Áder hivatalvezetője lehet egy kayaibrahimos cég egykori fb-tagja

A Quality Invest Rt.-ben, a Kaya Ibrahimnak "eladott" cégek egyikében volt felügyelőbizottsági tag Haszonicsné Ádám Mária, aki esélyes az új államfő hivatalvezetőjének. A hvg.hu azt írta, a cégjegyzékből 1997-ben törölt társaságban Haszonicsné Ádám Márián kívül Varga Tamás, Simicska Lajos, a párt egykori gazdasági igazgatója, Such György, a Magyar Rádió későbbi elnöke, valamint Kollár K. Attila, az MDF volt gazdasági igazgatója is feladatot látott el.

Haszonicsné jelenleg a Budapest Főváros Kormányhivatalának főigazgatója. A hvg.hu-nak Haszonicsné Ádám Máriát a Fideszhez régóta közel álló, a párt munkáját korábban is segítő hivatalnokként írták le az internetes portál forrásai.

Az üzletviteli tanácsadást végző és különböző termékekkel, így gépjármű-üzemanyag kis- és nagykereskedelemmel, illetve élelmiszer vagy ruházati és textil nagykereskedelemmel foglalkozó társaságot – mint a cégnyilvántartásban szerepel – 1992 áprilisában hozták létre 102 millió forint törzstőkével. Az rt. igazgatósága Varga Tamásból, a Fidesz-közeli vállalkozóból, Simicska Lajosból, az adóhivatal későbbi elnökéből, valamint Kövér László testvéréből, Kövér Szilárdból állt. A felügyelőbizottságba pedig a már említett Haszonicsné Ádám Márián kívül az MDF egykori gazdasági igazgatója, Kollár K. Attila és Such György került be.

A hvg.hu írása szerint a Quality Invest próbálkozott étterem-üzemeltetéssel, beszállt az 1993-ban Kövér Szilárd által is vezetett, s többek között Schlecht Csaba által felügyelt Quality Party Service Kft.-be, a nyomdaüzemet létrehozó Arzenál Nyomdaipari Kft.-be, amelyben szintén megtalálható volt Kövér Szilárd, Simicska Lajos, illetve Varga Tamás. A Quality Invest 1993-ban átmenetileg tagja volt az Orbán Viktor édesapja és testvére érdekeltségébe tartozó gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-nek is. A befektetések ellenére a Quality Invest Rt. nem volt hosszú életű: 1997-ben törölték a cégnyilvántartásból. A társaság ekkor már a török Kaya Ibrahim tulajdonába került.

A Fidesz 1998-as hatalomra kerülése után robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy egy Németországban dolgozó török vendégmunkás, Kaya Ibrahim és mások 1995-ben 14 darab, összesen mintegy 300 millió forintos adótartozással terhelt Fidesz-közeli céget vásároltak meg, amelyeknek tartozásait ezután nem lehetett behajtani – idézi fel az akkor történteket a hvg.hu. Az „új” tulajdonosok ugyanis azt állították, hogy semmi közük az ügylethez. Az adófizetők pénze így elúszott. A régi tulajdonosok pedig cégeikkel együtt a tetemes adósságoktól is megszabadultak. A társaságokat eladó Schlecht Csaba elleni nyomozást a rendőrség 2001-ben megszüntette, annak ellenére, hogy Schlecht hasonló üzletet bonyolított le Joszip Tottal. Nem járt ilyen jól Varga Tamás, aki ellen különféle ügyekben több büntetőeljárás indult, és elmarasztaló ítéletek születtek ellene.

Az online cégadatbázis adatai szerint Haszonicsné Ádám Mária 1992–1995 között igazgatósági tagja volt a Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt.-nek, ugyanúgy, ahogy Such György is. Az első Orbán-kormány idején, 1999–2002 között pedig a Volánbusz Zrt. igazgatósági tagja volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.