Aki nem szerez diplomát, fizethet

A felvett pénz felét vissza kell fizetniük azoknak az állami ösztöndíjas hallgatóknak, akik a megadott határidőig nem szereznek oklevelet.
Nagyobb hallgatói csoportnak jár le augusztus 31-én az oklevélszerzési határideje – olvasható az oktatas.hu portálon. A határidő nagyságrendileg ezer állami ösztöndíjas hallgatót érint: azokat, akik 2013 szeptemberében állami ösztöndíjas finanszírozási formában, négy féléves képzésben – mesterképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben – kezdték meg (vagy időközben erre a finanszírozási formára kerültek átsorolásra) és nem szüneteltették tanulmányaikat. Ez a határidő vonatkozhat azokra is, akik 2013 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de korábban passzív félévük volt.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény értelmében a magyar állami ösztöndíjas hallgatóknak a képzési idő másfélszerese, azaz a négy féléves képzések esetében hat félév alatt kell megszerezniük az oklevelüket. Ez alól kivételt jelentenek azok, akiknek volt passzív féléve, hiszen az oklevélszerzési határidőt minden egyes passzív félév kitolja.

Nemcsak végbizonyítvány vagy sikeres záróvizsga, hanem kiállított oklevél is szükséges a kötelezettség teljesítéséhez. Az oklevélszerzés tényéről az Oktatási Hivatal a felsőoktatási intézményektől kapott adatokból értesül, a hallgatónak ezzel kapcsolatban nincs bejelentési kötelezettsége.

A magyar állami ösztöndíj igénybevételéhez kapcsolódó oklevélszerzési határidő és a záróvizsga letétételére nyitva álló határidő nem azonos. A magyar állami ösztöndíj szempontjából a meghatározó, hogy a hallgató a képzés kezdetétől számítva a képzési követelményekben előírt képzési idő másfélszeresén belül oklevelet szerezzen. Amennyiben nem teljesíti ezt a feltételt, visszafizetési kötelezettsége keletkezik, ami az igénybe vett állami ösztöndíj fele (ettől függetlenül a hallgató még később is megszerezheti az oklevelet, de fizetnie már kell).

A záróvizsga teljesítésére – az 2012-től indult képzéseknél – az abszolutórium (végbizonyítvány) megszerzése után két év áll rendelkezésére a hallgatónak. A felsőoktatási intézmény a záróvizsga letételét két év eltelte után feltételhez kötheti. A hallgatói jogviszony megszűnését követő ötödik év eltelte után záróvizsga nem tehető, ez jogvesztő határidő.

Amennyiben a (volt) hallgató nyelvvizsga megszerzése érdekében külföldi tanulmányokat folytat, illetve felnőttképzésben tanulja a nyelvet, az oklevélszerzési határidő lejártáig kérelmezheti a határidő felfüggesztését, s ez legfeljebb két évre adható meg.

Lehetőség van az oklevélszerzés alóli mentesség kérelmezésére is, ha a hallgató az oklevelét tartós betegsége, balesete vagy szülés miatt nem képes megszerezni, illetve amennyiben a hallgató három gyermeket szült.

Akinek lejárt az oklevélszerzési határideje, az visszafizetési kötelezettséget megállapító határozatot kap majd az Oktatási Hivataltól, ennek kézhezvételét követően meghatározott ideig részletfizetési vagy mentesítési kérelmet nyújthat be, illetve vállalhatja hazai munkaviszony fenntartását az állami ösztöndíjjal támogatott félévekkel megegyező időtartamban.

A hazai munkaviszony beszámítását visszamenőlegesen is, a hallgatói jogviszony megszűnésétől kérheti a hallgató azzal, hogy egy félév 150 napnak felel meg. Továbbá, amennyiben a hazai munkavégzési kötelezettség időszakában a hallgató ismételten hallgatói jogviszonyt létesít, tanulmányai idejére kérelmezheti a munkavégzési kötelezettség felfüggesztését.

Visszafizetés alóli mentesítés tartós betegség, megváltozott munkaképesség, baleset, szülés, két vagy több gyermek nevelése vagy egyéb váratlan, a volt hallgatón kívül álló okból kérelmezhető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.