Adócsalással vádolják Debrecen egyik legismertebb vállalkozóját

A vádirat szerint a Nagymester Kft. vezetője összesen 62 millió forint értékű fiktív számlát vásárolt egy erre szakosodott "számlagyártól". Az ügynek kilenc vádlottja van.

Az adóbevételt jelentősen csökkentő adócsalás elkövetésének vádjával áll bíróság elé Nagy István, a debreceni Nagymester Kereskedőház Kft. vezetője, aki egy csaknem 200 millió forintos fiktív számlázási per hatodrendű vádlottja.

Nagy István a cívisváros egyik legismertebb nagyvállalkozója. Főleg autópálya-építéssel, gépi földmunkával, aszfaltozással és épületbontással foglalkozó cégének olyan referenciái vannak, mint a Debreceni Ipari Park és a Debreceni Repülőtér, ahol utakat épített. A társaság a debreceni belvárosban ipari beruházásokat hajtott végre, s dolgozott az M35-ös autópályán, valamint az M3-as autópálya nyíregyházi elkerülőjén.

Mint a Debreceni Törvényszéken megtudtuk: a büntetőügy első- és negyedrendű vádlottja 2006-ban szállt be egy 2003-ban alapított cégbe, amely a vádirat szerint öt százalék részesedés fejében olyan számlákat bocsátott ki, amelyek mögött nem volt valódi teljesítés.

A vádhatóság szerint a cégtől összesen hat társaság vásárolt számlákat mintegy 195 millió forint értékben. Ezek közül a legnagyobb tétel Nagy István debreceni cégével hozható összefüggésbe: a Nagymester Kereskedőház Kft. - a vádirat szerint - mintegy 62 millió forint értékben vásárolt kilenc darab számlát 2007-ben, amivel jelentősen megkárosította a költségvetést.

A fiktív számlákat kibocsátó cég felszámolását 2008-ban rendelték el. A büntetőügynek összesen kilenc vádlottja van, a bírósági tárgyalás idén februárban kezdődött. A per következő tárgyalása november 22-én, délelőtt 10 órától lesz a Debreceni Városi Bíróságon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.