galéria megtekintése

Infarktust és sztrókot kapott az M0-son, másfél órát kellett várnia a mentőkre

27 komment


Danó Anna

Több mint másfél órát várt a mentőkre az az asszony, aki az MO-son kapott infarktust és sztrókot. Majd a kórházban rossz volt a CT.

A 37 éves nő a hétéves lányát vitte hazafelé, amikor az autópályán rosszul lett. A kocsit még sikerült a leállósávba manővereznie, sőt, még maga hívta a mentőket, szólt a családjának is, hogy jöjjenek, mert baj van, majd elvesztette az eszméletét.

Mire a család és a barátok odaértek, az asszony már nagyon rosszul volt, kisebb időkre tért magához, fájlalta a mellkasát, nem tudta értelmes szavakká formálni a hangokat, arca, keze zsibbadt. Az autót az autópálya ecseri szakaszán, egy kanyarban sikerült leállítani, olyan helyen, ahol egyébként nincs biztonságos parkolási lehetőség. A segítség csak nem akart megérkezni.

Az első hívás, amit még az asszony kezdeményezett, alig valamivel hat óra után történt, ezt követően a család és a barátok ismételt sürgetésére, 18 óra 55 perckor a mentőirányítás azzal nyugtatta őket, hogy mindjárt odaér a kocsi. Az autó azonban csak nem jött. A férj ugyan látott egy villogó mentőt a szemközti sávjában, ami lelassított, de azután továbbment anélkül, hogy megállt volna. A harmadik hívásnál, 19 óra 5 perckor a diszpécser azt mondta: most, ebben pillanatban indította el a rohammentőt.

 

Ezt nem igazán értették, hiszen egy órája jelentették az esetet. Próbáltak alkudozni, hogy mondja meg a mentőirányító, melyik kórházba vigyék az asszonyt, és majd a család odaviszi. E megoldást nem támogatta a diszpécser. A család egyik barátja 19 óra 30 perckor ismét telefonált, majd ezután valamivel tényleg megérkezett a segítség.

Az M0-s autópályán infarktust és agyvérzést kapott nőhöz jóval előbb ért oda a családja, mint a mentők
Az M0-s autópályán infarktust és agyvérzést kapott nőhöz jóval előbb ért oda a családja, mint a mentők
Forrás: Mediaworks

A nőnek azonban ezután sem volt túl sok szerencséje. A kórházban nem működött a CT, ez a gép kell az infúziós vérrögoldó kezeléshez, mire elvihették volna máshová, már kicsúsztak a háromórás időablakból, amelyen belül, ha megtörténik a gyógyszeres vérrögoldás, akkor nagyobb valószínűséggel gyógyul egy elzáródásos agyi katasztrófa, a hagyományos kezelés mellett maradhat vissza szövetkárosodás. A beteg most kórházban van és gyógyul.

Lapunk megkérdezte az esetről az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ). Írásos válaszukban elismerték a késést. Ezt azzal magyarázták, hogy a riasztás után egy nem lélegző csecsemőhöz kértek segítséget, ezért a mentésirányító a kiküldött mentőegységet rádión átküldte arra a címre. Mint írták: abban a pillanatban ez a döntés adta a legnagyobb esélyt a gyermek életének megmentésére. Ezután egy másik mentőegységet riasztottak az asszonyhoz, aki szerintük „kontaktusképés volt és szédülésre, zsibbadásra panaszkodott."

Az OMSZ válaszában hangsúlyozta: folyamatosan monitorozzák a mentés gyorsaságát, így az időadatokat, és azt is a meglévő kapacitás elegendő-e a szükségletekre. Az esetek, a sürgősség biztos megítéléshez az OMSZ többfunkciós mobilapplikációt is fejleszt. Ennek segítségével fotó is készíthető majd a segítségre szorulóról, amit az applikáció továbbít a mentésirányításhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.