Lórúgásszerű változás kellene, de közben a fél ország éhen hal

Alighanem hónapokig tartó vitát nyitott meg tegnap a szocialista párt a garantált alapjövedelemről. A konferenciát a volt pártvezetőkből és fiatal politikusokból álló Deák Ferenc Kör szervezte. Tagjai már az MSZP decemberi értekezletén felvetették, hogy a párt alakítsa ki viszonyát a mindenkit feltétel nélkül megillető juttatáshoz. Most is ezt szorgalmazták, nem titkolva, hogy támogatják a baloldal egy részén szociálpolitikai csodafegyvernek tartott alapjövedelem bevezetését.

Amelynek immáron két koncepciója ismert: a LÉT munkacsoport a gyermekek után 25, a felnőtteknek 50, a várandós nőknek 75 ezer forintot biztosítana. A javaslat – azzal, hogy a jövedelem nélkülieknél nyolcezer forintot a járulékalapba utalna – mindenkinek egészségügyi ellátást biztosítana. A Párbeszéd Magyarországért (a gyerekek után és a várandós nőknek járó 25, illetve 75 ezer forint mellett) a nagykorú inaktívaknak 50 ezret adna, a munkaviszonyban állók 100 ezer forintra számíthatnának bérkiegészítésként.

Négyen a felszólalók közül: Braun Róbert, Bánfalvi István, a LÉT munkacsoport vezetője, Szekeres Imre és Lakner Zoltán
Négyen a felszólalók közül: Braun Róbert, Bánfalvi István, a LÉT munkacsoport vezetője, Szekeres Imre és Lakner Zoltán
Teknős Miklós / Népszabadság

Az MSZP még messze van attól, hogy állást foglaljon, alapjövedelem-párti politikusai is óvatosak. Kivéve a korábban Medgyessy Péternek, Gyurcsány Ferencnek és Mesterházy Attilának tanácsot adó Braun Róbertet. Szerinte csak az a kérdés, mikor és hogyan vezetik be az univerzális juttatást, amelyet ma sokan éppúgy elképzelhetetlennek tartanak, mint száz éve a nők egyenjogúságát. A szintén Deák körös Lendvai Ildikó azt emelte ki: csak a dolgozói szegénység felszámolásával együtt képzelhető el a mindenkit megillető alapjövedelem, e nélkül a társadalom többségét sem lehet meggyőzni. A volt pártelnök szerint népszavazásra, illetve – mivel költségvetési tételekről azt nem lehet tartani – ahhoz hasonló megerősítésre is szükség lenne.

Katona Tamás, aki pénzügyi államtitkár és a KSH elnöke is volt, most pártigazgatóként az MSZP-vezetés tagja, úgy véli, a bérrendszer átalakítása után lehet szó garantált alapjövedelemről. A gyermekek utáni 25 ezer forintra viszont azonnal szükség lenne a gyermekszegénység megszüntetéséhez.

Karácsony Gergely zuglói PM-es polgármester arról beszélt: nem lát más megoldást, amely újra politikai közösséggé formálhatná a hajdan volt országot. Szerinte az alapjövedelem bevezetése lórúgásszerű változás lenne, de a szociális hálót nem lehet lassanként újraszőni, mert közben „a fél ország éhen hal”. Elismerte, az övék egy kis párt, könnyebben beáll egy bátor javaslat mögé, de reméli, a többi demokratikus ellenzéki párt is ezt teszi majd. A szocialistáknak azt mondta, alaposan vitassák meg, mert ez nagy mondás, ha elkötelezik magukat az alapjövedelem mellett, az nem egy pont lesz a programjukban, az lesz a program.

Arról azonban, hogy az MSZP-sek egy része nem idegenkedett (és valószínűleg most sem idegenkedik) a szociális ellátások feltételekhez kötésétől, a közmunka kiterjesztésétől, most nemigen esett szó, noha ez aligha lesz megspórolható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.