Adósságspirálban vergődik Pécs

Mintegy 3,7 milliárd forintos hiánnyal számol az idén a pécsi önkormányzat, melynek költségvetését csütörtökön fogadta el a város közgyűlése.

A Páva Zsolt fideszes polgármester által rendkívül szigorúnak és takarékosnak, egyben méltányosnak nevezett büdzsé szerint a baranyai megyeszékhely az idén 58,4 milliárd forintból gazdálkodik, hiányát hitelből pótolja. Pécs hitelállománya jelenleg 32 milliárd forint, a városi tulajdonú cégek kötelezettségeivel együtt pedig 47 milliárd. A város 2010-ben hárommilliárd forintot költ 2033-ig futó tartozásainak törlesztésére.

A polgármester ugyanakkor úgy látja, a költségvetés annak a változásnak az első pillére, amely megválasztásakor, tavaly május 10-én elindult és a város hosszútávú fejlődésének alapjait teszi le.

Megjegyezte, "minden forint útja követhető lesz, így az esetleges túlköltekezések számon kérhetőkké válnak". Az átvilágítások és az ezzel kapcsolatos szakmai javaslatok tavasszal elkészülnek, ezek alapján az év második felében újabb lendületet tudnak adni a városi gazdálkodásnak, Pécs fejlődésének.

Trombitás Károly, az önkormányzat költségvetési bizottságának fideszes elnöke korábban azt közölte, hogy gazdaságilag minden idők legnehezebb éve lesz az idei Pécs számára. Úgy nyilatkozott, a baranyai megyeszékhely nincs csődben, ugyanakkor egy, az év során jelentkező nem tervezett, félmilliárd forintot elérő rendkívüli kiadást kormányzati segítség nélkül már aligha tudna kifizetni.

Hozzátette, a jelenlegi nehéz pénzügyi helyzet főként a korábbi, szocialista városvezetés nagy mértékű - elsősorban fejlesztési célokra történt - hitelfelvételeinek, az állami támogatások folyamatos csökkenésének, továbbá a gazdasági válság hatásainak, az adóbevételek mérséklődésének a következménye. Pécsnek csak az állami forrásokból származó bevétele 1,6 milliárd forinttal csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.