Flashmobok az alacsony bérek éjszakáján

Flashmobokat hirdet Budapesten és az ország több városában a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a Múzeumok Éjszakájára.

A Múzeumok Éjszakája az alacsony bérek éjszakája – állítja a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ). Ezért érdemi tárgyalásokat követelnek a múzeumok, könyvtárak, levéltárak, művelődési intézmények munkavállalóival a szakmai és egzisztenciális kérdésekről.

Valódi keresetnövekedéssel járó béremelést akarnak a megalázott, sokszor éhbérért dolgozó tagjaiknak, ugyanakkor szeretnél elérni, hogy szűnjön meg közgyűjtemények és művelődési intézmények dolgozóinak kiszervezése, s a közfeladatokat közalkalmazottak lássák el. A rabszolgakörülmények között foglalkoztatott kulturális kulturális közfoglalkoztatottak számára pedig munkavállalói státust követelnek.

A KKDSZ ezen törekvései a június 13-án bejelentett béremelési ígéret ellenére is aktuálisak – hangsúlyozza a szakszervezet. Jelenleg semmilyen garancia nincs ugyanis arra – fogalmaznak –, hogy tényleg valódi keresetnövekedésre számíthatnak.

Az érdekképviselet mindenkit arra kér, június 25-én jelenlétével is támogassa a könyvtárosokat, muzeológusokat, levéltárosokat, közművelődési dolgozókat. Akkor országos rendezvénysorozattal akarják a figyelmet felhívni arra, hogy a munkavállalók érdekében valódi tárgyalásokat, a bérek rendszerszerű, átlátható emelését és a kulturális közfoglalkoztatottak helyzetének javítását követelik.

Szombat este Budapesten a Hősök terén, illetve a Budai Várban, vidéken pedig egyebek mellett Egerben, Zalaegerszegen, Kaposvárott, Nyíregyházán, Szombathelyen, Miskolcon és Salgótarjánban szerveznek akciókat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.