galéria megtekintése

Orbán enged, az RTL Klub nyer

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 28. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Orbán Viktor kérésére a parlament a nyárig módosítja a reklámadótörvényt, miután a kormányfő megegyezett az RTL-csoport vezetőivel. Az adót öt és hat százalék közé lövik be, az még kérdéses, hogy a kisebb cégek kapnak-e kedvezményt. A Fidesz e törvénymódosításon mutatja majd be, az expressz gyorsaságú jogalkotást a normál üzemmód váltja fel a parlamentben.

A Fidesz egyik vezető politikusa lapunknak elmondta, Orbán Viktor és Thomas Rabe, a Bertelsmann-csoport vezetőjének keddi találkozóján született megállapodásból következik, hogy a magyar parlament legkésőbb a nyárig módosítja a reklámadóról szóló törvényt.

A csatorna híradója marad, amilyen mostanában volt
A csatorna híradója marad, amilyen mostanában volt
Teknős Miklós / Népszabadság

Mindkét fél elégedetten állt fel a tárgyalóasztaltól, miután az RTL-csoport legnagyobb tulajdonosa, a Bertelsmann-csoport vezetője közölte: visszavonják az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszt, ha a parlament módosítja a reklámadótörvényt, s megszünteti az RTL Klub diszkriminációját. A miniszterelnök pedig jelezte, hogy a kormány előkészítette a módosítást, a parlament gazdasági bizottsága kedden már tárgyal is a koncepcióról.

 

Lapunk információi szerint Orbán Viktor és Thomas Rabe találkozóján nem hangzott el semmilyen kérés vagy ígéret az RTL Klub műsorpolitikájáról, a tévé vezetésének változásáról. Lázár János miniszternek és Andreas Rudasnak, az RTL-csoport Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatójának a csúcstalálkozót előkészítő tárgyalásain azonban egyértelművé vált, hogy az RTL Klub nem kíván változtatni híradójának kormánykritikus hangnemén. Dirk Gerkens vezérigazgató viszont hamarosan távozik Budapestről.

Az már eldőlt, hogy az adó mértékét öt és hat százalék közé csökkentik, így a kormány továbbra is mondhatja azt, hogy Európában nálunk a legmagasabb a reklámadó mértéke. (Ilyen adó Görögországban és Ausztriában létezik, nyugati szomszédunknál egységesen öt százalék a kulcs.) A mostani sávos rendszert (0, 10, 20, 30, 50 százalék) eltörlik. A kormánynak lépnie kellett. Az Európai Bizottság eljárásokat indított Magyarország ellen.

A bizottság legfontosabb kifogása, hogy a reklámadó diszkriminatív az RTL Klub számára, mert a magyar médiumok közül kizárólag az RTL-nek van egy évben húszmilliárd forint fölötti árbevétele, amelyre már 50 százalékos adót vetettek ki. Így a jelenlegi törvény alapján az idén ötmilliárd forintot kellene fizetnie. Ráadásul az RTL Klub részesedése a magyar hirdetési piacon 13,5 százalék, de a cégtől származik a reklámadó-bevétel több mint fele.

Az még kérdéses, hogy a kisebb cégek kaphatnak-e kedvezményt. Ez a következő hetekben dől el. A miniszterelnök ragaszkodik a reklámadóból tervezett hét-nyolcmilliárd forintos költségvetési bevételhez. Öt-hat százalék közötti adómértékkel az RTL Klubnak ötmilliárd helyett 1,2 milliárdot kell fizetnie. A TV2-nek másfél milliárd helyett 750 milliót, a Centrál Médiának pedig 1,5 milliárd helyett hozzávetőleg 500 milliót. Ez a három cég lesz a nyertese a kisebb reklámadónak, az összes többi veszít.

Minden médiacég a kasszához járulhat, ha a tervek megvalósulnak
Minden médiacég a kasszához járulhat, ha a tervek megvalósulnak
Szabó Miklós / Népszabadság

Az adó egykulcsossá tétele és szétterítése tetemes pluszkiadást jelentene a kis- és közepes médiavállalkozásoknak. Mélyen a zsebébe kellene nyúlnia Simicska Lajosnak is, akinek a média- és reklámcégei a jelenlegi kulcsokkal számolva éves szinten hozzávetőleg 600 millió forint pluszadót fizetnek, ami az új rendszerben másfél milliárd forintra emelkedhet. Fideszes forrásaink szerint az adó szétterítéséről még nincs végleges döntés, a kormányfő előbb várja a nemzetgazdasági tárca számításait, javaslatait, hogy mivel lehetne ellensúlyozni az adócsökkentésből adódó bevételkiesést.

Információink szerint a Fidesz változtat eddigi parlamenti jogalkotási gyakorlatán, és a rapid törvényhozást a normál üzemmód váltja fel. Ennek jeleit már a reklámadóról szóló törvény módosításán is fel lehet majd fedezni. A kormányzó párt vezetése a veszprémi választás – a kétharmad elvesztése előtt – eldöntötte, hogy a jövőben csak kivételesen szükséges helyzetben visz át rendkívüli sürgősséggel törvényeket a parlamenten. Így az ellenzéknek is lehetősége lesz arra, hogy a bizottságokban és a parlamenti vitában elmondhassa a véleményét, a Fidesz pedig hivatkozhat arra, hogy a parlament minden vélemény meghallgatása után hozta meg döntéseit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.