Adósoknak már a lift se indul el

Komlón új eszköz született arra, hogy fizetésre késztessék a négyemeletesnél magasabb társasházak közös költségével elmaradó lakástulajdonosokat. A módszer rövid idő alatt akár országosan is elterjedhet.

A komlói Ifjúság Lakásfenntartó Szövetkezet tavaly hét, általa kezelt tízemeletes épület liftjébe szerelt be egy berendezést, ami által a felvonó csak akkor indul el, ha a beszálló lakónak nincs hátraléka.

A magasabban lakók gyorsan rendezték tartozásukat
A magasabban lakók gyorsan rendezték tartozásukat
Korponai Tamás

A hét lift említett célú korszerűsítése összesen 770 ezer forintba került, a beruházás viszont 4 millió forintot hozott, mivel a hét ház közös költséggel tartozó lakóinak több mint a fele pár hónapon belül rendezte hátralékát. Minderről Budaházy György, a szövetkezet vezetője beszélt, aki azonban hozzátette: főképp a felső szinteken lakók fizették be elmaradásukat, az alsó emeletek tartozást jegyző lakóit kevésbé lehetett jobb belátásra bírni azzal, hogy nem használhatják a liftet.

Az adósság dolgában intelligens liftek műszaki ötletét egy komlói kaputechnikai cég tulajdonosa, Pap Zoltán dolgozta ki. A 40 éves elektroműszerész a liftekbe beszerelt egy telefont, amibe betáplálták azoknak a lakóknak a mobilszámát, akiknek nincs tartozásuk. Ez a liftbe szerelt telefon engedi működni a felvonót. Vagyis hiába tudja és hívja valaki a lift mobilját, ha tartozása van az illetőnek, akkor a felvonó nem mozdul.

Pap Zoltán levédette a mobiltelefonnal vezérelt lift ötletét, s úgy tűnik, más városokban is érdeklődnek a termék iránt. Az év elején veszprémi társasházaknak dolgozik majd a komlói műszerész cége, s várható, hogy egy pécsi lakásszövetkezet is rendel liftkorszerűsítést Pap vállalkozásától.

Amúgy az állástalanságtól erősen sújtott Komlón százmilliókra tehető a lakástulajdonosok és a lakásbérlők elmaradása a rezsiköltséggel. Így talán nem véletlen, hogy az egykori bányászvárosban fejlesztették ki ezeket a lifteket. Budaházy Györgytől megtudtuk, hogy az adósságot felhalmozók több mint 80 százaléka – vélhetően – azért nem fizeti a rezsit, mert nem lát esélyt lakása megtartására, azt ugyanis az ingatlanpiaci értékét meghaladó devizatartozás terheli. Azok, akik reménytelenül elmaradtak a lakásvásárlási hitel törlesztésével, nem látják értelmét annak, hogy a rezsit fizessék. Mindez a rendesen fizetők bőrén csattan, hiszen ha a lakásszövetkezet el akarja látni dolgát, akkor kénytelen a hátralékot átmenetileg velük kifizettetni.

A 23 ezer lelkes város 600 önkormányzati lakásának bérlői is tetemes rezsihátralékot halmoztak fel az ezredforduló után. A város ezért 2012-ben 30 lakásban kártyás – vagyis előre fizető – víz- és villanyórát szereltetett fel. Ennek az egy lakásra eső 160 ezer forintos költségét alapvetően uniós támogatásból fedezték. Az ötlet bevált, ezért 2015-ben már 150 önkormányzati lakásban lesz majd kártyás a víz- és az áramszolgáltatás. Polics József, Komló fideszes polgármestere elmondta, hogy az ilyen lakások bérlőinek önkormányzati juttatását részben a kártyára utalja a város. A kártyás órák egyébként azt is bizonyítják, hogy a bérlők, amióta fizetniük kell a szolgáltatásért, lényegesen takarékosabban bánnak a vízzel és a villannyal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.