Agrártárca: földügyről nem volt szó

A földművelésügyi tárca szerint a sajtóban megjelent spekulációkkal ellentétben nincs összefüggés Bitay Márton Mészáros Lőrinccel való beszélgetésének ahhoz, hogy mely földek kerülnek vagy nem kerülnek kalapács alá.
A Földművelésügyi Minisztérium szerint az Átlátszó portál és az ellenzéki pártok valótlanul állítják, hogy Bitay Márton államtitkár és Mészáros Lőrinc földügyekről egyeztettek volna.

A Földművelésügyi Minisztérium hétfői közleménye szerint az Átlátszó azt sugalmazta, mintha összefüggés lenne a múlt keddi "rövid, véletlenszerű találkozó" és a között, hogy Mészáros Lőrinc haszonbérletében lévő földeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) aznap kiemelte volna az értékesítendő birtoktestek köréből.

A tárca közölte: a sajtóban megjelent spekulációkkal ellentétben a visszavont területek mindegyike kalapács alá kerül, mert az NFA a 2016. május 19-i árveréseket pusztán technikai okok miatt ütemezte át 2016. május 30-ára.

Az NFA és a földárverések lebonyolításában közreműködő kormányhivatalok észlelték, hogy egyes hirdetmények közzététele és a tervezett árverési napok között nem telik el a törvényben előírt 30 nap, így a liciteket későbbi időpontra kellett átütemezni - indokolta a döntést a minisztérium, megjegyezve, országosan összesen 699 földrészlet vonatkozásában módosította az árverés napját az NFA.

A minisztérium közleményében hazugságoknak nevezi az ellenzéki pártok állításait is.

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján közölte: hivatali visszaélés miatt feljelenti Bitay Mártont, mert szerinte az államtitkár felügyelete alatt milliárdosoknak játsszák ki a magyar földet. Az MSZP két politikusa, Gőgös Zoltán és Beke Károly pedig közleményben kifogásolta Bitay Márton és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester "titkos találkozóját".

Az MSZP politikusai szerint Bitay Mártonnak távoznia kell, ha beigazolódik a gyanú, hogy a földügyekért felelős államtitkár és a felcsúti polgármester egy kávé mellett titokban döntött a közvagyon részét képező állami földek sorsáról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.