Aláír a Jobbiknak az MSZP

Míg pár napja elzárkózott a vitától is, szerdán az MSZP-frakció vezetése jelezte a Jobbiknak, a szocialista képviselők aláírásukkal támogatják az augusztus 18-i rendkívüli ülésnap összehívásáról szóló kezdeményezést – értesült lapunk.

Mint arról beszámoltunk, a külföldön dolgozó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok – szemben a határon túli kettős állampolgárokkal – nem szavazhatnak levélben az október 2-i népszavazáson sem, csak a külképviseleteken adhatják le a voksukat. Erre hivatkozva kezdeményezte a Jobbik az ötpárti egyeztetést. Azt szerette volna elérni, hogy a pártok közösen gyúrjanak össze egy törvényjavaslatot, amely megszünteti a hátrányos megkülönböztetést. Az MSZP a múlt pénteken azt közölte, nem vesz részt a hétfői egyeztetésen. Az indoklás szerint azért nem, mert a Jobbik egy követ fúj a Fidesszel, és eddig nem lépett föl a külföldön élők érdekében.

A Jobbik és az LMP is bírálta a távolmaradás miatt a szocialistákat, mert nélkülük az ellenzék nem tud rendkívüli ülést összehívni. Tegnapra megváltozott az MSZP álláspontja.

– Nem ugrunk el a munka elől, ha a magyar választók egyenlő szavazati jogáról van szó – magyarázta lapunknak Tóth Bertalan, hogy miért gondolták meg magukat. Ugyanakkor a pártok közötti egyeztetésen nem vesznek részt, csak a rendkívüli ülés összehívását támogatják. Információink szerint azért változott meg a szocialisták véleménye, mert felismerték, ha most megadnák a levélben való voksolás lehetőségét, az 2018-ban is érvényes lesz. A 400-500 ezer külföldön élő választó pedig érdemben befolyásolhatná az eredményt.

Időközben a radikális párt beterjesztette a maga indítványát. Ha összeül a parlament, erről fog vitatkozni. Az MSZP eltaktikázta magát: mivel az ötpárti egyeztetéstől távol maradt, nem tudta beilleszteni a saját javaslatait. Más kérdés, hogy hétfőn Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője elzárkózott a választási eljárási törvény módosításától.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.