Adócsökkentés helyett mentsék a betegellátást!

Levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz az Akciószövetség, hogy a tervezett egyszázalékos személyijövedelemadó-csökkentés helyett – az így megtartható 120 milliárddal  – inkább a betegellátást mentsék meg.

Az Akciószövetség tagjai (az Autonóm Területi Szakszervezet, az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeteinek Önálló Területi Szövetsége, a FAKOOSZ-Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Magyar Rezidens Szövetség, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége) arra hívják fel a képviselők figyelmét, hogy a humánerőforrás-krízis miatt a biztonságos betegellátás feltételei már nem adottak, és a helyzet azonnali beavatkozást igényel.

Mint azt írják: a egészségügyben dolgozók törvényes munkaideje a 72 órát is elérheti, a dolgozók 80 százaléka több műszakos vagy folyamatos munkarendben dolgozik, nagy a felelősség és az egészségügyi kockázat, a szakképzettség megszerzéséhez szükséges időtartam itt a leghosszabb. Ennek ellenére az egészségügyi dolgozók átlagkeresete pótlékokkal együtt 2015-ben 142 047 Ft volt. Ez az összeg a közszféra utolsó előtti helyére elegendő, ha a – közszférára általában nem jellemző – túlóra- és műszakpótlékokkal korrigáljuk, akkor az egészségügyben dolgozók átlagkeresete az utolsó helyen áll a közszféra kereseteinek rangsorában. A rossz munkafeltételek miatt dolgozók ezrei hagyják el évente az egészségügyet.

„Köszönhetően minden magyar állampolgár áldozatos munkájának a magyar nemzetgazdaság jól teljesít, ezért lehetőséget látunk arra, hogy az ágazatban dolgozók bérrendezése oly mértékben folytatódjon, hogy a humánerőforrás-krízisre megfelelő megoldást nyújtson. Ennek érdekében kértük az országgyűlési képviselőket, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkentését ne szavazzák meg! Sőt tegyenek meg mindent, hogy az így felszabadult közel 120 milliárd forint az ágazatban dolgozók bérrendezésére fordítódjon” – fogalmaznak a szövetség tagjai.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.