galéria megtekintése

Erre figyeljen, ha paraszt akar lenni!

4 komment


Rab László
NOL

A kormány elad 380 ezer hektár állami földet, a licitek a napokban kezdődnek, irgalmatlan bevételeket remélnek azoktól, akiknek vannak fölösleges millióik. Ha ön is azok közé tartozik, aki a sifonérban tárolta eddig a tízmilliókat, mehet a megyeközpontba árverezni. 

Néhány aprócska feltételnek kell csak megfelelni azon túl, hogy helyben tetszik lakni és földművesnek tetszik lenni.

A Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet módosítását itt lehet föllelni, kár, hogy a bankok még nem tudnak semmit, legalábbis ezt jelezték nekünk azok a falun élő gazdálkodók, akik a rendelet elolvasása után dobtak egy hátast, és már most biztosak lehetnek abban, hogy a kormány nem rájuk gondolt, amikor megalkotta az aprólékos szabályokat, amelyek fő kifejezése a „tekintetében”.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

 

Az alábbiakban azokra a finomságokra hívnánk fel a figyelmet, amelyeket minden leendő licitáló földbirtokosnak be kell tartania.

A földet a piaci árnál 10 százaléknál magasabb áron kiáltják ki, az árverést a kormányhivatal és a Nemzeti Földalap szervezi, a szerződéskötés után 20 éves elidegenítési tilalom lép érvénybe.

Az árverési biztosítékot, mely a kikiáltási ár 10 százaléka, az árverést megelőző munkanapon déli 12 óráig kell megfizetni. A pénzt az NFA letéti számlán helyezi el, ha valaki nyer, beszámítják neki a biztosítékot. Ha veszíteni tetszik, mert azért az is előfordulhat, a pénzt így juttatják vissza: „Az árverés napját követő 8 munkanapon belül intézkedni kell az árverési biztosíték visszafizetése iránt". (A kormányrendeletet Werbőczy Tripartitumának nyelvén fogalmazták).

Az árverési hirdetményt - elvileg - harminc nappal előtte ki kell hirdetni, a hirdetményben fel kell tüntetni 70-féle dolgot, ha valaki el szeretne igazodni benne, fogadjon bátran ügyvédet. Erre amúgy is szükség lesz, mert jogi képviselő nélkül (tessék megkapaszkodni!) nem lehet árverezni. „Árverésen részt venni és vételi ajánlatot tenni személyesen vagy meghatalmazott jogi képviselő útján lehet - fogalmaztak Werbőczyék. - Az árverésen árverezőként történő személyes részvétel esetén a jogi képviselet kötelező. A jogi képviselőre a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti jogi képviseletre vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni."

Az árverésen a biztosíték mellett alkalmanként 30 ezer pengőforintot is le kell szurkolni, ennek regisztrációs díj vala a neve, amely „a kormányhivatal bevétele".

Az árverésen az vehet részt, aki fizetett, mint a katonatiszt, ezen kívül közjegyzői dokumentummal igazolja, hogy ő földműves és ott lakik, ahol az árverést tartják (életvitelszerűen, melyről hatósági bizonyívánnyal rendelkezik). A bemutatott okiratoknak eredetieknek kell lenniük.

Az árverező a vételi ajánlatot nem vonhatja vissza. Ha mégis, bukja az árverési biztosítékot. Ez történik akkor is, ha valaki az árverést követően 8 napon belül („a szerződéskötés érdekében az NFA-nak a föld fekvése szerint illetékes területi szervénél neki felróható okból") nem jelentkezik.

A rendkívül egyszerű és a földművesek által is könnyen megjegyezhető szabályozásra azért volt szükség (idézet következik Dr. Fazekas Sándor mezőgazdasági minisztertől), hogy „Azé legyen a föld, aki megműveli!"

A földműveseknek és jogászaiknak (akik távolmaradása esetén az NFA a föld kikiáltási árának fél - azaz 0,5 - százalékáért örömmel átvállalja a jogi teendőket, sok sikert kívánunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.