galéria megtekintése

Belülről kapott pofont a Fidesz akciója

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 11. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Kommunikációs bravúr lesz, ha a Fidesznek sikerül komoly veszteség nélkül visszalépnie a drogteszttörvénytől. Kormánypárti jogászok szerint sem születhet alkotmányos szabályozás, ha az kötelezően vonatkozik az újságírókra és a politikusokra. A gyermekek drogtesztje ellen viszont a fideszes Bencsik János tiltakozott.

„Sehogy. A törvény a most tervezett formában nem fog megszületni, Kocsis Máté javaslatát Trócsányi László igazságügy-miniszter és Gulyás Gergely sem tudná alkotmányosnak nevezni” – így reagált egy ismert fideszes politikus a Népszabadságnak arra, miként lehet alkotmányos a Fidesz kommunikációs igazgatójának a Fidesz-frakció által támogatott drogkontrolljavaslata.

A kötelező jelleg az újságírók és a politikusok esetében alkotmányellenes, de sérti az emberi jogok európai egyezményét is – állította forrásunk. A személyi integritás része ugyanis, hogy senki sem kötelezhető rendszeresen ilyen vizsgálatra, ráadásul a mentelmi jog védi a képviselőket. Az újságírók esetében pedig nincs olyan regiszter, mely pontosan meghatározná az e foglalkozási körhöz tartozókat.

Rogánnak tetszik az ötlet, Bencsiknek nem
Rogánnak tetszik az ötlet, Bencsiknek nem
Kovács Tamás / MTI

 

Gulyás Gergely, a parlament szuperbizottságának, a törvényalkotási bizottságnak az elnöke sajtóhírek szerint azon a véleményen van, hogy „a tervezet egy létező problémára kínál unortodox megoldást, azonban a jog világa általában ortodox”.

A Fidesz jogi szakpolitikusa ehhez azt is hozzátette, hogy nemcsak az igazságügyi tárca, hanem az adatvédelmi hatóság véleményét is kérni fogják. Péterfalvi Attila már tegnap megfogalmazta álláspontját, eszerint a politikusok és újságírók esetén nincs realitása egy ilyen szabályozásnak. A Nemzeti Adatvédelmi és Informatikai Hatóság elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a fiatalok esetén is nagyon figyelmesen kell eljárnia a jogalkotóknak ahhoz, hogy ne sértsenek alkotmányos jogot.

Rogán Antal szerint viszont az előterjesztés nem ütközik majd az alkotmányba. A frakcióvezető tegnap is arról beszélt az MTI jelentése szerint, hogy „a Fidesz általános drogtesztet szeretne bevezetni a veszélyeztetett korosztályba tartozó gyermekeknél, a politikusoknál és az újságíróknál”.

A frakcióvezető megerősítette: a gyermekek esetén ezt kizárólag szülői beleegyezéssel lehetne elvégezni. A tesztnek a gyerekek esetén nem lesz jogkövetkezménye, és az eredményt csak a szülők ismerhetik meg. Az általános drogszűrés a közhatalmat gyakorló politikusokra és az újságírókra is kiterjedne. Esetükben ha a drogteszt pozitív, arról értesülnie kell a nyilvánosságnak és a hatóságoknak – mondta Rogán Antal. Tegnap a frakcióvezető elképzelhetőnek nevezte, hogy a drogtesztet „rajtaütésszerűen” végezzék el.

Rogán Antal ezúttal is megfogalmazta az üzenetet – amivel a kormányoldal meggyőződése szerint meg lehet nyerni a választók többségének a rokonszenvét.Azaz: nem szabad feladni a küzdelmet, mert az úgynevezett dizájnerdrogok is „utolérhetők”. A „gyermekeink jelenét és jövőjét leginkább a drog veszélyezteti”. Szerinte drogpolitika helyett drogellenes politikára van szükség. Tájékoztatása szerint jelenleg zajlik az általános drogteszt bevezetésével kapcsolatos jogi munka, hogy azt hogyan lehet megvalósítani, mennyi pénzre van szükség hozzá.

Bencsik János: A gyufa és a gyerek nem játék

Bencsik János fideszes parlamenti képviselő, Tatabánya volt polgármestere – pártjával ellentétben – viszont tiltakozik a fiatalok drogtesztjének bevezetése ellen. „A gyufa nem játék, és a gyermek sem” címmel posztolt intelmében azt írta: „A gyermek nem játék. Ha nem akarunk egy embertelen világot magunknak, akkor ne törjük össze bennük a bizalom még éppen pislákoló kicsiny mécsesét. A politikusokért és újságírókért, vagy épp a rendvédelmi dolgozókért, esetleg orvosokért már nem ágálok. Ha az alaptörvény lehetővé teszi, akkor jöjjön a drogteszt! De a gyermek nem játék. Akkor sem játék kedves barátaim, ha ezért engem megköveztek...”

Mindehhez a teológus-szociológus végzettségű honatya hozzátette azt is: „Tudom, miről beszélek, bár lassan negyedszázada lesz már annak, hogy elhagytam a pályát, de a gyógypedagógiai főiskolán és az Orvostovábbképző Intézetben rám ragadt mentálhigiénés és addiktológiai ismeretek, és a napi gyakorlat maradandó hatással voltak rám”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.