Akarata ellenére magyar állampolgárságot akartak adni egy magyar férfinak

Nem világos, hogy csalásról vagy hibáról van-e szó.

„Tájékoztatom, hogy egyszerűsített honosítási kérelme nyomán, Magyarország Köztársasági Elnöke Önöket honosította, s az ezt igazoló okirat megérkezett Főkonzulátusunkra. A magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges eskü vagy fogadalom letétele végett többször kerestük Önöket – sikertelenül – a korábban megadott elérhetőségen. Kérem, szíveskedjenek mielőbb felvenni a kapcsolatot Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával. Üdvözlettel, Eskücsoport."

Ezt a levelet kapta e-mailen a sajószentpéteri férfi, aki történetével a borsodi eszon.hu hírportált kereste meg. Közölte: sohasem nyújtott be honosítási kérelmet, hisz születésétől kezdve magyar állampolgár, s itt is lakik. Megkérdezte a főkonzulátust, hogyan került hozzájuk az e-mail címe, mire azt a választ kapta, hogy ő maga adta meg azon az adatlapon, amelyen kérelmezte a honosítást. Mikor azt kérte, küldjék át neki e-mailben a kérelmet, az alábbi választ kapta: „Jelenleg a kérelmét nem áll módunkban beszkennelni, de amikor jön esküt tenni, a kérelme azon lapját, amely tartalmazza az e-mail címet, kinyomtatjuk Önnek."

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Később a férfi a Nemzeti Választási Irodától is kapott egy e-mailt, amelynek azonban nem ő, hanem állítólagos, Krisztina névre hallgató családtagja volt a címzett. Őt arról tájékoztatta az NVI, hogy kérelme alapján felvették a központi névjegyzékbe. A sajószentpéteri férfinek azonban nincs ilyen nevű lánya, sem rokona.

Az NVI az esetre úgy reagált, hogy nem történt adatkezelési szabálytalanság, a törvény szerint a kérelmező maga döntheti el, milyen módon kér értesítést.  A külügyminisztérium szerint a konzuli szolgálat sok százezer kérelem átvételével és feldolgozásával foglalkozott már, s ilyen jellegű probléma eddig nem volt. A kérdéses ügyet megvizsgálták, de egyedi ügyekben csak az érintettek felhatalmazásával adhatnak ki bármilyen információt - írták.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.