galéria megtekintése

Adni kell

5 komment


Doros Judit

Gondolnánk, hogy aki ad, annak az átlagnál több jut. Vagy ha több nem is, az átlag legalább. Ám a Pém családban van olyan hónap, amelynek a végén már csak zsíros kenyér és egy bögre tea jut esténként az asztalra. Takarékosan bánnak a fűtéssel, nem költenek új ruhákra, nem érdekli őket az aktuális divat. Sem a családfőt, sem a feleségét, sem a hét gyereküket.

„Egy faluból, ahol tanítottam, több család elmenekült, mert azzal fenyegették őket, hogy elviszik a gyereket, ha nincs villany. Komáromba mentek, albérletbe. A tizennégy éves falusi kislány nem volt a városhoz szokva. A pályaudvaron megkínálták cukorkával. A cukorka kábítószer volt, a kislányt tíz nap múlva találták meg egy árokban. Utána Almásfüzitőn laktak munkásszállón, később Tatára mentek albérletbe, ott talált munkát az apa, aki naponta öt órát aludt, keményen dolgozott, hajnaltól késő estig, hogy a megélhetésükre valót megteremtse. Nem iszik, nem beszél csúnyán, tisztelettudó, otthon is segít a háztartásban. Megrendültem, amikor náluk voltam. Ekkora erőfeszítés, nehéz munka, és mivel nincsen rokonuk, csak magukra számíthatnak, de egy pillanat alatt elveszíthetnek mindent. Utcára kerülhetnek, hiába dolgozik keményen az apjuk. Ezzel a kétségbeejtő helyzettel nap mint nap szembe kell nézni, és felkelni, újrakezdeni. Sokat éheznek. Amikor náluk voltam egy vasárnap, akkor sem volt ennivaló. De az apa éhesen is jár dolgozni. Ígértek neki későbbre rendes munkát: éjjeli és nappali műszakban is dolgozott, meg akart felelni, hogy fizesse az albérletet. Tavaly karácsonykor összeesett, elvitte a mentő: negyvenöt kilóra fogyott, cukra az egekben, csodálkoztak, hogy nem esett kómába. Gyomorfekélyt, tüdőgyulladást és hasnyálmirigy-gyulladást állapítottak meg nála. Csak ülve tudott aludni, az állapota válságos volt. A kórházban derült ki, hogy a cége be se jelentette, pirosan villogott a tajkártyája. Azóta valamennyire felépült, újra dolgozott, de megint túlhajtotta magát. Olyan munkára vették fel, hogy csak éjjel dolgozott, nagy hidegben, szabadban, rengeteget kellett gyalogolni. Ez az apa mindent megtett a családjáért, három gyereke van, most lenne nekik Pesten állás, ahol már kapna 140 ezer forintot havonta, de egy fillérjük sincs, elutazni se tudnak.”

Ez volt a Miskolcon élő Pém Mihályné nekünk írt első levele, amit idén tavasszal, akkor még ismeretlenként nekem küldött. Fura, szenvedélyes, kapkodó levél, először csak annyit érteni belőle, valaki bajban van, s ő segíteni akar. Később újabb levelek jöttek. Egy idős asszonyról, akit pár tízezer forintos hátralék miatt lakoltatott ki a miskolci ingatlankezelő, s akinek végül ő szerzett átmeneti szállást a városszélen. Tiszavasvári gyerekekről, akik azért hallgatnak éjjel hangosan zenét, nehogy megtámadja őket a patkány. „Ott aludtam egy családnál, feltűnt, hogy egész éjjel teljes hangerővel szól a tévé. Éjjel az ágyamon szép egyenletes ugrásokkal egy patkánycsorda vonult végig. Nem tudtam aludni reggelig” – írta egy másik levélben.

Első találkozásunkkor, idén nyáron Bódvalenkére indultunk, a kétnapos fesztiválünnepre, ahol az asszonyok a maguk főzte ételt adják el az idelátogatóknak, s az így befolyt pénzből veszik meg szeptemberben a tanévkezdéshez szükséges felszerelést. Ám utunk előtt arra kért, kanyarodjunk el Bőcsre, ha már kocsival vagyunk, s vigyünk magunkkal két roma kamasz fiút, hadd ismerjék meg a saját kultúrájukat, zenéjüket, s lássák, milyen gyönyörű freskókkal díszítették művészek a világvégi kis falu házait.

 

Nem csak e két bőcsi fiút, Józsit és Krisztiánt támogatja, több cigány családot is patronál. Aktív tagja az interneten szerveződött Szocsoma csoportnak, amely összehozza a rászorulókat és az adakozókat, ha kell, élelmiszert, bútorokat visznek, segítenek az ügyintézésben. Didergő családoknak tűzifát, újszülötteknek pelenkát, időseknek jó szót.

Gondolnánk, hogy aki ad, annak az átlagnál több jut. Vagy ha több nem is, az átlag legalább. Ám a Pém családban van olyan hónap, amelynek a végén már csak zsíros kenyér és egy bögre tea jut esténként az asztalra. Takarékosan bánnak a fűtéssel, nem költenek új ruhákra, nem érdekli őket az aktuális divat. Sem a családfőt, sem a feleségét, sem a hét gyereküket.

Miután összeházasodtak, átlag kétévente érkeztek a gyerekek. Előbb Mihály, aki ma már harmincegy éves, s egy telefonos ügyfélszolgálatnál van állásban, aztán a 29 éves Bálint – ő egy miskolci gyárban, szalag mellett dolgozik, miközben levelezőn végzi a műszaki egyetemet –, majd a 27 éves Imre. – Ő az közülünk, akik a jég hátán is megél, s valójában egy zseni – mondják a többiek. Energetikai mérnöki diplomát szerzett, minden segítség nélkül elnyert egy japán ösztöndíjat, dolgozott az autógyártásban, s most épp új munkát keres. Közben börtönmissziót végez, ott is főként fiatalkorúakat látogat, nekik mesél arról, hogy sosem szabad feladni, mert Isten mindig „dob” egy új kártyát. Utána a 25 éves Zoltán érkezett, aki kalandos úton közelít gyerekkorában elképzelt célja felé, hogy végre ipari alpinista váljék belőle. Mivel a szülei nem tudták előteremteni az ehhez szükséges tandíjat, a fiú Hollandiában vállalt munkát, s hónapokig temetőt takarított, ott szedte össze a szemetet, nyírta a füvet.

A Pém család tagjai olykor esznek húst is: csak a hónapok vége a szűkösebb, nem az egész hónap
A Pém család tagjai olykor esznek húst is: csak a hónapok vége a szűkösebb, nem az egész hónap
Teknős Miklós

A fiúk után hét év telt el, mire a következő gyerek beköszönt a családba. – Ezt a „szünetet” azzal magyarázzuk, hogy Zoltán születése nagyjából egybeesett a rendszerváltás időszakával, s ez egy olyan izgalmas, sorsfordító korszak volt az ország életében, hogy nem volt időnk saját magunkra figyelni – mondja Pém Mihály, az édesapa, aki harmincnyolc év munkaviszony után nemrég vált állástalanná. Földmérőként dolgozott, a családdal együtt sokszor költöztek emiatt egyik helyről a másikra. Közel a nyugdíjhoz azzal kellett szembenéznie, hogy a munkahelye, ahol már a kezdetektől dolgozott, megszűnt. Még négy éve van a nyugdíjig, addig azonban kénytelen havi néhány tízezer forintos támogatással beérni. Felesége, Gabriella sem talált munkát sokáig, hiába a tanári, zeneoktatói és teo­lógiai végzettsége – utóbbit a Zsidó Egyetemen szerezte.

Közben több őskeresztény gyülekezetnek is tagja volt, amit úgy magyaráz: ő maga a megtestesült ökumenizmus. Amikor gregoriánt énekel, ősi zsidó énekek liturgiája köszön vissza. Ha minden vallásról lehántjuk a rárakódott sallangokat, akkor találjuk meg az igazi kincset, a közösség erejét. Ezt nemcsak gyülekezeti tagként, de kántorként is megélte – olyan észak-borsodi kis falvakban látja el ezt a szolgálatot, ahová lassacskán már a papok is csak ritkán jutnak el.

A tizennyolc éves Anna akkor született, amikor már túl voltak a rendszerváltás izgalmain. Zeneművészeti szakközépiskolába jár, tanárai pedig biztatják, hogy nagyon tehetséges. Húga, Sára inkább a néptáncban virít, míg a legkisebb, általános iskolás Józsi most a zongorával próbálkozik.

Miskolci lakótelepi lakásuk szerényen rendezett, az ágyakon, a zongorán, a szekrényeken kívül nincs sok csecsebecséjük. Anna csorba pohárból issza a teát, s mikor rácsodálkozunk a fületlen, viseltes darabra, a lány csak annyit mond: a célnak tökéletesen megfelel, más meg nem számít. – Addig használunk valamit, amíg lehet – teszi hozzá.

Az erkélyükön halomnyi ruha áll zsákokban, megtámasztva egy kerékpárral, s ilyen-olyan játékokkal. Egy távoli rokonuk Svájcban „lomizik” – használt cikkekkel kereskedik –, néha tőle érkezik egy-egy csomag. Ha szükségük van belőle ruhára, azt kiveszik, de a nagyobb részét mindig továbbadják.

– Mi a borsodi átlaghoz képest nem élünk rosszul – magyarázza Mihály, akiről később kiderül, hogy verseket is ír, és nagyon könnyen tanul nyelveket. Azt fejtegeti, hogy a panellakás kilencedik emeletén nekik legalább van fűtésük, lámpa mellett tudnak olvasni, meleg vízzel zuhanyozni, s ha nagy nehezen kifizetik a rezsit, még élelemre is marad. Olykor esznek húst is, és csak a hónapok vége a szűkösebb, nem az egész hónap.

Van, hogy az egész családot Mihály tartja el. Ha már elfogyott az apjuk 38 ezer forintos előnyugdíja és a családi pótlék, akkor ő nyúl a zsebébe, s ad a lányoknak pénzt könyvre, az anyjának élelmiszerre, azon túl persze, hogy a rezsibe eleve beszáll, hisz még otthon lakik. – Sosem szoktunk olyanra kérni tőle, ami nem fontos, így ha kérünk, akkor mindig ad – mondják a lányok, akik szabadidejükben az Üdvhadsereg egyik helyi csoportjának tagjaként osztanak meleg ételt az utcán, vagy készítenek élelmiszercsomagokat a rászorulóknak. Már kisgyerekként azt látták, hogy az anyjuk nemcsak rájuk gondol, hanem másokra is. Néha ezt nem volt könnyű megemészteniük.

– Egyszer jöttem haza munkából, s látom, hogy anyánk felhozott ide az utcáról egy hajléktalant. Megfürdette, adott neki tiszta ruhát, s már épp a bakancsomat próbálta rátukmálni, mikor rászóltam, hogy nekem az az egyetlen téli cipőm van, jó lenne, ha nem adná tovább – meséli Mihály. Gyakran érkeztek haza arra, hogy jóval többen vannak a lakásban, mint máskor, mert az anyjuk felhozott egy utcára kitett családot, kicsi gyerekekkel.

– Csak pár napra, amíg nem találtam nekik átmeneti otthont. Hagytam volna őket az utcán megfagyni? – szabadkozik Gabriella, mire a gyerekek összenéznek, hogy jó-jó, tudják ők, hogy segíteni kell, de azért néha illene rájuk is gondolni.
Végszóra betoppan Erika, a család tizedik, fogadott tagja. Állami gondozottként nőtt fel, s három-négy éves kora óta minden hétvégét velük töltött, ők voltak a patronálói. Már gyerekei vannak, így időnként velük együtt jön, olyankor szűknek bizonyul az amúgy tágasnak tűnő lakás. Azt mondja, a Pém család nélkül talán maga is ott végezte volna, ahol sorstársai többsége: az utcán. De így, hogy kicsi korától fogták a kezét, nem kallódott el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.