galéria megtekintése

Így döntik be a Fidesz szabályai a jól menő farmot

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 12. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Szinte biztos, hogy a 147 embernek munkát adó Sziget-Hús Kft. a nyár végén megválik 60-70 dolgozójától. Ez a cég a járás második legnagyobb foglalkoztatója. A történet pikantériája, hogy a vállalkozás egyik tulajdonosa Vass Péter polgármester.

Vass Péter, Szigetvár baloldali támogatással megválasztott, független polgármestere mindent megpróbál, hogy elkerülje a leépítést a Sziget-Hús Kft.-nél, ám a körülmények nem adnak okot a reménykedésre.

Még van mit enni. A szigetvári marhatelep
Még van mit enni. A szigetvári marhatelep
Laufer László / Népszabadság

A megválasztásáig állatorvosként dolgozó Vass évek óta látja, hogy a szépen fejlődő cégét – a Fidesz-kormány által életbe léptetett jogszabályok – megrokkantják. A kft. a járás tönkrement agrárvállalkozásainak ingatlanjait felvásárolva épült a kilencvenes években. Négy gazdasági társaságot integrált Vass Péter és három társa a Sziget-Hús Kft.-be, amelynek van egy marha- és sertéstelepe. Előbbin 500 tehénről évi 4,5 millió liter tejet fejnek, utóbbiról ezer anyakoca felhizlalt szaporulatát, 24 ezer vágóállatot értékesítenek minden évben. A két telepet korszerűsítették, ehhez a tulajdonosok 500 millióval, az unió 900 millióval járult hozzá. A beruházásokra a kft. 1,8 milliárd forint hitelt vett fel, tartozása jelenleg 1,2 milliárd. A nyereségesen gazdálkodó Sziget-Hús Kft. éves árbevétele 2,8–3,2 milliárd forint.

 

A cég az állatok takarmányát megtermeli, ehhez 2400 hektárt magánszemélyektől bérel, 3100 hektárt pedig az államtól. Az idén lejár az állami földbérlet, s a cég nem is pályázhatott ennyi szántóra, hisz a Fidesz-kormány úgy módosította a törvényt, hogy egy cég 1200 hektárnál nagyobb területet nem bérelhet. Márpedig ennyi föld – még ha nyerne is a kft. a pályázaton, amire egy balos polgármester cégének a tapasztalatok alapján fikarcnyi esélye sincs – nem elég az állattartó telepek eltartására.

Laufer László / Népszabadság

Ha 2005 és 2007 között Vass Péter és tulajdonostársai nem integrálják cégeiket egyetlen kft.-be, akkor jogi akadálya nem lenne annak, hogy pályázzanak az állami földekre. Csakhogy a korábbi szabályozók a fúzióra ösztönözték a tulajdonosokat, így jutottak könnyebben támogatáshoz, hitelhez, s így tudtak racionálisabban gazdálkodni. A szabályozók változtak, így mostanra hátrányos helyzetbe került a vállalkozás. A Sziget-Hús gazdái esetleg úgy tudtak volna a megváltozott helyzethez alkalmazkodni, hogy újra négyfelé hasítják a kft.-t, ám ennek gátja volt a vállalkozást terhelő hitel.

Adódik a kérdés: miért nem próbál magántulajdonosoktól bérelni földet a kieső állami területek pótlására a kft.? Vass Péter szerint ekkora területet – gazdaságos távolságon belül – képtelenség „összeszedni”, ha pedig mástól kell vásárolni a takarmányt, akkor az állattartó telepek elvesztik rentabilitásukat. Az is gond, tudom meg Vass Pétertől, hogy a nemeskei marhatelepről a hígtrágyát a kft. által bérelt állami földre juttatják ki, miután ez a telep szomszédságában lévő szántó más kézbe kerül, a trágyával nem tudnak mit kezdeni.

Laufer László / Népszabadság

Amikor megjegyeztem, hogy a marhatrágya esetleg jól jönne az új földbérlőnek is, akkor Vass legyintett: biztos, de az is biztos, hogy a kijuttatásról alkudozni kellene, s a telep vállalhatatlanul kiszolgáltatott helyzetbe kerülne. A fentiekből következik, hogy a kft. vezetői rákényszerülnek a marhatelep eladására. Miután a potenciális vevők tudják, hogy a Sziget-Hús Kft.-nek nincs mozgástere, az ár nyomott lesz. Ha a telepet ma meg akarná valaki építeni, akkor belekerülne másfél milliárdba. Az állatállomány értéke félmilliárd.

Vass megérti, ha keveset ígérnek majd a telepért. Áprilistól megszűnik az unióban a tejkvóta, s akkortól a tagállamok termelői annyi tejet dobhatnak a piacra, amennyit akarnak. Vass Péter szerint más országokban az unió szabályrendszerét kijátszó ártámogatások általánosak, emiatt a tej literenkénti átvételi ára lemehet 70 forintra, holott a hazai termelők többsége a mostani 82 forintos áron sem képes nyereségesen gazdálkodni.

Ezért Vass Péter arra készül, hogy nem lesz kuncsaft a telepre, s le kell vágni a marhákat. A polgármester hozzáteszi: – Amikor 1982-ben állatorvos lettem, Magyarországon 11 millió sertést és 960 ezer tehenet tartottak. Mostanra 2,8 millió sertés és 178 ezer tehén maradt. Marad a falusiaknak a közmunka. Ami értéket, adóbevételt nem teremt, csak a nyomort tartósítja. Azok is közmunkások lesznek, akiket majd elbocsátunk. Sajnálom őket, de nem tehetek semmit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.