Felvettek az egyetemre? Csak laknod nem lesz hol

Az idén felvett jogász- és mérnökhallgatók egy része albérletben vagy a szülők által neki vásárolt lakásban szeretne élni Győrött. A szociális munkásnak vagy zeneművésznek készülők többségének erre nincs pénze, ők a kollégiumért állnak sorba. Ráadásul Győrben meghirdetett albérlet is alig van, szinte lehetetlen szabad szobát, lakást találni.

A győri Széchenyi István Egyetemre az idén 2642 hallgató került be. A Nyugat-magyarországi Egyetem győri Apáczai karára 560 fiatal nyert felvételt. A Széchenyi egyetemről szerzett információink szerint legfeljebb 1700 kollégiumi férőhelyet tudnak kínálni Győrött, ezeknek egyharmadába fogadnak elsőéveseket, a többit már elfoglalták az idősebb hallgatók.

Az új lakásokat pillanatok alatt elkapkodják Győrben
Az új lakásokat pillanatok alatt elkapkodják Győrben
H. Szabó Sándor / ORFK

A többiek esetében a családi háttér határozza meg, hol töltik el azt a 3-5 évet, melyet főiskolásként, egyetemistaként kell végigtanulniuk. Győrben különös a helyzet,mert a világcégek albérletek vagy üres ingatlanok sokaságát bérlik már végzett, pályakezdő munkatársaiknak. A kínálat igyekszik lépést tartani a kereslettel, ám ez egyelőre csak részben sikerül. Az új társasházak lakásait gyakorlatilag már a tervezőasztalon eladják, az ingatlanok ára rendkívül magas.

Az Ingatlanbazár című győri honlapon jelenleg összesen 9 darab albérletet kínálnak az egyetemistáknak a kisalföldi megyeszékhelyen. Néhányan találnak szállást az egyházaknál is. Bizonyos szociális munkáért cserébe kedvezményes szobához juthatnak a fiatalok, de ez egyáltalán nem tömeges jelenség.

Távolabbi lakóhelyről a napi ingázás is nehezen megoldható, s nem csak azért, mert drága. Amióta a kormány a buszjáratok sokaságát szüntette meg – Budapest és Győr között például kizárólag vonatok közlekednek –, azóta sokkal körülményesebb, ha egyáltalán lehetséges tömegközlekedési eszközökkel a bejárást megoldani.

A kollégiumok próbálnak legalább igazságos megoldásokat kitalálni, ahogy a szakemberek fogalmaznak, amennyire lehet, arányosítanak. Számítanak a felvételin elért eredmények, de a magas pontszámot megkövetelő szakok hallgatói nem foglalhatják el a többség helyét csak azért, mert más szakokon szelídebb követelményekkel is egyetemi polgárrá válhattak a nem feltétlenül tehetségtelenebb fiatalok. A kollégiumi díjak havi tízezer forint alatt maradnak, de ez az összeg évről évre magában foglalja a fejlesztéseket. Legutóbb a vizesblokkot és a hőszigetelést korszerűsítették.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.