galéria megtekintése

Bagóért adták-vették a magyar állampolgárságot, a tömeges lebukás után is virágzik a honosítási biznisz

10 komment


Spirk József

Tömegével hamisították a magyar állampolgárság elnyeréséhez szükséges iratokat Ukrajnában, sokan pedig még a magyar kormánytisztviselőt is lefizették, hogy kijátsszák a honosítási szabályokat. 194 vádlottja van annak a büntetőpernek, amely a Záhonyi Járási Hivatalban történt visszaélések miatt indult. A Kisvárdán megkezdett monstre bírósági tárgyaláson azonban csak öten jelentek meg. Egyikük az az ügyintéző, aki pár ezer forintért bárkinek igazolta, hogy beszél magyarul.

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt Ukrajnában. Bár a kettős állampolgárságot a hatóságok elvileg tiltották, az Orbán-kormány által bevezetett könnyítések és a helyi léptékkel mérve jelentős összegű juttatások (a magyarországi átlagnyugdíj például jóval meghaladja az ukrajnait) miatt nem csak a kárpátaljai magyarok mozdultak rá a magyar papírokra.


A keleti országrész hivatalaiban olyanok is jelentkeztek kedvezményes honosításra, akik erre nem voltak jogosultak. A magyar felmenőkkel és bizonyíthatóan magyar kulturális gyökerekkel rendelkező határontúliak számára kitalált repatriálási eljárás segítségével sok, magyarul egyáltalán beszélő ukrán állampolgár is hozzájuthatott a magyar útlevélhez. Záhonyban azonban lebuktak.

2013 végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal kormánytisztviselője hétszáz eurót fogadott el azért, hogy egy magyarul nem beszélő, tehát a honosítás törvényi feltételeit nem teljesítő külföldi hozzásegítsen a magyar állampolgársághoz. Sz. Árpádné nem sokáig örülhetett a pénznek. A titkosszolgálat által szervezett pénzátadási akció után néhány órával megjelent a lakásán a rendőrség, és bűnjelként le is foglalták az összeget.

 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatán megbukott tisztviselő hamarosan bevallotta, hogy nem ez volt az egyetlen eset, többször fogadott el pénzt olyan külföldiektől, akik nem beszéltek magyarul.

Az ügyben a nyomozás lezárultakor 197 személy ellen emeltek vádat.

A Kisvárdai Járásbíróságon szerdán megkezdődött perben mégsem volt szükség a megszokott tárgyalóteremnél nagyobb helyiségre, összesen öt vádlott jelent meg a bíróságon, egyikük a volt kormánytisztviselő. A külföldiek egy része át sem vette az idézést, a többiek egyszerűen nem jöttek el.

 

A tárgyaláson kiderült, hogy a volt kormánytisztviselő első vallomásában azt mondta,

2013-ban legalább 30-40 olyan embernek igazolta a nyelvtudását, akik semmit sem tudtak magyarul. Ezért fejenként 20 ezer forintot kapott egy ismeretlen férfitól.

Egy másik közvetítőtől csak 10 ezer forintot kért, mert ő állítólag kevésbé problémás ügyfeleket hozott, olyanokat, akik néhány szót el tudtak mondani a nyelvtudásvizsgán. A követelmény egyébként sem volt magas, ha a kérelmezők saját életrajzukat el tudták mondani, és egy-két kérdésre is tudták a választ, már megütötték a megfelelő magyarsági szintet.

Sz. Árpádné később visszavonta a húsz- és tízezresekből összejött 600-800 ezer forintos korrupciós bevételről szóló vallomását. Az ügyész által szerdán ismertetett vádiratban már csak 10 rendbeli üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása szerepel, és 184 rendbeli közokirat-hamisítás.

A Népszabadság Online információi szerint messze nem ez az egyetlen visszaélési ügy a megyében. Forrásaink szerint a szigorítások és a megindult rendőrségi nyomozások sem vetettek véget az állampolgárság-biznisznek, a Nyírségben rengeteg ukrán család kapja a magyar állam juttatásait. Kisvárda szomszédságában az egyik falu képviselője állította, hogy a hatóságok keményebb fellépése óta is több házban ukrán családokat jelentettek be az ott lakók, és szerinte köztudomású, hogy más településeken is ugyanez a helyzet. Az önkormányzati képviselő szerint van olyan porta, ahol tizenegy családot jegyeztek be, holott közülük senki sem beszél magyarul.

A bíróságon megjelent vádlottak egyike is egy idős asszony volt, aki a magyarok iránti szeretetével magyarázta, hogy miért akarta megszerezni az állampolgárságot. Az ügyész viszont nem erre volt kíváncsi, hanem arra, honnan kapja a nyugdíját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.