Akcióztak az orvosok

Állítsátok meg őket! Adjatok elég pénzt az egészségügyre! – ezekkel szlogenekkel próbálták fölhívni a döntéshozók figyelmét az ellátórendszer, s benne a gyógyítók gondjaira csütörtökön Európa-szerte az orvosi érdekvédők.

A The European Federation of Salaried Doctors (FEMS) által megszervezett európai egészségügyi tiltakozó napon a kontinens nagyvárosaiban nagygyűléssel, röplapokkal, flasmobbal mentek utcára az orvosok, hogy jelezzék: nem folytatható a kormányoknak az a gyakorlata, amellyel évről-évre mind jobban csökkentik az egészségügyre fordítható pénzeket. 

Magyarországon a Magyar Orvosok Szövetsége, a Magyar Rezidens Szövetség, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a FAKOOSZ, Alapellátó Orvosok Szövetsége közös sajtótájékoztatón ismertették a FEMS akciójának részleteit, beszámoltak a hazai sajtótájékoztatóval azonos időben zajló európai eseményekről. 

Lapunknak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke azt mondta, hogy az elmúlt napokban az érdekvédő szervezetek tisztségviselői a hazai kórházakban munkaértekezleteken ismertették a FEMS akcióját, amellyel az európai orvostársadalom nevében egységesen azt követelik, hogy a nemzeti kormányok adjanak elég pénzt olyan minőségi egészségügy fenntartására, amely minden állampolgár számára elérhető.

Hozzátette: aki az egészségüggyel kapcsolatba kerül, pontosan tudja, mennyire nincs orvos, milyen sokat kell várni, mert nincs elég pénz az ellátásokra. Európa-szerte probléma az orvosmigráció, ezért azt is elvárják, hogy a kormányok biztosítsanak az orvosok számára megfelelő bért, hogy ne kelljen a jobb megélhetés reményében országról-országra vándorolniuk a gyógyítóknak. Hozzátette: készültek az ország különböző pontjain arra, hogy villám-csődületekkel adnak nyomatékot ügyüknek, ám ezt most  elmosta a vihar.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.