Alapellátás: megoldotta bőségszaruját a kormány

Miniszteri sajtótájékoztató keretében prezentálta a humán tárca a heti jó hírt: tízmilliárd forinttal növelik a háziorvosi praxisok ellátmányát. A szándék ugyan már Orbán Viktor tavalyi ígéretéből, az összeg pedig a szakállamtitkárság januári háttérbeszélgetéséből ismert, a felosztása tekintetében viszont egészen a legutóbbi napokig zajlott a birkózás.

A múlt szerdai kormányülésre készült javaslat még 2,95 milliárdot szánt a most 200 forintos kártyapénz növelésére, ez azt jelentette volna, hogy az átlagosan 212-213 forint lehet a praxisba bejelentkezett páciensek után járó, állandó, havi díj. Balog Zoltán, az emberi erőforrás miniszter viszont erre a célra már csak nyolcszázmillióval kisebb összeg, 2,15 milliárd forint szétosztását jelentette be hétfőn a sajtónak. A miniszter elmondta azt is, hogy a kártyák után juttatott összegből átlagosan 26 ezer forinttal növekszik a háziorvosi vállalkozások bevétele. A háziorvosok kártyapénzéből lecsípett 800 milliót a praxisok szakdolgozóinak címkézett béremeléséhez tették hozzá, melyre eredetileg csak egymilliárdot szántak. Az érintettek címkézve, „szinte névre szólóan” kapják meg a nekik járó összeget. Attól függően, hogy ki hány órát dolgozik hetente, 5500 és 11000 forint közötti emelésre számíthatnak havonta.

A tízmilliárdból további 2,8 milliárdot az alapellátás minőségének javítására adtak. Ebből 500 millióra olyan orvosok pályázhatnak, akik a tartósan betöltetlen körzetekben vállalnak munkát. A sikeres pályázóknak a szabadon fölhasználható ötmilliós összegért legalább négy évig az adott helyen kell majd gyógyítaniuk.

További és differenciált bevételhez juthatnak a több orvost vagy egyéb szakdolgozót alkalmazó praxisok. Ez 19 ezer forinttal jelenthet a mostaninál nagyobb összeget. A védőnőknek 30 ezerrel, az iskolai védőnőknek 37 ezer forinttal emelik márciustól a jövedelmüket. A hátrányos helyzetű településeken működő fogorvosi praxisok OEP-bevétele százezer forinttal emelkedik, ez kiegészülhet további 30 ezer forinttal, ha a fogorvosok elvégzik a szájüregi daganatok szűrését.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár összegezte az alapellátásban nyújtott kormányzati teljesítményt. Eszerint az elmúlt négy évben csaknem negyedével nőtt a háziorvosi, a védőnői szolgálatok jövedelme. Az alapellátásban dolgozó fogászoknak 16,5 százalékkal lett több a pénzük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.