Aki nem fideszes, nincs helye az önkormányzati cégnél

Zaveczki Tibort tavaly ősszel a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. azért bocsátotta el, mert politikai meggyőződése nem egyezett munkaadójáéval. A közmunkások vezetőjeként dolgozó férfi telefonjával felvette a beszélgetést, amely igazát bizonyítja. Az ügyben vizsgálat is indult, amelyben csaknem egy év után most a férfi javára döntöttek. A miskolci önkormányzat mondvacsinált érvekkel védekezik.
Tibor 2014 őszén egyéni képviselőként indult az önkormányzati választásokon. A férfi az MSZP-Együtt-DK és a Miskolc Lokálpatrióta Egyesület színeiben végül vesztett. Ezután nem hosszabbították meg a szerződését munkahelyén - írja a 444.hu

A városüzemeltetési vezető nem kertelt az elbocsátás okairól: azért rúgták ki, mert ellenzéki. A beszélgetést Tibor - aki egy éve már kikelt a kormányzati korrupció ellen - felvette telefonjával, íme a lényeg:

– Azzal követtem el a hibát, hogy én ki is nyilvánítottam, hogy ellenzéki vagyok?

– Nyilván ez is számít, ez egyértelmű. Nem vagy hülye, tehát ez egyértelmű.

– Ha nem indultam volna ellenzéki színekben, hanem fideszes színekben, vagy egyáltalán nem indultam volna, akkor én maradhattam volna?

– Szerintem igen.

A 444.hu tavalyi cikke után azonnal vizsgálat indult, a miskolci önkormányzati cég azonban akkor – egynapos vizsgálat után – mindent rendben talált. A férfi ezután az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, amely a vizsgálat után félmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a céget. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. emellett az Egyenlő Bánásmód Hatóság indoklását is köteles honlapjára kitenni. Azt, hogy mindezeket megteszik-e, még nem tudni.

Az önkormányzati cég szerint Tiborral nem azért azért nem hosszabbítottak szerződést, mert nem fideszes, a döntésnek más okai voltak: a férfi egyszer rossz helyen jelezte, hogy szabadságra megy, valamint télen nincs szükség rá, mivel kevesebb a munka. Ennek ugyanakkor teljesen ellentmond a tény, miszerint nem egy, hanem kilenc, Tiborhoz hasonló munkát végző embert tovább foglalkoztattak. Hab a tortán a mondat, miszerint „a városüzemeltetési vezető, akiről a hangfelvétel készült a munkahelyén, munkaidőben csak magánvéleményét fejtette ki."

Tibornak a sok hercehurca után már csak egy kívánsága van: kérjenek tőle bocsánatot. Mivel a férfiról elbocsátása után a tévében is kedvezőtlenül nyilatkoztak, Tibor nyilvános bocsánatkérést vár. Ugyanakkor arra biztat mindenkit, hogy álljon ki magáért, ha hasonló helyzetbe kerül.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.