A magyarok felének nem lesz háziorvosa 2025-re

Az ombudsmanhoz fordult a legfiatalabb orvosszakszervezet abban bízva, hogy az alapvető jogok biztosa igazolja állításukat: Magyarország nem képes polgárainak garantálni a testi-lelki egészséghez való jogot.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete úgy érvel, hogy tartósan betöltetlen 259 háziorvosi praxis, s emiatt 300- 400 ezer ember alapellátása megoldatlan.

2025-re az ország felének nem jut majd háziorvos
2025-re az ország felének nem jut majd háziorvos
Fotó: Gál Gábor

Dénes Tamás, a szervezet elnöke lapunknak elmondta: azokon a településeken, ahol nincs háziorvos, kétszer annyi 65 évesnél fiatalabb hal meg, mint ott, ahol van. A statisztikákból az is látszik, hogy 2025-ben már háromezer háziorvos hiányzik majd, vagyis az ország felének nem lesz alapellátója – Ezért kérjük az ombudsmant, vizsgálja meg, milyen mértékben sérül az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés – mondta Dénes.

A szakszervezet azt is jelezte: az állam most jóval kevesebbet költ az egészségügyre, mint azt gazdasági lehetőségei engednék. A következmények súlyosak, a kevés ráfordítás az egyik oka például annak, hogy a magyaroknak van a legnagyobb esélye daganatos betegségekben meghalni.

Dénes elmondta azt is: azzal, hogy a kormány nem ad elég forrást a költségvetésben az egészségügyre, veszélyezteti a lakosság testi-lelki egészséghez való jogát, megrövidíti a születéskor várható élettartamot. A szakszervezeti vezető szerint körülbelül 700 milliárd forint kellene a problémák nagy részének orvoslásához.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.