galéria megtekintése

Alig csatlakoznak a rendszerbontókhoz

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 19. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Egyelőre nem áll túl jól a rendszerbontó civilek népszavazási kezdeményezése: negyvenezer aláírást gyűjtöttek, és már csak nem egészen másfél hónapjuk van rá, hogy a hiányzó 160 ezret is összeszedjék. Ha nem sikerül, nincs referendum. Az akcióhoz hamarosan újabb szervezetek csatlakoznak, így a civilek bíznak a sikerben.

Az augusztusi kánikula ellenére nagyjából negyvenezer aláírást sikerült összegyűjteniük a rendszerbontó népszavazást hirdető civileknek – tájékoztatott Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület egyik ügyvivője. A referendumon, ha sikerül megugrani a kétszázezres küszöböt, a tankötelezettség korhatárának 18 évre emeléséről, a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetéséről, a nyugdíjban részesülő képviselők nyugellátásnak szüneteltetéséről, illetve a kötelező kamarai hozzájárulás eltörléséről dönthetnek az emberek.

A kezdeményezők július 18-án indították el az aláírásgyűjtést
A kezdeményezők július 18-án indították el az aláírásgyűjtést
Veres Viktor / Népszabadság

Az akcióhoz több ellenzéki párt, valamint szakszervezet és civil szerveződés is csatlakozott. A jelenlegi adatok alapján eddig a legeredményesebbnek Vajda szerint az MSZP bizonyult: a szocialisták augusztus végéig húszezer aláírást ígértek, és ebből 16 ezer már megvan. A Magyar Szolidaritás Mozgalom kilencezernél, az egyesület ötezernél tart, míg az Együtt az ígért tízezerből háromezret, a PM a 4500-ból ezret, a Modern Magyarország Mozgalom a háromezerből ötszázat, a liberális párt ugyanennyiből háromszázat szedett eddig össze. Magánszemélyek a kitelepülési helyekről elvitt íveken háromezer, az internetről letöltött nyomtatványokon további 1600 aláírást küldtek vissza postai úton.

 

Az ügyvivő hangsúlyozta: mindez alig több mint három hét eredménye, és még nincs minden aláírás a birtokukban. Nem vitatja azonban, hogy gyorsítani kell, mert a tankötelezettségre vonatkozó kérdésben szeptember 29-én lejár a határidő, és addig nem egészen másfél hónap van már csak hátra.

Vajda mindazonáltal óvatos optimizmusának adott hangot, mert újabb szervezetek kezdik meg az aláírásgyűjtést. Az LMP a tankötelezettséggel és a gyermekszegénységgel kapcsolatos kérdéseket támogatja csak, és hamarosan elviszik a kérdőíveket. Beszáll emellett két érdekképviselet: a Pedagógusok Szakszervezetével – amely elsősorban szintén a tankötelezettség korhatárának emelésében érdekelt – már megállapodtak, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is közreműködést ígért.

Nem érti viszont az ügyvivő, hogy most már szinte egyedüli ellenzéki pártként csupán a DK nem csatlakozott, miközben az Orbán-kormány kemény ellenfelének tartja magát. Varju László, a párt alelnöke kérdésünkre árnyalta a képet: szervezetileg valóban nem vesznek részt az akcióban, hanem a tagjaikra bízták, hogy döntsék el, közreműködnek-e. A politikus szerint sokan ezt meg is teszik. Jelezte azt is, hogy a jövő heti elnökségi ülésen tárgyalnak majd egyebek mellett a népszavazási kezdeményezésről, s az eddigi tapasztalatok számbavétele után eldöntik, vállalnak-e aktívabb szerepet.

Véget ért a kánikula, s az emberek lassan hazatérnek a nyaralásból, már csak ezért is könnyebbé válik a gyűjtés – véli Vajda. Igen sok munkára és újabb ötletekre van azonban szükség – tette hozzá –, hogy a még hiányzó 160 ezer aláírást összeszedjék. Így sorra veszik azokat a rendezvényeket is, ahol támogatókra számíthatnak. Legutóbb kitelepültek Koncz Zsuzsa koncertjének helyszínére – ott egyetlen óra alatt háromszáz aláírást gyűjtöttek –, augusztus 20-án pedig mintegy száz aktivista egész nap Budapest utcáin lesz.

Jobban állnak a szakszervezetek

Jobban áll saját népszavazási kezdeményezésével a Liga és a Magyar Szakszervezeti Szövetség: eddig körülbelül ötvenezren támogatták, hogy a férfiak a nőkével azonos feltételek mellett, tehát negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulhassanak. A két konföderáció egy hónapja kezdte meg az aláírásgyűjtést, de az ország több pontján csak szeptember első napjaiban indul az akció. Nekik egyébként több idejük is van, mert a határidő november 5-én jár le.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.