van a történtekben, hogy a benzinkút parkolója gyakran használt találkozóhely – Magyarországról oda szoktak elé menni azoknak, akik nem személygépkocsival kelnek át a határon. Vélhetően embercsempészek is vesznek fel ott „gondjaikra bízott” menekülőket. Így elkerülhetik, hogy a rendőrök elfogják, az autópálya másik oldalán lévő hangárba vigyék őket, és ott ujjlenyomatot vegyenek tőlük. Elképzelhető, hogy az áldozat is arra várt, hogy érte jön valaki, és nem akart a rendőrök karmaiba jutni.

A Delmagyar.hu adta hírül, hogy kedd este megvertek és kiraboltak egy szír migránst Szegeden. Az angolul rosszul beszélő férfi azt állította, egy fekete Audi sofőrje ököllel arcon ütötte, és elvette tőle övtáskáját, amelyben 550 euró volt. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy külföldi férfi az elfogásakor tett feljelentést, hogy bántalmazták, és elvették az értékeit. (Hírösszefoglalónk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.