galéria megtekintése

Akar ön földbirtokos lenni? Kisokos az árverésekhez

0 komment


Rab László
NOL

A kormány szeptemberi határozatában arról döntött, hogy októberben kell elkezdeni az eladásra szánt állami földek licitjét. Ez most egy hónappal csúszik, mert az árveréseket csak novemberben lehet elkezdeni. 

Viszont így kétséges, hogy december végéig hogyan lehet lebonyolítani a döntően megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban az árveréseket. Csak az a biztos, hogy a kormány százmilliárdos bevételt remél az újabb földboldogításból. Melyről az ellenzék azt mondja: állítsák le, mert a Fidesz saját földhéjáit akarja vele jutalmazni.

Azt sem lehet tudni, hogy mi lesz ára a földnek. Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter csak annyit mondott, az adatok október 15-étől lesznek elérhetők. A kormányhivatalokban néhány napon belül közzéteszik a helyrajzi számokat. Kezdődhet a sakkozás.

Fazekas Sándor
Fazekas Sándor
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság/archív

 

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) már átadta a közel tízezer, 3 hektárnál nagyobb terület adatait a kormányhivataloknak, a 41 ezer 3 hektárnál kisebb földrészlet licitjét folyamatosan hirdetik meg. Ezeket a miniszter elgondolása szerint a megyei kormányhivatalok és az NFA munkatársai koordinálják. Fazekas arra számít, hogy az egy hónapos csúszással, novemberben kezdődő liciteket néhány hét alatt lebonyolítják.

A licitek az 5 és fél millió hektár magyarországi szántó 7 százalékát, 350-400 ezer hektárt érintik. Új fejlemény a botrányos évekkel ezelőtti földhaszonbérleti pályázatokhoz képest, hogy az árverések nyilvánosak, a liciteken nemcsak a vevőjelöltek, de az érdeklődők is ott lehetnek. Majd meglátjuk.

A törvénynek megfelelően egy gazda legfeljebb 300 hektárt vehet, helyben kell laknia, a licitáláshoz 10 százalék letéti összeget le kell helyeznie. Ebből a helyben lakás a legaggályosabb, mert ezt játszották ki legtöbbször a 2011-es pályázatokon is. A 300 hektáros limit végső soron nem akadály, ha nagy a család, márpedig a maffiacsaládoknál általában nagy szokott lenni a család, akkor ott sokan sokféle földre licitálhatnak.

A szakképzettség sem akadály, gazdának ma az számít, aki elvégezte az egy- vagy két hónapos aranykalászos gazdatanfolyamot. Fazekas Sándor egy korábbi nyilatkozatából tudjuk, hogy Mészáros Lőrinc is simán gazdának számít. Magyarul: semmi akadálya annak, hogy licitáljon. A rendelet úgy fogalmaz: földművesnek minősülő, helyben lakó személyek licitálhatnak. Azt, hogy ki minősül földművesnek, a (kormány- és a járási) hivatalnokok döntik el.

A 3 hektárnál kisebb földeket nyilvánosan meghirdetik, 45 napos az ajánlattételi határidő. A nagyobbakat a megyei és a helyi átlagáraknál „legalább 10 százalékkal drágábban kell értékesíteni”, fogalmaz a rendelet. A föld értékét forintban és aranykoronánként adják meg.

Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK

A licitálóknak árverési biztosítékként a kikiáltási ár 10 százalékát kell megfizetniük, ezt a veszteseknek visszafizetik, a nyerteseknek beszámítják. Az árverési hirdetményeket „helyi és megyei” sajtótermékekben közzé kell tenni legalább harminc nappal az árverés előtt. Az árveréseken jegyzőkönyvet vezetnek, amelyet az NFA megőriz (hogy tudjuk, kit kell perelni az adatokért visszaélések esetében). Ötmillió forint alatti kikiáltási árnál 50, 5-10 millió között 100, 10-50 millió között 200, 50 millió fölött 500 ezer forint a licitküszöb. Az 50 ezer földrészlet java része (80 százaléka) 10 hektár alatti.

Harmincezer forintja a vesztesnek is beragad 

Van azért olyan költség, ami nem szerezhető vissza. Árverésen részt venni és vételi ajánlatot tenni személyesen vagy meghatalmazott jogi képviselő útján lehet. Az árverezőnek az árverési részvétel feltételeként árverési naponként 30 ezer forintos regisztrációs díjat kell az árverés helyszínén készpénzben befizetnie. A regisztrációs díj a kormányhivatal bevétele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.