galéria megtekintése

KGBéla még csak most fog istenigazából beindulni

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 21. számában
jelent meg.

Halmai Katalin
Népszabadság

Alig várja, hogy tisztázhassa magát a vádak alól Kovács Béla, akinek mentelmi jogát a múlt héten függesztette föl az Európai Parlament. Lapunknak adott interjújában a jobbikos EP-képviselő arról is beszélt, hogy a példája ragadós lehet, Oroszország nélkül pedig vége Európának

– Mit szól az Európai Parlament döntéséhez?

– Örülök neki, több okból is. Egyrészt be tudom bizonyítani az ártatlanságomat,

ha egyáltalán eljutunk odáig, hogy az ügyészség elkészítse a vádiratot.


– Miért? Ön szerint nem lesz elég bizonyítékuk a vádemeléshez?

– Állok elébük! Kihallgathatnak, házkutatást tarthatnak nálam, ha akarják, föláshatják a négyezer négyzetméteres kertet... Sőt: én leszek az első, aki föl fogja keresni az illetékes katonai ügyészt, ha megérkezik az EP döntését tartalmazó átirat Martin Schulz elnöktől.

 

– Ismeri a Kovács Béla-üggyel foglalkozó ügyészt?

– Hogyne! Hiszen már egy csomó embert kihallgattak a környezetemből: a szülőanyámat, a barátaimat...

– És a feleségét?

– Őt még nem. De ő is alig várja, hogy elmondhassa az igazságot. Szeretném, ha másfél év után végre lezárnánk ezt az ügyet.

A mai napig nem kaptam sem írásos, sem szóbeli értesítést arról, hogy mivel gyanúsítanak. Ha eljutunk a vádemelésig, örömmel fogok a bíróság elé állni, hogy tisztázzam magam.

– Úgy tűnik, hogy az Európai Parlamentnek vannak bizonyos fenntartásai, mert a mentelmi jogát ugyan felfüggesztette, de kimondta, hogy csak jogerős bírósági ítélet birtokában korlátozhatják a szabadságát. Erről mi a véleménye?

– A Jogi Bizottság, amely a döntést javasolta, tisztességesen, az eljárási rendnek megfelelően végezte a munkáját, és ezért hálás vagyok a képviselőtársaimnak. Az elfogadott jelentés leszögezi, hogy nem korlátozhatják a képviselői munkámat. Ez a legfontosabb. Polt Péter legfőbb ügyész nem tudott meggyőző válaszokat adni a kérdésekre, és a Fidesz nem tudta megvalósítani a régi tervét, hogy nyilvánosan vegyenek őrizetbe.

– A legfőbb ügyész nyilván azért adott semmitmondó válaszokat, mert a vizsgálati anyagot titkosították.

– A semmit titkosították! Nincs náluk semmiféle bizonyíték! Értek volna tetten!

Tudja, mi ennek az ügynek a legfőbb üzenete? Az, hogy az ellenzéki pártok bármely tagjával megtehetik ugyanezt. A kémkedéssel való gyanúsítás antidemokratikus fegyver a jelenlegi kormánypárt kezében.

– De miért pont ön a célpont?

– Nem csak én vagyok a célpont, tudomásom van róla, hogy mások ellen is folyik hasonló vizsgálat.

– Kik azok?

– Például a Marine Le Pen vezette európai parlamenti frakció egyik tagja. De itt van az EU-ellenesek politikai csoportjába tartozó litván Rolandas Paksas, aki ellen egyszerre négy vizsgálat folyik. (A volt litván elnököt az orosz maffiával fenntartott korrupciógyanús kapcsolatai miatt távolították el az elnöki székből még 2004-ben – a szerk.). A szintén litván Viktor Uspaskich liberális EP-képviselőt pedig négy év börtönre ítélték (a milliomos üzletembert, aki hazája gazdasági minisztere is volt egy ideig, csalással és sikkasztással vádolták – a szerk.) Mindhárman jól beszélünk oroszul, és azon munkálkodtunk, hogy javítsuk az EU-orosz kapcsolatokat. Ezért büntetnek minket.

– A litvánokat még csak-csak megérteném. Na de a Fideszt?! Nincs oroszbarátabb kormánya ma az Európai Uniónak! Miért büntetnék önt?

– Azért, mert nem a Fidesz tagja vagyok.

Ha az lennék, magas pozíciót töltenék be a pártban. Meglátták bennem a potenciális ellenfelet.

– Mit fog csinálni most, hogy felfüggesztették a mentelmi jogát? Hazamegy, vagy dolgozik tovább az EP-ben?

– Most fogok istenigazából megindulni, mert eddig „csökkentett üzemmódban” dolgoztam a parlamentben. Sok az elmaradásom.

– Az látszik is a képviselők munkáját értékelő rangsorból: a 751 tagból a 736-ik helyre sorolták.

– Időt, energiát, egészséget vett el tőlem az elmúlt másfél év.

Fotó: Balogh László / Reuters

– Pedig úgy néz ki, hogy most jön a java.

– Ha tisztességes eljárás lesz, akkor nem lesz vádemelés és elmarasztaló ítélet. Bízom a magyar igazságszolgáltatás függetlenségében. Minden tekintetben együtt fogok működni a nyomozó hatóságokkal.

– Folyik egy másik vizsgálat is ön ellen, az OLAF bevonásával. Alkalmazottakkal és látogatókkal kapcsolatos pénzügyi visszaélésekkel gyanúsítják.

– Úgy tudom, hogy a vizsgálatnak vége, de az eredményt nem ismerem. A feljelentő, Molnár Balázs ellen parlamenti vizsgálatot kezdeményeztem, mert olyan dokumentumokat tárt a nyilvánosság elé, amelyekhez nem lett volna joga. Emellett be is perelem munkahelyi kötelezettségeinek be nem tartása miatt.

– Milyen a kapcsolata az EP-ben helyet foglaló szélsőjobboldali képviselőkkel?

– A mentelmi jogom felfüggesztéséről szóló bizottsági szavazáson a Marine Le Pen vezette frakció két képviselője adott le ellenszavazatot. Sőt, kezdeményezték, hogy összegyűjtenek megfelelő számú képviselői aláírást, és azzal megakadályozzák a plenáris szavazást. Hagyjuk ezt, mondtam, nem akarok megint hat hónapot várni a döntésre.

– Miért olyan jók önhöz ezek a képviselők?

– Jóban vagyok néhányukkal, például az idősebb Le Pennel.

Egyetértünk abban, hogy jó kapcsolatokat kell kiépíteni Oroszországgal, gazdasági, politikai értelemben.

– Az ön körül zajló események hogyan befolyásolták híresen jó orosz kapcsolatait?

– Nem javították, de nem is rontották azokat. Az orosz sajtóban az a vélekedés, hogy azért kerültem célkeresztbe, mert a Krímben rendezett referendum idején a választási megfigyelők csoportjának az elnöke voltam.

– Az ön ellen folyó vizsgálat nem tette kicsit óvatosabbá? Továbbra is az orosz érdekek védelmében fog fellépni Európában?

– Én elsősorban a magyar érdekeket védem. De meggyőződésem, hogy

Európa és Oroszország együttműködése nélkül a kontinens nem lesz életképes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.