galéria megtekintése

Nem kapkodnak felderíteni Welsz különös ügyét

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 09. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Nem számít kiemelt jelentőségűnek, sem nagy horderejűnek a Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettesnek, de állítólag más politikusoknak és vagy félezer vállalkozónak, maffiózónak, celebritásnak is hamis bissau-guineai útlevelet gyártó Welsz Tamás ügye. A hatóságok nem is kapkodják el a nyomozást.

Welsz Tamás tavaly március 20-án egy Budapest felé tartó rendőrautóban lett rosszul, és egy mentőállomáson halt meg, röviddel az után, hogy a szó szoros értelmében egy teherautónyi – őt magát is terhelő – bizonyítékot adott át a rendőrségnek. Hivatalosan máig nem erősítette meg senki azokat a sajtóhíreket, melyek szerint valamilyen egzotikus afrikai méreggel végzett magával. Tettére nincs magyarázat.

Welsz a jótékonysági szervezete, a Charity March vezetőjeként. A halála előtt kisebb teherautónyi bizonyítékot adott át a rendőrségnek
Welsz a jótékonysági szervezete, a Charity March vezetőjeként. A halála előtt kisebb teherautónyi bizonyítékot adott át a rendőrségnek
Forrás: charitymarch.com

Welsz aznap maga jelentkezett a rendőrségen. A Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes és egy másik, a rendőrség által máig meg nem nevezett személy ellen folyó nyomozáshoz ígért bizonyítékokat. Logodi utcai irodájának pincéjéből egy kis teherautónyi bizonyítékot szedtek össze az NNI nyomozói. Miután Welsz azt mondta nekik, hogy van még pár fontos dokumentum az érdi házában is, és aggódik, hogy ha történne vele valami, eltűnnének, még mielőtt a rendőrség megtalálhatná azokat, a Logodi utcából Érdre hajtottak.

 

Ott vehette be Welsz a később a halálát okozó mérget. Még ma is rejtély, miért tette, amit tett. Miért adta át önként az elmúlt évek bűnös ügyleteinek dokumentumait, ha már eldöntötte, hogy véget vet az életének. Megtalálták volna azokat később a rendőrök nélküle is; már ha Welsz ügyfelei meg nem előzik őket. Vagy épp ezt akarta elkerülni? Mindez bő egy hónappal azután történt, hogy Simon Gábor – a parlamenti szavazást megelőzve – február 12-én lemondott mentelmi jogáról, és ezzel lehetővé vált, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség adócsalás gyanúsítottjaként hallgassa ki az egyik bécsi bankban rejtegetett, azaz a képviselői vagyonbevallásában nem szerepeltetett 240 ezer eurója miatt.

Később kiderült, hogy Simonnak a budapesti Magnet Bankban is nyitottak számlát egy a nevére kiállított bissau-guineai útlevéllel. Welsz halála után a Simon-ügyet elkülönítették, a Központi Nyomozó Főügyészség folytatta a nyomozást. A Welsz-ügy visszakerült az NNI-hez, ahol már korábban is nyomoztak ellene, ám hamarosan ők is megszabadultak a teherautónyi aktától: kiderült ugyanis, hogy az ügyben a NAV az illetékes.

Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője érdeklődésünkre megerősítette, hogy a sajtóban Welsz-ügyként emlegetett esetben ők járnak el. De még a rengeteg dokumentum szortírozásával sem végeztek. Kidolgoztak egy szisztémát, aszerint rendezik csoportokba a különböző iratokat, csak ez után derülhet ki, milyen bűncselekmények gyanúja vetődik fel, s hogy valóban csak a NAV illetékes-e a nyomozásban.

Nem valószínű. Lapunk Welsz Tamáshoz közeli forrásoktól kapott információk alapján már tavaly áprilisban beszámolt arról, hogy felvetődött a gyanú, miszerint Welsz és egy hozzá kapcsolódó, egykori hatósági személyekből álló csapat milliárdokat keresett azzal, hogy bajba jutott vállalkozóknak segített megúszni a vagyonosodási vizsgálatot, vagy éppen csökkenteni vállalkozásuk adóalapját. Általában az eltüntetni kívánt összeg 30-40 százalékát kérték szolgáltatásaikért.

Welsz halála után a Simon-ügyet elkülönítették
Welsz halála után a Simon-ügyet elkülönítették
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Emellett zajlott a bissau-guineai útlevelek, rendszámok, forgalmi engedélyek és más hatósági okmányok értékesítése. Welsz több alvállalkozót is foglalkoztatott, tudtunkkal azonban még egyiküket sem hallgatta ki egyik nyomozó hatóság sem. Hasonló esetekben a nyomozó hatóságok nagy körítéssel jelentik be, hogy az ügy gyors és hatékony felderítése érdekében közös nyomozócsoportot állított fel a rendőrség, az ügyészség, a NAV, meg akinek még köze lehet a dologhoz. Ám nem ebben az ügyben.

Pedig évekkel ezelőtt egy feljelentés nyomán a titkosszolgálat kezdeményezésére vagyonosodási vizsgálat is indult Welsz ellen. Akkor az APEH azt állapította meg, hogy Welsznek mintegy kétmilliárd forinttal nagyobb a vagyona, amint a legális bevételei alapján lehetne. Soha nem derült ki, miből származott az a plusz kétmilliárd. Sőt, nyoma sincs annak, hogy a többlet forrását bárki kereste volna valaha is. Ez most sem lehet másképp, ha az ügyészség és a rendőrség karba tett kézzel figyeli, a NAV mikor fullad bele a teherautónyi irathalomba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.