Ádertől kér segítséget Bajnai a megszállási emlékmű ügyében

A német megszállási emlékmű eltagadja azt, amiről Áder János a Nemzetközi Élet Menetén elmondott beszédében megemlékezett: a magyar állam támogató közreműködését több százezer honfitársunk meggyilkolásában - véli Bajnai Gordon, aki ezért arra kéri a köztársasági elnököt, járjon közben, hogy "a történelemhamisító emlékmű" ne épülhessen meg.
"Ön tegnap Auschwitzban, a Nemzetközi Élet Menetén igazi európai, a nemzet egységét kifejező, államfőhöz méltó beszédet mondott, amelyért Önt – zsidó és nem zsidó honfitársainktól egyaránt – köszönet és tisztelet illeti meg" - fogalmaz Áder János köztársasági elnökhöz írt nyílt levelében Bajnai Gordon.

Az Együtt-PM vezetője emlékeztet: Áder János kifejtette, semmi sem szolgálhat mentségként arra, hogy 1944-ben a magyar állam saját polgárai ellen fordult, ahelyett, hogy megvédte volna őket, és kiszolgálta a náci megszállók ördögi tervét, ahelyett, hogy szembefordult volna azzal. Az államfő elmondta azt is, hogy Auschwitzban minden harmadik áldozat magyar zsidó volt, akiket Magyarország német megszállása után a magyar állami szervek közreműködésével zártak gettóba, majd deportáltak.

Bajnai Gordon - aki az elhangzottakkal kapcsolatban egyetértését fejezte ki - a fentiek értelmében arra kérte Áder Jánost, hogy ezen álláspontját képviselje akkor is, amikor Magyarország kormánya olyan emlékművet készül állítani a budapesti Szabadság téren, amely ezzel teljes mértékben ellentétes, sőt összeegyeztethetetlen.

"A német megszállási emlékmű eltagadja azt, amiről Ön tegnapi beszédében olyan becsületesen megemlékezett: a magyar állam támogató közreműködését több százezer honfitársunk meggyilkolásában. A tervezett szobor célja nem az önmagunkkal való szembenézés, hanem az, hogy elkendőzze a magyar állam felelősségét a soában. És persze nyilvánvaló mögötte a cinikus politikai számítás is, hogy ezzel a méltatlan vitával elterelje a figyelmet az ország jövőjét valóban meghatározó kérdésekről" - fogalmazott Bajnai Gordon.

Leszögezte: a magyar állam felelős a holokausztért, és ezt a felelősséget tagadnunk, elfelejtenünk sosem szabad. Emlékeznünk kell a vészkorszakra, mégpedig hitelesen, hogy az soha ne ismétlődhessen meg.

Bajnai Gordon ezért arra kéri a köztársasági elnököt: minden befolyását latba vetve járjon közben annak érdekében, hogy "ez a történelemhamisító emlékmű, ebben a formában ne épülhessen meg".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.