Trükkös roma pénzek: önkéntes munka 20 millióért

Történetesen egy ügyvédi irodának fizetett ki kampánystratégiára több mint 9 millió forintot az Országos Roma Önkormányzat. Vendéglátásra is szép summa ment el a tavalyi választás előtt, a most nyilvánosságra hozott kimutatásban gyakran találkozni százezres tételekkel. Az elvileg önkéntes munkában végzett árvízi védekezés mintegy 20 millióba került.
Újabb „trükkös pénzmozgásokról" számolt be Vajda László, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselője. A RomNet portál tavasszal már hírt adott arról, hogy a 2014-es parlamenti választás előtt az ORÖ 101 millió forintot kapott a kampányra. A cél elvileg az volt, hogy a romákat arra biztassák: regisztrálják magukat a kisebbségi névjegyzékben, küldjenek saját képviselőt a parlamentbe. Bár a kampányból nem sokat érzékeltek sem a cigányok, sem a közvélemény, Farkas Flórián elnöksége idején az ORÖ így is elköltött 83 millió forintot. (A fennmaradó összeget aztán visszautalták az államkincstárnak.)

Vajda László elmondta, hogy sokáig azt sem tudta, az ORÖ mennyi pénzt kapott a kampányra. Most már rendelkezésére áll a 83 millió felhasználásáról szóló kimutatás, amely meglepő tételeket tartalmaz. Az egyik Farkas Flóriánhoz kötődő alapítvány 5 milliót, a Farkas Flórián vezetésével működő Lungo Drom több mint 8 milliót kapott.

Feltűnően sok pénz ment el vendéglátásra. Rejtély, mi történhetett 2014. március 29-én: ezen a napon több cégnek százezres összegeket számláztak vendéglátás címén (akad közöttük egy 400 ezres és egy 500 ezres kifizetés is), ráadásul ugyanezen a napon még „étkeztetésre" is elköltöttek további 500 ezret.

Kampánystratégiára 9,2 milliót kapott egy ügyvédi iroda. A stratégiának Vajda László eddig a létezéséről sem hallott, és sejtelme sincs, mi olvasható az anyagban: próbálkozásai ellenére eddig nem sikerült hozzájutnia. Magyarázatra szorulna az is, hogy miért éppen egy ügyvédi irodát bíztak meg ezzel a feladattal.

A 2013-as dunai árvíz idején az ORÖ szervezésében mintegy nyolcszáz-ezer roma dolgozott a gátakon. Vajda László – az országos önkormányzat más képviselőihez hasonlóan – úgy tudta, hogy ingyenesen végzett önkéntes munkáról van szó. Pedig az árvíz elleni védekezés mintegy 20 millióba került. Vajda valószínűnek tartja, hogy „aktatáskában vitték ki a pénzt az árvízhez": a kérdéses összegnek csupán nem egészen kétharmadáról vannak számlák és elszámolások, azok is hiányosak. A roma politikus szerint alapos okkal feltételezhető, hogy ebben az esetben is törvénytelen kifizetések történtek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.