galéria megtekintése

Aki a másik főztjébe belekóstol, bizalmat érez

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 06. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc, GYŐR
Népszabadság

„Le kell számolni azzal a politikai lufival, hogy az integráció mindenáron való erőltetése hozza meg a valós eredményeket” – mondta Dúró Dóra jobbikos politikus egy sajtótájékoztatón. Azt hangoztatta: „Nem szabad a rasszizmus bélyegétől félve olyan gyerekeket beengedni a normál oktatási rendszerbe, akik valamilyen szempontból nem oda valók.”

A korábban a spontán iskolai szegregáció miatt elmarasztalt Győr más példát követ. Egykori kereskedő és iparos városrésze, az Újváros, ahol hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű családok sokasága él, megújítja önmagát. Ez egy átfogó program, a roma és a nem roma családok szokásainak, közös cselekvéseinek összehangolása mellett a városrész szociális bérlakásainak és műemlék épületeinek felújítása is része a rehabilitációnak.

Újváros együtt lüktet Győrrel, fogalmazza meg szlogenszerűen a korábban meglehetősen lepusztult városnegyed távlatos szerepét Papp Gyöngyi, a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója, de utal a nehézségekre is: – A roma családok egy részében a szülők szakképzetlenek, még a nyolc általánost sem végezték el. Az ő szokásaik, közvetített mintáik természetesen mások, mint amit tágabb környezetük megszokott.

– A roma kultúrát és szokásrendszert előbb meg kell ismerni, hogy a különbözőségek színeket adjanak a társadalomnak, ne pedig előítéleteket – fogalmazza meg tapasztalatait az igazgató. Talán senki sem gondolta volna,mekkora sikere lesz annak a rendezvénynek, ahol együtt főztek a romák és magyarok a városrészben.

 

– Aki a másik főztjébe belekóstol, az már bizalmat érez – magyarázzák a helybeliek Újvárosban.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai karával közösen közösségi koordinátorokat képeztek olyanokból, akik kötődnek az iskolához és sokan ismerik őket a környéken. A hat ember feladata a pedagógusokkal, a diákokkal és a szülői házzal való kapcsolattartás.

A Szociális városrehabilitáció Győr-Újváros területén című uniós projekt kiemelt része az egészségnevelés. Ennek a Családok Átmeneti Otthona az egyik helyszíne, a Kossuth iskolában pedig a gyerekeket felkészítik a serdülőkori változásokra, de kultúrájuk ismeretében a párkapcsolatokkal is foglalkoznak, vagy éppen a szexuális úton terjedő betegségekről tartanak tájékoztatást nekik.

Nincsenek könnyű helyzetben, sok gyermeket ér negatív hatás a családban, de legalább tudják, hová fordulhatnak támogatásért – mondja Miklósyné Bertalanfy Mária, a Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület vezetője. Panker Mihály, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója ezt azzal toldja meg: Siker Neked Is klubot szerveztek a javítóvizsgára felkészülőknek, de segítették a munkavállalást is önéletrajzírással, útmutatót adtak a hivatali, jogi ügyek intézéséhez.

Egy Magyarország: óra az integrált győri iskolában
Egy Magyarország: óra az integrált győri iskolában
Marcali Gábor

A városrészt egyre több győri értelmiségi vagy gazdag vállalkozó fedezi fel. A műemlék épületek felújítására mintegy egymilliárd forint jut az uniós pályázatból. A fejlesztés után összesen negyven modern szociális bérlakást alakítanak ki a területen. A városrész iránt érdeklődők visszatartó erőnek még mindig a szerintük hiányos közbiztonságot említik. Ezzel szemben Horváth Csaba városi kapitány szerint csak hiedelem, hogy veszélyesebb ez a városrész, mint a többi, biztos a hatékony rendőri jelenlét is segített abban, hogy kevesebb bűncselekmény történt az elmúlt években Újvárosban.

A városrész átalakításának lényeges eleme persze az, hogy a felújított lakásokba visszatérnek-e az eredeti szociális bérlakók, s miként használják megújult otthonaikat. A Kereszteződés Szociális Szövetkezet kezdeményezésével nyugati példák alapján, a lakókat saját házas termelésre buzdítják, megtanítják, hogy akár társasházakban is megterem a paradicsom, a paprika balkonládákban – mutat rá Csörgits András szociális munkatárs.

Az is igaz azonban: több városrészben attól tartanak, hogy a halmozottan hátrányos helyzetűek szétszóródnak más negyedekben. Vannak, akik nem szégyellik kimondani: nem szeretnék, ha gyerekeik iskoláiban több roma gyerek kerülne. A programnak persze sem a mesterséges szétszórás, és a spontán szegregáció fenntartása sem lehet a célja. Az integrációra, az együttélésre való ösztönzés és felkészítés a rehabilitáció kiemelt feladata, nem csak a régi épületek korszerű felújítása. Alighanem az előbbi lesz a nehezebb munka a térségben.

A Kossuth iskola ellen korábban bírósági eljárás is indult szegregáció miatt, noha a szülők az ott foglalkoztatott, speciálisan képzett tanerő miatt ragaszkodtak az intézményhez. Győr azonban ezt a „természetes” szegregációt sem akarja fenntartani. Mert a városban lakók egymásra vannak ítélve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.