galéria megtekintése

„Akkor fegyvergyárat, bordélyt is vehet a jegybank?”

36 komment


Csuhaj Ildikó

Olyan centrális hatalma van a Matolcsy György által vezetett jegybank igazgatóságnak, hogy „fölötte már csak az Isten van” – ezt a megállapítást tette az ingatlanvásárlásokról jelentést készítő Nyikos László, aki szerint az MNB-torvény nem is ad lehetőséget sokmilliárdos villák, épületek vásárlására.

„Nagyon ügyes, szellemileg nagyon magas szinten végiggondolt akció volt. De az ember erkölcsi érzéke tiltakozik az ilyen üzletek ellen” – ez a véleménye Nyikos Lászlónak, a Magyar Nemzeti Bank Jobbik által delegált felügyelőbizottsági tagjának az Eiffel Palace 2014-es megvásárlásáról. Nyikos László készített jelentést a jegybanki ingatlanvásárlásokról, melyet az MNB felügyelőbizottsága pénteken tárgyal. Szintén ma lesz napirenden a műkincs- és zongoravásárlásokról szóló jelentés is, melyet Szényi Gábor (KDNP) jegyez.

A Népszabadságnak nyilatkozva Nyikos László csütörtökön méltatlannak és visszásnak nevezte, hogy offshore hátterű cégtől vásárolt 17 milliárdos ingatlant a nemzeti bank (a cég egyik tulajdonosa larnacai bejegyzésű, a másikat pedig a Kis-Antillákon alapították). A volt számvevőszéki alelnök azt mondta, a vizsgálatával és a jelentéssel odáig jutott, hogy az épületet eladó Eiffel Palace Kft. 20 százalék fölötti tiszta haszonra tett szert – ez 3 milliárd forint. Azt is különösnek nevezte, hogy 2014-ben az Eiffel Palace Kft.-nek egyetlen bevétele volt, az, ami a nemzeti banktól származott, ez volt az egyetlen forrása.

„Az általam megkérdezett üzletemberek szerint ilyen arányú osztalék projektcégek esetében sincs”

 

– konstatálta, hozzátéve: azt nem lehet tudni, hogy mi volt a rekordosztalék útja, kiknél landolt, pedig ez lenne az érdekes.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Munkatársunk kérdésére, hogy az elkészített jelentésében megfogalmazza-e bűncselekmény gyanúját, Nyikos László úgy válaszolt: meggyőződése, hogy túl drágán vette meg az MNB a belvárosi irodaházat (ráadásul euróért és lakottan), de jogilag nem támadható, szabályos volt az ügylet minden részlete,

„a történetben mégis sok a képtelenség”.

– Apró kis szépségpötty, hogy a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda bonyolította a jogi procedúrát – tette hozzá Trócsányi László igazságügyi miniszterre utalva. Arra, hogy a jelentés készítése során kiderült-e a számára, mi indokolhatta a jegybanki vételt, nevetett, és azt mondta: a társadalmi felelősségvállalási stratégia, a népboldogító narratíva.

„De könyörgöm, ez is képtelenség!”

A jegybanki ingatlanvételek – megállapítása szerint – formálisan szabályosak voltak ugyan, de jogilag nem történhettek volna meg. Hiszen a jegybanktörvény nem mond semmit a hatalmas, milliárdos forrásokat mozgató úgynevezett társadalmi felelősségvállalási stratégiáról, ilyesmire utalás sincs a törvényben. Közpénz pedig csak arra költhető, amire a törvény felhatalmazást ad – állapította meg Nyikos László, felidézve, hogy már a rendi országgyűlés adómegajánlási jogát felváltó parlamentarizmus esetén is volt zárszámadási szabály.

Munkatársunk felvetésére, hogy eszerint törvénytelenek az MNB ingatlanvásárlásai, a jobbikos delegált úgy válaszolt, hogy „ez nagyon erős megállapítás”, de végső soron nincs rá más megfogalmazás. Hiszen közpénz nem költhető bármire. Mert ha a jegybanki vezetés elvi megközelítése az érvényes („amit nem tilt a törvény, azt szabad”), akkor az MNB vehetne egy fegyvergyárat is? „Vagy elnézést, ad abszurdum egy bordélyházat?” – vetette fel Nyikos László. Idézve a jegybanktörvény passzusait, felhívta a figyelmet arra is, hogy kizárólag az MNB bírságbevétele lehet a forrása alapítványok támogatásának. Ez pedig csak néhány milliárd, nem pedig több mint 200 milliárd!

Nyikos László
Nyikos László súlyos megállapításokat tett
Földi Imre / MTI

Nyikos László nagyon súlyos elvi problémának nevezte, hogy a felügyelőbizottságról (fb) a jegybanktörvény csak annyit mond, hogy „a folyamatos tulajdonosi ellenőrzés szerve”, de a jogalkotó nem definiálta, mi is ennek a szakmai tartalma. Értelmezése szerint az fb-nek nemcsak az ingatlanvásárlások jogi szabályszerűségét kell vizsgálnia, hanem racionális szempontból is, azt is, hogy kellő bölcsességgel költötte-e a pénzt a jegybank.

Az általa vizsgált hat ingatlant (a budai városháza a Várban a Mátyás-templommal szemben, a Kálmán Imre utcai IPOSZ-székház, a tiszaroffi üdülőkastély, a rózsadombi MTA-kutatóközpont, a Kecskeméti megyei kórház és az Eiffel Palace irodaház) közvetlenül az MNB vásárolta, de közülük csak 2 maradt az MNB tulajdonában, az Eiffel Palace és a tiszaroffi kastély.

Ezen hat ingatlan megvásárlása – az MNB-igazgatósági döntéseket követően – szabályosan történt, az ingatlanbecslés, az adásvételi szerződés, a birtokba vétel, a leltárak, a földhivatali nyilvántartásba való bejegyzések is.

Viszont aggályos, hogy az MNB egy olyan részvénytársaság, ahol összemosódik a tulajdonosi funkció, a végrehajtó funkció és az ellenőrzési funkció – azaz olyan centrális hatalma van az igazgatóságnak, hogy

„fölötte már csak az Isten van”,

vagy persze az Országgyűlés – fogalmazott Nyikos László, aki jelentésének megállapításait úgy foglalta össze: „eljárásilag” minden szabályos volt az ingatlanvételeknél, de nem volt bölcs, sem ésszerű.

Végül szükségesnek tartotta megjegyezni: az MNB gazdálkodásáról szóló jelentést az Országgyűlés elfogadta, megszavazták a kormánypárti képviselők mindazt, amiről most a sajtó ír. Az Országgyűlés az elfogadó határozatával felmentést adott a gazdálkodás felelőssége alól a jegybank elnökének és az igazgatóságnak is. Mindez azt üzeni:

„Minden úgy van jól, ahogyan történik”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.