galéria megtekintése

Aláírásgyűjtés a kórházi hulladékkezelő ellen

5 komment


Hargitai Miklós

Kórházi veszélyes hulladékot égetnek Budapesten a Ferencváros közepén, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház mögött – hangzott el a Magyar Liberális Párt pénteki, helyszíni bejárással egybekötött sajtótájékoztatóján. A létesítmény szerint a területen nem égetés, hanem termikus ártalmatlanítás, azaz magas hőfokon és nyomáson történő ártalmatlanítás zajlik.

Szabadai Viktor szerint kórházi veszélyes hulladékot semlegesítenek a telepen,
Szabadai Viktor szerint kórházi veszélyes hulladékot semlegesítenek a telepen
Veres Viktor / Népszabadság

Az üzem a Vágóhíd utca egyik apró mellékutcáján keresztül, házak között közelíthető meg, közvetlenül határos egy lakóteleppel és a Goldball Sc. sporttelepével. Zárható területen fekszik, de a kapu ottjártunkkor nyitva volt, és a közelben lakók elmondása szerint ritkán szokták bezárni. A sajtótájékoztató ideje alatt is több, a biológiai veszélyes hulladék emblémájával megjelölt teherautó érkezett, az egyikben a szállított anyag az azonosításra szolgáló UN-szám szerint „nem specifikált kórházi hulladék, gyógyászati hulladék vagy szabályozott gyógyászati hulladék" lehetett. Az újságírók ottlétének a biztonsági őrök nem kifejezetten örültek, egyikük a kamera összetörését is kilátásba helyezte.

 

Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányi elnöke szerint kórházi veszélyes hulladékot semlegesítenek a telepen, azaz többek között használt fecskendőket, kötszereket. A szállítmányok nem csak a szomszédos kórházból, hanem más egészségügyi intézményekből is jönnek. A párt álláspontja szerint a létesítményt Budapest határain kívül, lakott területektől távol kellene elhelyezni – addig is az illetékes zöldhatósághoz, vagyis a Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályához fordulnak, hogy pontos tájékoztatást kérjenek a hulladékkezelés technológiájáról, az esetleges környezeti kibocsátásokról, és aláírásgyűjtést indítanak az üzem elköltöztetéséért.

Lapunk más forrásból úgy értesült, hogy az ártalmatlanítót a kifejezetten kórházi hulladékok kezelésére szakosodott Septox Kft. üzemelteti. Schwob Eleonóra, a cég műszaki és szakmai vezetője kérdésünkre elmondta, a valóságban nem égetést, hanem termikus ártalmatlanítást végeznek egy autokláv rendszerű berendezésben (a ledarált hulladékot egy hatalmas kuktaszerű eszköz magas nyomáson és hőmérsékleten sterilizálja, ugyanúgy, mint – természetesen darálás nélkül – a nővérek köpenyét). Anatómiai hulladék kezelésére ez a technológia a vonatkozó előírások szerint nem használható.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Az üggyel kapcsolatban a kórház is közleményt juttatott el lapunkhoz. Eszerint az autokláv elven - zárt rendszerben - működő fertőtlenítő gép, mely 138 fokon, 3,8 bar nyomáson kezeli a hulladékot, miközben semmiféle gőz vagy gáz nem keletkezik, nem kerül ki a levegőbe, egyedül kondenzvíz képződik az eljárásban, amely rendelkezik a szükséges szakhatósági engedéllyel. „A berendezésben csak az EWC 180103 hulladék kóddal azonosított egészségügyi veszélyes hulladékokat kezelik (használt gumikesztyű, tű, fecskendő, infúziós és transzfúziós szerelék, vérrel, váladékkal szennyezett kötszerek, vizeletes zsákok, egyszer használatos anyagok). A berendezésből kikerülő, már fertőtlenített hulladék kommunális hulladékként kezelhető a technológiai minősítés alapján" – írják. A közleményből kiderül, hogy a területen látható magas téglakémény nem a hulladékkezelés céljait szolgálja, hanem a kórház fűtőrendszeréhez tartozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.