galéria megtekintése

Agárdi gyermekhalál: börtönbe küldik az egész családot

21 komment


Rab László

Az anya, az apa, a nagypapa és a nagymama is 15-15 év letöltendő börtönbüntetést kapott. A Székesfehérvári Törvényszéken Édl Gabriella büntetőtanácsa a másfél éves kisfiú, E. Benjámin halála kapcsán hozott szigorú ítéletet a másfél éven át tartó tárgyalássorozat végén.

A családtagok leghamarabb büntetésük kétharmadának letöltése után (10 év múlva) szabadulhatnak
A családtagok leghamarabb büntetésük kétharmadának letöltése után (10 év múlva) szabadulhatnak
Szabó Miklós

A beszűkült gondolkodású, az egészséges életmóddal mániásan foglalkozó szülőket és nagyszülőket társtettesként, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találták bűnösnek, míg a kilencedik hónapos korától folyamatosan éhező, sorvadt gyereket bioenergetizáló álorvost, M. Bertalan természetgyógyászt foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségében mondták ki bűnösnek. Kétévi – felfüggesztett – fogházbüntetést kapott, és eltiltották a bioenergetikusságtól. A Budapestről az agárdi erődszerű építménybe ingázó gyermekorvost egyévi, szintén felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték.

 

A tárgyalás végén drámai jelenetek sorjáztak, mert az anyát, E. Rebekát, az apát, a szüleivel a házasságkötés után minden kapcsolatot megszakító F. Balázst, a csalásért korábban pénzbüntetésre ítélt építési vállalkozó nagypapát, E. Tibort és a nagymamát bilincsbe verve vitték el, a bíróság ugyanis az eddig szabadlábon védekező család esetében előzetes letartóztatást rendelt el. A családtagok az utolsó szó jogán ártatlannak vallották magukat, és azt mondták,

nem tudták, hogy olyan nagy a baj a kisgyerekkel.

Pedig nagy volt. E. Benjámin egészségesen, fejlődési rendellenesség nélkül született, igaz, nem kórházban, mert a környezetüktől is elzárkózó E.-ék nem bíztak a hagyományos orvoslásban. Sokkal jobban hittek a természetgyógyászatnak és az interneten beszerezhető információknak. Amikor a gyereknek a vízfejűség gyanúja miatt ultrahangos vizsgálatra lett volna szüksége, azt olvasták, hogy ez veszélyes, és elutasították, miként a vérvizsgálatot is. Ezt tették a védőnői szolgáltatásokkal és a Benjámint egy ideig látogató, homeopátiás szereket alkalmazó gyermekorvossal is, aki tíz hónapos korában látta utoljára a veszélyben lévő gyereket.

E.-ék hermetikusan elzárva élték életüket az agárdi házban
E.-ék hermetikusan elzárva élték életüket az agárdi házban
Szabó Miklós

Amikor a hozzátáplálással kudarcot vallottak, tanácsot senkitől sem kérve úgy döntöttek, hogy kizárólag anyatejjel táplálják Benjámint. Látták, hogy dagad a kisgyerek lába, de a tápszereket nem váltották ki. Az orvosban csalódva egy magát „aposztrófos” doktornak nevező bioenergetikushoz fordultak, akit az interneten találtak. M. Bertalan fémpálcával kezelte a súlyosan alultáplált gyereket, és még két nappal halála előtt is homeopátiás szereket javasolt, úgy, hogy orvossal közben nem konzultált.

A gyerek 2013. április 14-én halt meg, előtte kilenc hónapig folyamatosan éhezett. A 18 hónapos kisgyerek ekkor

4 kiló 49 dekás volt,

halálát a súlyos alultápláltság és a fehérjehiányos, kiszáradásos állapot okozta, A bíróság megállapította, hogy szükség lett volna kórházi kezelésre, a családnak pedig erkölcsi kötelessége lett volna a súlyos éhezés megszüntetése. Ehelyett a jómódú E.-ék kilenc hónapig passzív szemlélői voltak a gyerek szenvedésének. Minden alap nélkül bíztak a gyermek állapotának javulásában, mondta a bírónő, bár arra orvosi segítség hiányában reális esély nem volt.

Az esetről és a bírósági tárgyalásokról többször beszámoltunk. E.-ék hermetikusan elzárva élték életüket az agárdi házban, a világgal szembeni bizalmatlanságuk szembetűnő volt. A tárgyalás folyamán eddig tíz ügyvédet fogyasztottak el, drámájuk a gyermek elvesztésén túl az is, hogy a modern életmóddal kapcsolatos, sokszor áltudományos hiedelmeknek jobban hittek, mint azoknak a közelükben lévő szakembereknek, akik a kisgyereket meg tudták volna menteni.

A pszichiátriai vizsgálatok az apáról és az anyáról azt állapították meg, hogy a beszűkültség enyhén korlátozta őket, ezt a számos döntés meghozatalában élen járó nagypapáról nem lehet elmondani. Vita tárgya volt, hogy a magát 'dr aposztróffal jelölő alternatív gyógyító kapott-e pénzt a családtól. Ő azt állította: nem. A gyermekorvos, akit szintén a távoli Budapesten találtak meg, hiányosan dokumentálta a vizsgálatokat, és amikor megszakították vele a kapcsolatot, nem törődött azzal, hogy van-e orvos Benjámin közelében.

Nem volt.

A nem jogerős döntés értelmében a családtagok leghamarabb büntetésük kétharmadának letöltése után (10 év múlva) térhetnek vissza agárdi otthonukba. Az ügyész súlyosításért és fegyházbüntetésért fellebbezett, a természetgyógyász és az orvos felfüggesztett büntetésébe sem nyugodott bele. A védők ügyfeleik felmentését kérték. Nyíri Zoltán, a törvényszék büntetőkollégiumának vezetője az ítélethirdetés utáni sajtótájékoztatón elmondta, a szülők a pszichés beszűkültség miatt a táplálkozáshoz máshogyan viszonyultak. A természetgyógyászat és a bioétkezés megszállottjaiként az emberölés tényállása azért áll meg, mert nem kívánták ugyan a gyerek halálát, de magatartásukkal hozzájárultak. A gyerek várható halála ellenére is megszegték minden kötelességüket, ez a szándékosság enyhébb foka, mondta a bíró.

Az előzetes letartóztatás a másodfokú ítélet megszületéséig érvényes. Az agárdi család ügyében a Fővárosi Ítélőtábla sürgősséggel hozza meg a jogerős döntést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.