Akadálymentesített műtárgyak siketeknek

Európában elsőként a budapesti Szépművészeti Múzeumban tették digitálisan akadálymentessé a siketek számára a kiállításokat. A szerdán bemutatott fejlesztés eredményeképpen a múzeum 150 műtárgyáról jelnyelvi tolmácsolással kaphatnak információkat azok, akik letöltik okostelefonjukra a vadonatúj ingyenes alkalmazást.

– Európában is újdonságnak számít az elsőként a Szépművészeti Múzeumban alkalmazható, a siketek számára kifejlesztett akadálymentesített digitális tárlatvezetés – jelentette be szerdán Baán László, a fővárosi intézmény főigazgatója.

A múzeumban tartott sajtótájékoztatón bemutatták a 90 decibel Projekt és a MSL Accessibility Kft. által közösen megalkotott, okostelefonokra és tabletekre ingyenesen letölthető alkalmazást, amelynek segítségével a siketek és nagyothallók jelnyelvi tolmácsolással kaphatnak részletes ismertetést a kiállított alkotásokról.

Bonecz Ervin, a kulturális intézmények kínálatának akadálymentesítéséért küzdő 90 decibel Projekt ügyvezetője elmondta, eddig 150 műtárgy ismertetőjének készült el a jelnyelvi fordítása, az év végéig még egyszer ennyi alkotás kerülhet föl a listára, amivel a Szépművészeti Múzeum állandó tárlatainak 90 százaléka kerülhet be az adatbázisba.

A Google Play-ből és az App Store-ból ingyenesen letölthető SzépMűSL nevet viselő alkalmazás megalkotását a brit és a holland nagykövetség támogatta, a fejlesztésben siket emberek is közreműködtek.

A jelnyelvi fordítások alapját jelentő ismertető szövegeket a múzeum munkatársai állították össze, ezt ültették át jelnyelvre, majd a jelnyelvi tolmácsolást videón rögzítették. A szövegben előforduló idegen tulajdonneveket, művészettörténeti szakszavakat feliratozva is megjelenítették a kisfilmekben.

Az akadálymentesítés rendkívül egyszerűen működik: az okostelefon vagy a tablet kameráját az adott műtárgy mellett látható speciális (QR) kódra kell irányítani: a technikai eszköz ez alapján azonosítja és indítja el a kiválasztott műtárgyhoz tartozó videót. A múzeumban gondoltak az okostelefonnal nem rendelkező látogatókra is: a siketek az információs pultnál térítésmentesen kölcsönözhetnek olyan tableteket, amelyekre már feltelepítették a jelnyelvi akadálymentesítést.

Siketek számára táblagépen jön a többlet tartalom a Szépművészetiben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.