Hónapokat is várhatnak a hitelezők a kórházi adósságok rendezésére

Ugyan megjelent a kórházi adósságok rendezéséről szóló jogszabály, de az abban leírtak szerint akár hónapokig is elhúzódhat, mire a hitelezők számlájára kerülhet a pénz.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely a miniszterelnökség céltartalékából átadja a kórházadósságok rendezésére a 60 milliárdot a humán tárcának – adja hírül a medicalonline.

A kormányhatározat egyúttal elrendeli, „hogy az emberi erőforrások minisztere – az Állami Egészségügyi Ellátó Központ útján – mérje fel a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók adósságából eredő valamennyi kötelezettséget, továbbá a felmérés eredményeként (a 60 milliárd terhére) az államháztartásért felelős miniszterrel egyetértésben tegye meg az adósság rendezésére irányuló intézkedéseket”.

Az internetes portál szerint a folyamat ennek ellenére valószínűleg nem lesz sem gyors, sem egyszerű. Egyrészt már az ismert számok szerint is nagyobb a rendezendő adósság 60 milliárdnál, másrészt a kormány is elhúzódó folyamattal számol: a mostani határozat október 31-i határidőt szab a miniszternek arra, hogy beszámoljon a konszolidáció végrehajtásáról. Arról pedig a Napi.hu ír, hogy az államkincstár adatai szerint immár 83 milliárdra nőtt az egészségügy intézményeinek a tartozása.  Jelezve azt is, hogy egyetlen hónap alatt hétmilliárddal nőtt az összeg.

A Népszabadságnak adott interjújában Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hétfőn az adósságrendezéssel kapcsolatban azt mondta: még áprilisban megkezdődhet az adósságrendezés, és mint mondta: azt is reméli, hogy gyorsan tudnak végezni. Jelezte azt is, hogy a kórházfenntartó hivatalhoz nem tartozó intézmények esetében, így az egyetemek, a Honvédkórház, az egyházi intézmények esetében a szakminisztérium a fenntartókkal állapodik meg, azaz természetesen ők is részesülnek a konszolidációs összegből. Az adatok egyeztetése a követelésekről megkezdődött, ennek részeként elsősorban azt tisztázzák, hogy a kórházak és a beszállítók által az adósságról nyilvántartott adatok egyeznek-e. Eladták-e (faktorálták-e) az adósságot, vagy milyen korábbi megállapodások vannak a beszállítóval, amelyeknek hatása lehet a számla kiegyenlítésére.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.