Állami utak: egy nap Portugáliában 534 ezer, hat nap Franciaországban 2638 forint

Blikk: Hogy utazik a sofőr és a miniszter? Magyar Nemzet: Csak akkor jön az uniós pénz, ha nyugati cég piachoz jut nálunk? Népszava: Mégsem lesz új elnökség a szocialista pártban? Kelet-Magyarország: Felújítják a palotát!

Blikk

Luxusutak a mi pénzünkön című cikkében a Blikk a minisztériumi utazásokról ír „Érthetetlen! Van olyan minisztérium, amely néhány ezer forintból utaztatta hivatalnokait, más tárcák vagyonokat költöttek erre. A Blikk utánajárt, melyik minisztériumból mennyit jártak külföldön hivatalos ügyben 2009 első hónapjaiban, és erre mennyit költöttek. A 13 minisztérium közül kilencen válaszoltak érdemben kérdéseinkre, noha 12 napot adtunk a tárcáknak, hogy összegyűjtsék a kért adatokat."

Néhány az újság gyűjtéséből:

OKM: Egészen hajmeresztő a helyzet az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál, ők aztán »adtak az utazásnak« 2009-ben is. Az idén júliusban például egyhetes jutalomutat szerveztek Oroszországba; a papírokból úgy tűnik, a tárca munkatársai 1,5 millió forint közpénzért pihenhettek. Nemkülönben érdekesek a tárca kiadásai a különböző diákversenyekkel kapcsolatban. Kerül, amibe kerül alapon a mexikói diákolimpián összesen 2,8 millió forintot hagyott ott a minisztérium, a Cambridge-ben rendezett kémiai diákolimpián 1,4 milliót, az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén, Kínában 2,9 millió forintot. A japán emlékév szervezése (7 nap Tokióban) 772 ezer forintba került, a vietnami Hanoiban az oktatási együttműködést erősítette a tárca két munkatársa, összesen 1,4 millió forintért.

KVVM: Világlátott emberek dolgoznak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban. Ugyan várhatóan kevesebbet költenek, mint tavaly, de az úti célok furcsák. A szingapúri vízügyi héten egy hetet töltöttek, ez 100 ezer forintot kóstált. Nem úgy a hétnapos kenyai ENSZ-találkozó, amely 1,3 millióba került. A tárca volt államtitkára járt Vietnamban a környezetvédelemről tárgyalni négy napot 4,1 millió forintért, ez egy főre vetítve az idei rekordnak tekinthető. Kínában 7 napot tárgyaltak 584 ezerért, Törökországban szintén az államtitkár járt, igaz, delegációval 8 napot az 5. Vízvilágfórumon 4,4 millió forintért.

NFGM: A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban is furák a költségek. Egy kétnapos belga út náluk 482 ezer forintba is belekerült. Igaz, Kambodzsában viszont 64 500 forintért töltöttek három napot; hogy pontosan mit csináltak kinn, az az összesítésből nem derült ki, az út céljaként »tárgyalást« jelöltek meg, Laoszban egy napot 19 ezer forintért »tárgyaltak«. S megint egy kis luxus: Portugáliában a miniszternek egy éjszaka 534 ezer forintba, Spanyolországban két éjszaka egy tanácsosnak 87 ezer forintba került. Szingapúrban 3 napot tárgyaltunk 716 ezer forintért (megint csak nem tudni, miről), Szlovéniába viszont 1400 forintért is eljutottak a tárca munkatársai.

PM: Nem jelölik meg az utazások pontos célját a Pénzügyminisztérium összesítéseiben. Mindenesetre nekik is jó néhány kedvezményes ajánlatot sikerült »megcsípniük« 2009-ben. Így például egy kétnapos francia utat 7400 forintért, egy ausztriai kiruccanást 1300 forintért intéztek el munkatársaiknak, Németországban viszont két napot meglehetősen borsos áron, 1,1 millióért töltöttek a tárca megbízottjai.

IRM: Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban is elég jó utazási irodákat ismerhetnek. Egy hatnapos francia utat például 2638 forintért leszerveztek, ami valószínűleg minden idők leggazdaságosabb állami útja, az idei összesítést tekintve mindenképpen. Svédországba utazott egy-egy napra két gépkocsivezető 4543 forintért. A miniszter, Draskovics Tibor négynapos útja ugyanide 77 ezer forint volt, a szakállamtitkár kétnapos útja bőven a duplája, 150 394 forint. Pedig mindannyian ugyanazon az eseményen, az Európai Unió Bel- és Igazságügy-miniszteri Tanácsának informális ülésén vettek részt."

Magyar Nemzet

Külföldieknek teremtünk piacot. Ez a címe a Magyar Nemzet cikkének a lap első oldalán. „Megköti a magyar vállalkozások kezét az unió, amikor a fejlesztésre szánt pénzekből csak olyan cégeknek hajlandó hitelezni, amelyek nem akarják bővíteni az exportjukat, és nem váltják ki a külföldről érkező árukat itthon előállított termékekkel. A hazai cégek erősítését célzó Új Magyarország hitelprogram feltételeit is szigorították az uniós követelmények. Külföldieknek teremt piacot a magyar réfiók felzárkoztatására szánt uniós pénz. A hazai kis- és közepes vállalkozások ugyanis csak akkor kaphatnak kölcsönt az Új Magyarország hitelprogramból, ha meg sem próbálják felvenni a versenyt a nyugati társaságokkal."

Népszava

Mégsem választ új elnökséget decemberi kongresszusán az MSZP? Nem akarnak „elkopni" a fiatalok - ez a felcíme és a címe a Népszava írásának. „Lehetséges, hogy szemben az eddigi elképzelésekkel, a decemberi pártkongresszuson mégsem választ új vezetést az MSZP. A tisztújítást immár azok sem erőltetik, akik korábban ragaszkodtak ehhez. Szocialista körökből úgy értesültünk, hogy nem sokkal a hivatalos kampány kezdete előtt az úgynevezett »fiatalok« nem akarnak új elnökséget választani, de a mai helyzetben a pártelnöki posztra sem tolonganak a jelentkezők. Úgy tudjuk, még nem dőlt el, ki lesz a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, bár az kiderült, hogy a párt több meghatározó politikusa azt szeretné, ha Bajnai Gordon vezetné a 2010-es listát. Júniusban, az EP-választás után még teljes tisztújítást követeltek a szocialista pártban a különböző erőcsoportok. Zárt ajtók mögött tárgyaltak egymással, s végül az az egyezség született, hogy a költségvetés elfogadása után két kongresszust tartanak. Az egyiken megválasztják az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, elfogadják az országos listát, illetve módosítják az alapszabályt annak érdekében, hogy akár a következő napon - egy másik, tisztújító kongresszuson - lecserélhessék az elnökséget. A »trónkövetelők« képviselői pedig addig is bekerülnek az országos választási bizottságba (ovb). Lendvai Ildikó ezt a július elején megtartott kongresszuson a küldöttek elé terjesztette, végül azonban csak múlt szombaton egészítette ki az ovb-t az országos választmány, és akkor sem egészen úgy, ahogy azt eredetileg a pártelnök javasolta."

Kelet-Magyarország

Megkezdődött Nyíregyháza egyik legpatinásabb épületének a felújítása - írja a Kelet-Magyarország. A szecessziós stílusú Nyírvíz Palota, melyet 1913-ban kezdtek építeni, a Nyírvíz-szabályozási Társulat székháza volt hajdan. A műemléképületet eredeti állapotában újítják fel, korabeli dokumentumok alapján. A rekonstrukció félmilliárd forintos költségét az Európai Unió Integrált Városfejlesztési Stratégia forrásából, valamint az önkormányzat és az épület alsó szintjén lévő üzletek tulajdonosainak önerejéből fedezik. A tervek szerint jövő őszre ismét régi pompájában tündököl az épület, amelyben irodák kapnak majd helyet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.